x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Aproape de amicii coreeni

Aproape de amicii coreeni

de Loreta Popa    |    23 Ian 2006   •   00:00
Aproape de amicii coreeni
DEPARTE DE TARA
Ceausescu va continua linia inceputa in aprilie 1965. Prin vizitele sale intentiona ca Romania sa dezvolte relatii amicale cu toate tarile. Se simtea apropiat mai ales de Coreea de Nord.

Nicolae Ceausescu va efectua, singur sau alaturi de Elena Ceausescu, nenumarate vizite in Coreea de Nord si Vietnamul de Nord, dar si in Mongolia, tocmai pentru a arata ca se preocupa de aceasta zona mai indepartata de Romania, dar foarte importanta. Vizitele in Coreea de Nord s-au succedat intr-un ritm ametitor: 20-23 mai 1978, 17-21 aprilie 1982, 12-15 octombrie 1985, 18-21 octombrie 1987. Vizita era precedata de negocieri intre factori diplomatici, economici, in asa fel incat ea venea sa ratifice o serie de acorduri deja stabilite. Numai in cazuri exceptionale, in care delegatiile nu se intelegeau, sefii de stat stabileau ultima forma a tratatelor. Ceausescu invatase repede elementele de protocol si era preocupat ca vizita sa decurga in cele mai bune conditii. Voia sa consolideze statutul international al Romaniei. Vizitei de la 10 iunie 1971 in Republica Populara Democrata Coreeana i s-a acordat o imensa atentie din partea presei. La sosirea la Phenian, Ceausescu era intampinat de Kim Ir Sen. Prezenta masiva a conducatorilor coreeni, buna dispozitie, urarile calde si generoase spuneau mai mult decat vorbele. Cei doi presedinti isi strangeau mainile si schimbau amabilitati.

Omagiu iubitului presedinte Kim Ir Sen si prietenului sau roman

LA GINGIS HAN. Intre 21 si 24 iunie 1971 Ceausescu a efectuat o vizita de stat in Mongolia. La Ulan Bator a vazut cu ochii lui cum traiau urmasii marelui Han. La o suprafata cat a Frantei, Germaniei, Spaniei si Angliei la un loc, Mongolia nu avea decat o cale ferata; aceasta traversa tara de la nord la sud si facea legatura intre China si Rusia. La vizita in Vietnam, intre 23 si 26 mai 1978, Romania s-a alaturat celorlalte state care au furnizat ajutor material, politic, diplomatic si moral vietnamezilor.

"Am avut ocazia sa vad costumele pentru Ceausescu. Nu tinea la moda si nu a purtat niciodata un costum la doua randuri. Avea exact acelasi costum cu un decolteu nu prea adanc si cu revere inguste. Stofele erau furnizate de fabricile si tesatoriile romanesti, respectiv Sibiu, Brasov si Ploiesti. Ceausescu, un comunist fanatic, avea o ura pe Cooperativele care lucrau haine, el iubea industria. Cooperatia reprezenta pentru el un fel de reminiscenta capitalista. O accepta din dorinta de a prezenta Romania ca o tara libera. Toti cei care cadeau in dizgratie mergeau sa-si faca hainele la Cooperatie"
creatorul Sergiu Boeangiu

UN VALET PENTRU COSTUME


Creatorul Sergiu Boeangiu povesteste: "Ceausescu avea un valet care ii pregatea costumele, camasile, cravatele. Trebuia sa fie de aceeasi inaltime, aceeasi constitutie cu Ceausescu. L-am cunoscut personal pe Voicu si l-am intrebat daca era adevarat ca Ceausescu purta un costum o singura data. Mi-a spus ca nu era adevarat. Era o prostie. Avea costume preferate. In unele mai vechi se simtea chiar bine. Nimeni nu stia ce se intampla cu ele. In nici un caz nu erau arse. El proba primul costumele. De aceea trebuia sa aiba aceeasi statura. El trebuia sa imite si pozitiile lui Ceausescu".

DISTINCTII, DECORATII, DIPLOME, MEDALII


Intre cadourile si atentiile cu care era onorat Ceausescu atunci cand mergea in vizite externe se afla si cheile simbolice ale oraselor vizitate, plachetele sau medaliile, ca si distinctiile. Despre aceste semne ale unei pretuiri deosebite de care se bucura - din sinceritate sau din interes - dictatorul roman vorbeste Nicolae Petrescu, muzeograf la Muzeul National de Istroie a Romaniei: "Decoratiile sunt toate la nivel mare, de sef de stat. Cam toate tarile lumii i-au acordat asemenea distinctii. Incepand cu Uniunea Sovietica, care i-a dat Ordinul Lenin de doua ori, Bulgaria, care i-a dat Ordinul Dimitrov, si pana la Legiunea de Onoare, ordine scandinave sau chiar Ordinul Basc… Imparatul Japoniei insusi i-a conferit Ordinul Crizantemei. A primit, de asemenea, decoratii din tarile latino-americane". De unde reiese ca nu doar propria tara i-a intretinut cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu, ci si pe plan extern acesta ii era alimentat din plin. (Daniela Sontica)

ARTA TRADITIONALA AFRICANA


"Din Africa primise un mobilier foarte frumos si interesant, din bucati foarte mari de lemn sculptat. Din acea zona primise multe sculpturi artistice specifice africane, deosebit de frumoase, precum si niste bronzuri din Camerun, destul de interesante. Ca un fapt divers, la vederea fildesilor imensi, sculptati, seful marelui stat major al URSS, aflat intr-o vizita la Bucuresti, a exclamat: "Haraso! Si eu am avut, dar mi i-au spart copiii!". Informatia ne-a fost oferita de dr. Cristina Anton-Manea, muzeograf la Muzeul National de Istorie a Romaniei. (Daniela Sontica)

In Mongolia, 1971, pe urmele marelui Han
Ovationat de locuitorii din Phenian

De la aeroportul Sun An Ceausescu a fost condus intr-o decapotabila
In Vietnam, 1977, cuplul prezidential a fost bine primit
×
Subiecte în articol: ceausescu editie de colectie