x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Alegeti melodia!

Alegeti melodia!

03 Apr 2005   •   00:00

MUZICA TANARA REINVIATA
"Romanul s-a nascut poet" (zicere). "Ca nu e om sa nu fi scris o poezie" (romanta). "Sub balcon eu ti-am cantat o serenada" (folclor orasenesc). "Deschide-ne poarta si da-ne o coaja/Ai mila de niste bieti menestreli" (cantec folk)…
Ehei, cate si mai cate alte asemenea, transformate in surcele si aruncate in viitura tranzitiei. Si totusi a fost o vreme cand un om cu o chitara - uneori prevazuta si cu o muzicuta - domina scenele caselor de cultura, salilor de spectacol, arenelor, stadioanelor! Aici, la noi, in Romania! Va vine sa credeti? Ar fi bine s-o faceti! Era timpul cand folkul era rege! Radio 3 net si Jurnalul National va implica intr-o aventura culturala in care voi, iubitori de muzica si de poezie (MUPO, in sincretic sintetica formulare a lui Mircea Vintila), puteti fi eroi.

Trecutul nu e tot de aruncat

Probabil ca una dintre cauzele tranzitiei fara de sfarsit a Romaniei e si usurinta cu care ne-am lepadat fara discernamant de vremea de dinainte de ’89, cu relele, dar - nepermis - si cu bunele ei.

Ca sa ne putem uita cu seninatate la viitor si sa purcedem la constructie, e momentul sa ne reglam socotelile cu trecutul si sa scoatem la lumina tot ce-a fost pe nedrept aruncat la pubela istoriei. E unul dintre principiile care au facut din Jurnalul un ziar-eveniment nu atat pentru presa romana, ci mai ales pentru un cititor cu valorile in deriva. Un cititor care are reveria unor valori asezate si a unei lumi de ale carei repere sa nu fie de tot straine. Din respect pentru as-teptarile si reveriile cititorului roman s-a nascut proiectul editiei de colectie. Asa s-a nascut povestea CD-ului aniversar "Cantecele noastre, toate". Si episoadele recuperatorii ale lucrurilor de-altadata, pline de miez, continua.

Folk si Internet

De data aceasta, dubla noutate: Folk si Internet. Si, din nou, fraiele vor sta in mana cititorului. Pasionatii de muzica folk vor putea vota prin intermediul site-ului www.radio3net.ro acele piese de voce si chitara rece care rezoneaza in memoria lor afectiva. Va rezulta un clasament al celor mai cunoscute si fredonate piese folk ale mileniului trecut. Ele vor fi reunite pe un CD in editie limitata, a carui aparitie va fi deocamdata tinuta sub tacere.

Cum votam?

Daca sunteti interesati de muzica si de poezia romaneasca ale secolului trecut (cu precizarea ca, in mod firesc, si cantecele anului 2000 intra in concurs) si aveti acces la Internet, nimic mai simplu. Intrati pe www.radio 3 net la sectiunea dedicata concursului folk, ascultati propunerile - oferta, atentie! e extrem de generoasa - si votati.

Daca tot ati intrat in atmosfera, de ce sa va opriti aici? Folositi Chat-ul, intrati cu incredere si spuneti-va punctul de vedere pe Forum. Este, de asemenea, un bun prilej de a ne cunoaste, de a face schimburi de idei, pareri, muzici, texte.

Probabil ca vom colectiona semne de mirare. De exemplu: "Mai vorbeste cineva azi in versuri"? "Se mai poate transmite azi ceva fredonand o poezie?" Si, daca da, are cine sa auda… sa asculte… sa inteleaga? "In general, mai e nevoie de muzica si poezie?" "Chiar au apus si s-au dus anii de sus ai gloriei lor, a cantaretilor disperati?" Raspunsul, prieteni, e vanare de vant... Tocmai de aceea va propunem sa alegeti muzici si versuri nepurtatoare de virusi conjuncturali, frumoase si sincere, si care, credem noi, prin marea lor circulatie si popularitate, au devenit sau pot deveni memorabile. Sa ciocnim in contra falsului, a inculturii, a superficialitatii si playback-ului. Muzica si poezie in stare pura! Si, cu ajutorul vostru, muzica si poezie in stare digitala! Atunci, abia atunci si numai atunci vom putea sa zambim luminati de iluzia ca am descifrat retorica intrebarii: Un’ te-ai dus tu, folkule...?

Concursul "Un’ te-ai dus tu, folkule...?"

Concursul se va desfasura integral pe Internet (www.radio3net.ro), in perioada 4 aprilie - 8 mai, ora 24:00. Pe pagina dedicata concursului se afla aproape 300 de piese folk (pe care le regasiti si in pagina alaturata), informatii despre artisti si imprejurarile in care au fost concepute piesele lor. Pot fi votate una sau toate melodiile din concurs (click pe steluta albastra inseamna 0 puncte, click pe prima steluta rosie inseamna 1 punct, click pe a treia steluta rosie inseamna 3 puncte). Puteti vota pe toata durata concursului, nu doar intr-o singura zi, cu precizarea ca de la IP-ul calculatoarelor voastre puteti acorda unei piese o singura nota, o singura data.

Se vor acorda premii speciale pentru cea mai frumoasa scrisoare pe tema "Un’ te-ai dus tu, folkule...?". Scrisorile bine intoarse din condei vor fi publicate in Jurnalul National si pe site-ul Radio 3 Net. Premiile vor fi pe masura iubitorilor de folk: o chitara clasica, o muzicuta si, evident, colectia de CD-uri a Jurnalului.

Observatii: Multe din productiile muzicale pe care le veti asculta sunt documente. Primiti scuzele noastre pentru imperfectiunile unor inregistrari.

Listele care cuprind numele artistilor si ale cantecelor lor nu sunt luate din vreo Enciclopedie sau din vreun dictionar, nu sunt exclusive si nu au pretentia de a fi exhaustive. Am fost fatalmente limitati doar de precaritatea si de multe ori absenta unor dovezi audio, documente scrise, fotografii. Multumim celor care au inteles contextul adesea delicat al alcatuirii acestei editii speciale.
×
Subiecte în articol: folk editie de colectie