x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Aproape de oameni

Aproape de oameni

de Loreta Popa    |    19 Feb 2007   •   00:00
Aproape de oameni
Postul Pastilor/ DUMINICA SFINTILOR ROMANI
Leac pentru o mai veche rana - o manastire pentru un schit demolat...

La marginea tumultuosului Bucuresti exista un lacas sfintit de curand, ridicat cu binecuvantarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist, care invita credinciosii la un popas duhovnicesc, pentru intarire sufleteasca.

Protosinghelul Lazar Nan, staretul "Manastirii Duminica Sfintilor Romani" din Popesti-Leordeni, ne-a calauzit pasii in sfantul lacas si ne-a vorbit despre Postul Pastilor, asa cum este el tinut la sfanta manastire de care se simte profund atasat. "Postul este acelasi, nu putem spune ca noi, calugarii, avem un post mai riguros decat alta manastire sau decat ceilalti credinciosi.

Si pentru calugar, si pentru crestin postul are aceeasi semnificatie. Atunci cand pleaca pe drumul monahismului, calugarul doreste sa se apropie mai mult de Dumnezeu. In functie de puterile fizice ale fiecaruia, unii aprofundeaza mai mult, altii mai putin. Ma gandesc de multe ori la prima porunca pe care au primit-o stramosii nostri, in Rai: «Din toate sa mancati, de Pomul Binelui si al Raului sa nu va atingeti». Iata, Postul era si este inca necesar. Atunci cand postesti, sufletul si mintea nu se mai razvratesc asa usor, nu mai ai atatea porniri launtrice. Bineinteles ca difera de la o persoana la alta. Toate virtutile formeaza un lant. Daca ai desface o za de la mijlocul lantului, el s-ar rupe, daca ai rupe o treapta de la o scara nu mai poti continua. Asa sunt si virtutile omenesti. Toate au o legatura stransa intre ele. Sfantul Apostol Pavel vorbeste despre toate virtutile, le enumera si intr-un sfarsit spune: «Dar mai presus de toate raman acestea trei, credinta, nadejdea si dragostea». Categoric ca daca vorbesti de credinta, de nadejde si de dragoste cuprinzi toata virtutea crestinului, tot ceea ce inseamna hrana duhovniceasca.

Credinciosii care frecventeaza sfanta manastire sunt in marea lor majoritate din Popesti-Leordeni, dar vin si din Bucuresti, si chiar de mai departe, din Prahova, unde eu am fost staret opt ani. Singurul lucru pe care am incercat sa-l fac de cand am intrat in manastire a fost sa dau ascultare. Mai departe a fost voia Domnului. Am primit ascultare, am venit. Poate nu stiti, dar un calugar este trimis, ca si soldatul, sa lupte in linia intai. Trebuie sa fii pregatit pentru a da ascultare. Calugaria de acum nu mai seamana cu cea din primele secole, acum trebuie sa ne apropiem mai mult de credinciosi si sa le aratam frumusetea spiritualitatii crestine.

Un popor care s-a nascut crestin, cum este al nostru, ar trebui sa aiba o catedrala care sa-l reprezinte, de aceea este destul de dureros sa vezi ca alte tari europene pastreaza tot ceea ce inseamna traditie si istorie, iar noi nu", isi incheie cuvantul Parintele staret Lazar Nan.

EDIFICIU. Sfantul lacas "Duminica Sfintilor Romani" a fost conceput in stilul si frumusetea bisericilor brancovenesti. Unele pietre au fost recuperate de la bisericile demolate din Bucuresti si refolosite, la dorinta Parintelui Patriarh. Prin inaltarea bisericii inchinate Sfintilor Romani si prin intemeierea Manastirii, pentru ai carei vietuitori s-au construit alaturi chilii, harul Duhului Sfant a facut ca vatra Schitului Maicilor din Bucuresti sa fie stramutata pe acest loc, unde s-au construit Atelierele Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, ale carui planuri au apartinut patriarhului Iustin Moisescu.
×
Subiecte în articol: editie de colectie