SPARGEREA CANOANELOR
Spiritul mereu viu l-a propulsat pe Anghel Rugina in randul inovatorilor stiintei economice, care parea, in
ultima jumatate
de secol, intrata sub dominatia schematismului ultraliberal.
|
Maine, 24 mai, Anghel Rugina implineste 92 de ani. La multi ani! |
Rugina provine dintr-o familie modesta, tatal lui fiind agricultor in zona Tecuci. Din putinul pe care il castiga ca podgorean cu cateva hectare de vie, batranul Rugina si-a tinut la scoli baiatul ager la minte. Dupa absolvirea Liceului Comercial de la Galati, Anghel Rugina face stralucite studii universitare la Academia Comerciala. Ii are profesori pe Madgearu, Slavescu, Iorga. Pleaca pe front in razboiul impotriva bolsevismului si se intoarce in tara ranit. In 1942 guvernatorul Bancii Nationale il trimite pe fostul student sa-si desavarseasca studiile in Germania. Aceasta a fost salvarea lui Anghel Rugina, care, remarcat de marii economisti ai vremii, reuseste sa inceapa o stralucita cariera in Statele Unite ale Americii. In etapele evolutiei stiintei economice, Anghel Rugina a spart in ultimele cinci-sase decenii in numeroase randuri canoanele, contribuind decisiv la iesirea din schematismul ideilor acceptate. Teoriile novatoare ale romanului, devenit cetatean american, au ca idee centrala acordarea locului prioritar omului in dauna mecanismului economic dominat de teoria profitului maxim. Ca o recunoastere a acestor contributii, Congresul Mondial al Noilor Idei in Economie se desfasoara de ani buni sub presedintia savantului, care nu-si neaga in nici o imprejurare tara de origine.
DIN NOU ACASA. Am avut privilegiul sa-l cunosc pe Anghel Rugina si sa ma numar printre cei care au reusit sa-i stea in preajma in cateva din calatoriile pe care le-a facut in tara natala. In 1967 revenea dupa 25 de ani de absenta in Romania. A tinut sa vina pana la Calarasi, la noi acasa, sa-l intalneasca pe tatal meu. Copilarisera impreuna la Tecuci si la Galati, pe Strada Sfintii Imparati, fusesera colegi la Academia Comerciala. Tocmai avusese o intalnire cu Nicolae Ceausescu. Era entuziasmat de suflul nou pe care il etala proaspatul sef al statului roman si era convins ca sfaturile pe care i le-a dat acestuia vor avea rezultate rapide. Securitatea a fost foarte curioasa sa afle ce a cautat Anghel Rugina la noi in
casa. Afland de intalnirea cu Ceausescu, institutia ne-a lasat in pace. A urmat o alta intalnire, in 1971, la Galati. Rugina mi-a spus ca, dupa patru ani de la dialogul cu Ceausescu, acesta facuse exact greselile pe care savantul il rugase sa nu le faca. Romania intrase intr-o industrializare fortata, iar taranii nu primisera pamant.
MIRACOL RATAT. Dupa Revolutie, Anghel Rugina a fost convins ca Romania va renaste. El a propus un plan pentru a realiza un "miracol economic". Era un plan de refacere si stabilizare economica, monetara si financiara. A crezut ca acest miracol este inca posibil. Sistemul de economie sociala libera, cu o moneda de argint convertibila in relatiile cu strainatatea si convertibila in diferite produse nationale pe piata interna, reprezenta, in opinia savantului, calea de iesire din criza si de renastere economica a Romaniei.
|
IL ECLIPSEAZA PE BECKHAM
George Iacobescu este un subiect mai interesant in Marea Britanie chiar
decat povestile familiei
Beckham.
In Londra, proiectul
Canary Wharf pe care
il conduce a intrat in
circuitul turistic si are un numar de vizitatori ce rivalizeaza cu Muzeul Figurilor de Ceara.
Este in topul celor mai bine platiti manageri din Europa si are raspunderea celei mai mari investitii pentru reabilitare urbana de pe continent.
INVIDIE FATA DE "GRUPUL CELOR 15"
Provocarea de la Londra insemna gestionarea
unui proiect urbanistic finantat cu circa 2 miliarde de euro. In echipa pe care si-a format-o lucreaza ca principali colaboratori 15 romani. "Suntem poate grupul cel mai invidiat din Londra. Performanta nu se poate insa realiza decat printr-o sudura sufleteasca", imi spunea George Iacobescu intr-un interviu pentru Jurnalul National.
CINE ESTE GEORGE IACOBESCU?
S-a nascut in 1945 in Bucuresti, la cateva luni dupa terminarea razboiului mondial. Absolva Liceul "Dimitrie Cantemir", urmeaza Facultatea de Constructii Civile si Industriale din Bucuresti, unde ii are colegi de promotie pe Cristian Gatu, Cristian Antonescu, fost director la Curentul, Cristian Tantareanu, magnatul de Corbeanca. Pana acum cativa ani, cei 3 Cristi
erau marile vedete ale promotiei.
Celebritatea lui Iacobescu, emigrat in Canada in anii â70 s-a conturat in ultimul deceniu. In 1993, s-a mutat in Marea Britanie, unde s-a integrat in echipa cu care incepea proiectul Canary Wharf. Inginerul format la Bucuresti, venea dupa o experienta solida ca vicepresedinte executiv la New York World Financial Center.
|