Postul Pastilor/ DUMINICA SFINTILOR ROMANI
Leac pentru o mai veche rana - o manastire pentru un schit demolat...
La marginea tumultuosului Bucuresti exista un lacas sfintit de curand, ridicat cu binecuvantarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist, care invita credinciosii la un popas duhovnicesc, pentru intarire sufleteasca.
Protosinghelul Lazar Nan, staretul "Manastirii Duminica Sfintilor Romani" din Popesti-Leordeni, ne-a calauzit pasii in sfantul lacas si ne-a vorbit despre Postul Pastilor, asa cum este el tinut la sfanta manastire de care se simte profund atasat. "Postul este acelasi, nu putem spune ca noi, calugarii, avem un post mai riguros decat alta manastire sau decat ceilalti credinciosi.
Si pentru calugar, si pentru crestin postul are aceeasi semnificatie. Atunci cand pleaca pe drumul monahismului, calugarul doreste sa se apropie mai mult de Dumnezeu. In functie de puterile fizice ale fiecaruia, unii aprofundeaza mai mult, altii mai putin. Ma gandesc de multe ori la prima porunca pe care au primit-o stramosii nostri, in Rai: «Din toate sa mancati, de Pomul Binelui si al Raului sa nu va atingeti». Iata, Postul era si este inca necesar. Atunci cand postesti, sufletul si mintea nu se mai razvratesc asa usor, nu mai ai atatea porniri launtrice. Bineinteles ca difera de la o persoana la alta. Toate virtutile formeaza un lant. Daca ai desface o za de la mijlocul lantului, el s-ar rupe, daca ai rupe o treapta de la o scara nu mai poti continua. Asa sunt si virtutile omenesti. Toate au o legatura stransa intre ele. Sfantul Apostol Pavel vorbeste despre toate virtutile, le enumera si intr-un sfarsit spune: «Dar mai presus de toate raman acestea trei, credinta, nadejdea si dragostea». Categoric ca daca vorbesti de credinta, de nadejde si de dragoste cuprinzi toata virtutea crestinului, tot ceea ce inseamna hrana duhovniceasca.
Citește pe Antena3.ro