x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Amza online

de Dana Ciobanu    |    20 Iun 2005   •   00:00
Amza online

Universitatea Craiova si Amza Pellea sunt cele doua stele calauzitoare pentru un bucurestean de 30 de ani.

Universitatea Craiova si Amza Pellea sunt cele doua stele calauzitoare pentru un bucurestean de 30 de ani.

Adrian Trasca este absolvent al Academiei de Stiinte Economice, sectia Cibernetica, si lucreaza ca programator. Impatimit sustinator al Universitatii Craiova si mare admirator al lui Amza Pellea, tanarul le-a dedicat ce stie sa faca mai bine: site-uri pe Internet. "De cand ma stiu, Amza si Universitatea au fost foarte importante pentru mine. M-am nascut in vremea cand Amza Pellea era director la Teatrul National din Craiova, iar cu Stiinta tin din ’83, cand echipa a fost in cea mai buna forma a sa. Legatura dintre ele? Nea Marin era mare fan al Craiovei. Tin minte si acum o replica a lui, cand Craiova a invins o echipa din Franta: «Zaibarul oltenesc a batut zaibarul frantuzesc»", ne-a marturisit Adrian.

HOBBY IN RETEA. Ideea construirii unei pagini web dedicate lui Pellea i-a venit acum cativa ani. Avea acasa toate discurile cu Amza editate de Electrecord pe vinil, o carte cu scheciurile lui si inca una, scrisa de Ioan Lazar, "Amza Pellea - Cel mai iubit dintre actori", reviste Cinema vechi, in care erau insemnate interviuri si texte despre nea Marin. Intre timp, a facut rost de casetele video, audio si mp3-urile cu scheciurile olteanului. Mult timp i-a mancat scanatul pozelor, operatiune pe care n-o putea face decat la serviciu, dupa program. Apoi, gasirea unui design, pe care-l dorea reprezentativ pentru Amza. Stie ca cel de acum, pe fond negru cu stelute albe, nu e cel mai potrivit, dar motivatia alegerii e de inteles: "Am considerat ca a murit prea devreme. Era un fel de a sugera ca s-a dus cand multi mai aveam nevoie de el".

Dupa o munca de cateva luni, fara sa fie ajutat de cineva, Adrian a reusit sa "ridice" pe net pagina dedicata lui Amza Pellea, pe care a gazduit-o pe http://www.craiova-maxima.com. La 12 decembrie 2003, la exact 20 de ani de la trecerea in nefiinta a actorului. Pe atunci, autorul site-ului spunea: "El n-a murit. Traieste. In gandurile si inimile celor care l-au iubit si il iubesc. Si pentru ca sunt multi care nu l-au uitat, m-am gandit sa ii fac un site. E gata de mai mult timp, dar am asteptat aceasta zi ca sa vi-l prezint! Va invit sa-l vizitati! Un gand bun pentru cel mai iubit dintre actori, Amza Pellea!".

UN SUFLET MARE. Adrian n-a avut niciodata curajul sa o caute pe Oana Pellea, fiica idolului sau. E prea timid. Ar vrea totusi sa o intalneasca intr-o zi. Poate intr-o zi, in care, dupa ce o va vedea jucand intr-o piesa de teatru, se va duce la cabina ei si-i va da o carte de vizita cu adresa site-ului. Poate o sa-i spuna si cat de mult l-a admirat pe tatal ei. "A fost un om deosebit, un suflet mare si senin. Imi plac si acum poantele, replicile lui, care nu pot fi nici pe departe comparate cu umorul vulgar din zilele noastre. Nu mi-am schimbat parerea despre Amza de-a lungul timpului, asa cum mi s-a intamplat in cazul altor oameni", ne-a spus programatorul.

Amintirea lui nea Marin e vie si pe Internet. Peste 100 de fotografii, scheciuri si mp3-uri asteapta doar un click de mouse pentru a o demonstra.

"El n-a murit. Traieste. In gandurile si inimile celor care l-au iubit si il iubesc. Si pentru ca sunt multi care nu l-au uitat, m-am gandit sa ii fac un site. E gata de mai mult timp, dar am asteptat aceasta zi ca sa vi-l prezint! Va invit sa-l vizitati! Un gand bun pentru cel mai iubit dintre actori, Amza Pellea!" - Adrian Trasca, programator

UN ELEV OCTOGENAR

Pe langa programare, Adrian Trasca da meditatii la informatica. Anul trecut, in iunie, a primit un telefon de la un domn care spera sa nu fie refuzat ca elev, pe motiv ca are 80 de ani. "Ma duc la adresa comunicata, intrigat de personaj. Aveam sa-l descopar pe actorul Sandu Sticlaru, un om plin de viata, in ciuda varstei sale destul de inaintate. Stiam ca i-a fost apropiat lui Amza si am incercat sa aduc vorba despre asta. Asa am aflat ca ii placea sa mearga la pescuit si ca transformase munca de actor in religia vietii lui", povesteste Adrian.

AUTOINTERVIU PE NET

Adrian Trasca si-a construit si un site propriu, in care a inclus un interviu cu sine insusi. O metoda foarte comoda de a alege intrebarile "convenabile". Din "autointerviu" am aflat care sunt oamenii pe care ii admira, unora dintre ei dedicandu-le website-uri, "majoritatea singulare in peisajul internautic romanesc". "Imi aduc aminte cand mi-am propus sa fac un site despre marele nostru actor Amza Pellea. Habar nu aveam ce sa pun in site sau cum o sa arate, stiam doar atat, ca vreau sa il fac", marturiseste Adrian in interviul sau.

AMZA ERA SUPORTERUL STIINTEI LA TV, NU PE STADION

Actorul nu si-a tradat Oltenia draga nici in privinta fotbalului. E stiut ca aducea vorba despre Stiinta (actuala Universitatea Craiova) in monologurile sale ori de cate ori avea ocazia. La Revelionul 1982, Amza Pellea l-a "dus" pe Nea Marin la meciul Universitatea - Bordeaux. Pe scurt, de bucurie, Nea Marin si-a aruncat si el caciula in aer, laolalta cu ceilalti spectatori. Fericirea i s-a transformat in "necaz", pentru ca nu a mai reusit sa-si recupereze caciula. In acel an, in locul celebrelor personaje Suca, nasu’ Pantelica ori Veta, pe micul ecran s-a povestit despre Camataru, Balaci si Geolgau. Totusi, lui Amza nu-i placea sa mearga pe stadion, dupa cum ne-au marturisit apropiatii. "A avut o relatie foarte buna cu Petre Deselnicu, cu Ion Oblemenco, cu Vasile Franculescu, dar din pacate toti acestia s-au dus. Cei care stateau pe langa el se bucurau de verva si de umorul lui. A fost bun prieten cu Sebastian Domozina, crainicul care a comentat meciurile Craiovei zeci de ani", ne-a spus Nicu Dolea, ofiter de presa al Universitatii.
×
Subiecte în articol: amza adrian pellea editie de colectie