PRODUCTIE INFINITA
"Nu l-am dovedit cu nimic pe Moga, dar asta nu inseamna ca este imaculat". Horia Moculescu dixit.
Am fost invitata chiar in "barlogul" lui Horia Moculescu, la sediul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Subiectul "sedintei": plagiatul. Am dezbatut "ordinea de zi" pe toate partile. Horia Moculescu mi-a si fredonat cateva mostre evidente de plagiat pentru a intelege mai bine de ce Marius Moga "nu este exemplul cel mai grav". Chiar daca acesta a "imprumutat" de la Mocu un cap de refren (am inceput si eu sa vorbesc ca specialistii) pentru piesa de rezistenta din "Secretul Mariei", maestrul a trecut cu vederea inspiratia juniorului. Motivul? Moga este greu de dovedit. Nu prea i-am impartasit punctul de vedere, stiind foarte bine ca "daca vrei cu adevarat, poti"! Se pare ca Moculescu ori nu vrea, ori nu poate. Sau poate ca exista o a treia varianta, pe care o cunosc doar cei doi in cauza.
Si chinezii compun muzica usoara
Jurnalul National: Specialistii se feresc sa dea o definitie a plagiatului in muzica mai ceva ca dracuâ de tamaie. De ce nu scrie clar intr-o lege pana la cate masuri se poate vorbi despre plagiat?
Horia Moculescu: In muzica este foarte greu sa stabilesti plagiatul. Doar schimbarea a doua note aduce in conflict ideea incriminatorie. La scriitori este foarte simplu: pagini intregi luate integral. Insa plagiatul in muzica este de mai multe feluri, in functie de gradul de intentie. Exista astfel plagiatul voit, care este un act cu incidenta penala. Iau ideea cuiva, o transcriu identic si mi-o atribui ca act de creatie. La fel de condamnabil este plagiatul in care se ia voluntar o celula muzicala esentiala, se plaseza intr-o zona ritmico-armonica de acelasi tip cu originalul si se dezvolta putin altfel, pentru a pastra cheia succesului dovedit de prima piesa. Din cauza productiei infinite de astazi, este normal ca incidenta plagiatului sa fie mult mai mare. Compun muzica usoara chinezii, japonezii, americanii, albanezii etc⦠Si al treilea exemplu de plagiat: cel inconstient.
Deconspirati niste plagiatori!
In anii â50 exista "Tequila". La noi a aparut recent o trupa cu piesa "Bikini". Linia melodica si orchestratia erau identice. In loc de "Tequila" se striga "Bikini"! Sau "Mosule, ce tanar esti" (n.r. - piesa se numeste "Noapte de vis") este o melodie luata si transcrisa in romaneste de tatal Andreei Balan. Degeaba a regretat ulterior⦠Sau Dan Helciug care a luat integral piesa unui portughez. S-a dovedit ulterior ca este plagiat, iar Helciug n-a mai primit drepturile de autor. Nu s-a ajuns la proces.
Manelisti contra manelisti
Bine ca sunt mai multe specii de plagiat, fara sa existe o definitie scrisa negru pe alb!
Exista o comisie de specilitate la UCMR-ADA, din care fac si eu parte, care se intruneste doar atunci cand cineva semnaleaza ca doua piese seamana. Din partea biroului specializat pe drepturi de autor din cadrul politiei am primit o sesizare cu vreo 15 melodii, dintre care patru erau ale baietilor de la 3rei Sud Est. Daca nu exista originalul, si asa-zisul plagiat, atunci comisia nu poate face nimic. Sunt nenumarate plangeri ale manelistilor catre manelistul care i-a luat manelistului piesa sau ale manelistului care-l incrimineaza pe alt manelist ca a luat o piesa de la sarbi sau de la croati.
A fost si Marius Moga la o sedinta a comisiei de specialitate?
Eu l-am chemat sa vada ce inseamna un plagiat. Aveam motive speciale pentru a fi de fata. Mai ales ca si el a fost de nenumarate ori aratat cu degetul. Eu nu l-am dovedit cu nimic pe Moga, dar asta nu inseamna ca este imaculat. Au venit o gramada de plangeri impotriva lui Moga, dar fara original. Nu ma intereseaza ca o piesa de-a lui seamana cu alta. Imi trebuie dovada. Nu orice rochie de dama neagra cu dungi albe este Coco Chanel.
Copie pentru Eurovision
E adevarat ca Moga v-a furat o piesa?
Capul de refren de la piesa lui din "Secretul Mariei" seamana cu piesa mea "Sa nu ma intrebi". N-am dat importanta, desi am primit mai multe telefoane sa mi se atraga atentia asupra acestui lucru.
Zeci de gardieni din Squid Game, văzuți pe străzile din București. Imaginile au devenit virale pe internet
Citește pe Antena3.ro
Cazuri celebre de plagiat in muzica usoara!
Sunt doua! In 1958, Gelu Solomonescu a fost acuzat de plagiat pentru "E primavara in ianuarie". A fost dat in judecata si a pierdut procesul. Richard Stein, cu "Sanie cu zurgalai", care l-a dat in judecata pe compozitorul Les Paul si a castigat. Acum exista un alt proces, cu Vaya con Dios care prezinta piesa "Johnny, the boy for me" ca fiind a lui Les Paul. Sunt niste dobitoci rau intentionati.
A ajuns vreo piesa romaneasca plagiata la vreun concurs international?
Nu pot sa spun din cauza de respect pentru breasla. Inainte cu trei zile de concursul Eurovision, producatorul lui Teo mi-a pus piesa la telefon. Pana si in tonalitatea re major refrenul era identic cu o piesa straina. Am fost intrebat ce-i de facut. Am zis ca trebuie sa tacem, ca altfel ne facem de ras⦠Acum doi ani, pentru faza finala nationala, a fost selectionata piesa lui Costi Ionita. A fost data pe internet si au sarit rusii ca este melodia lor! Atunci Costi Ionita s-a dat lovit, spunand ca nu mai poate sa concureze, pentru ca are niste treburi in strainatate. Se intampla, voluntar sau involuntar, sa plagiezi. In cazul asta am curajul sa declar, dar nu pot sa-ti spun piesa care ne-a reprezentat la Eurovision si care era copiata.
(Am dezlegat enigma si fara domnul Moculescu. Este vorba despre piesa "Donât break my heart", cu care a concurat Nicola acum doi ani)