x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Arta sub semnul propagandei

Arta sub semnul propagandei

de Carmen Dragomir    |    08 Mai 2006   •   00:00
Arta sub semnul propagandei
OSANALE
Odele pentru Nicolae si Elena Ceausescu transpuse in poezii, in cantece sau picturi au nascut in epoca o forma de arta.

Pe vremea cand romanii trebuia sa slaveasca vrand-nevrand "marele om al poporului", cand in programele de la televizor, cultura se limita la imnuri, ode, cantece si dansuri inchinate lui, cand serbarile scolarilor variau pe aceeasi tema, unii dintre artisti au fost victime, altii calai, unii au scris din inima, altii au fost interzisi. Un lucru e cert: sotii Ceausescu trebuia multumiti. De ziua lor, pana si ziarele de sport aveau pe pri-ma pagina osanale mixate in picturi grandioase si versuri elogioase. In ziarul Sportul, la aniversarea Elenei Ceausescu din 7 ianuarie 1985, pe prima pagina, acesteia i se inchina o "Romaneasca Urare", pe versurile lui Viorel Cozma: "Inima ce vibreaza in inima patriei,/ caldura din caldura ei,/ inmugurind sub razele soarelui tarii/ pe care o slujeste cu dragoste cu dorul inaltator al faptei./ Aceasta este Elena Ceausescu,/ aleasa ingemanare, de Vis, Idee, Inima,/ floare a plaiului romanesc de balada/ si ei ii inaltam cu respect imnul de slava al biruintei/ si urarea, pornita din inimi curate/ spre impliniri de rod si de pace, romaneasca urare: La multi ani". Versurile inaltatoare sunt insotite de reproducerea unei tapiterii cu chipul Elenei Ceausescu, realizata de Ileana Balota. De ziua lui Nicolae Ceausescu, la implinirea a 65 de ani de viata si o jumatate de secol de activitate revolutionara, Almanahul Scanteia din 1983 trasmitea "ganduri de pretuire, dragoste si recunostinta din vibrantul omagiu al poporului", pe versurile lui Victor Tulbure: "Azi, facla omeniei in comunista zare/ o-nalti sa lumineze un falnic viitor. Cu inimi incalzite de-al libertatii soare/ te vom urma oriunde, iubit conducator,/(...) Stegar al infratirii!/ Maretele idei vestesc un ev mai bun/ Si ne aduci in hora strabuna a unirii/ Si ne inveti si pruncii cu jocul ei strabun/ Nu lasi uitat prin vreme un cantec scump sa piara,/ca-n el mocnesc credinte si-aleanuri stramosesti (...)!".( "Falnic viitor").

OMAGII. Almanahul Scanteia din 1983 este ticsit cu poezii si lucrari care ii omagiaza pe Nicolae si Elena Ceausescu. Intr-o tapiserie de Cornelia Ionescu, chipul lui flutura pe tricolor, intr-alta semnata de Teodora Moisescu- Stendl "secretarul general al partidului" este inconjurat de tarani si copii cu flori in brate, sub titlul "Ne-a invatat sa racordam «meseria de taran» la noile cuceriri ale cunoasterii umane". Cornel Brudascu il picteaza cu sceptrul in mana, incins cu stema Romaniei, iar Zamfir Dumitrescu ii infatiseaza pe cei doi soti printre pionieri si soimi care le daruiesc flori. Celebrul Constantin Piliuta il zugraveste pe "conducatorul iubit" alaturi de marii voievozi romani. "Fiul cel brav al poporului" trebuia sa arate asemenea marilor nostri domnitori: viteaz, cutezator, neinfricat.

E tara astazi cint si bucurie/ Cu cerul ei lumina de amiaza,/ Urmind Eroul Natiunii/ Poporu-ntreg spre viitor cuteaza./ Ne este tara astazi primavara/ Si straluceste-n noi, cei ce-am jurat/ Sa ctitorim inaltele columne/ Avind in frunte marele barbat/ (...) Acum, de ziua lui aniversara,/ Cu dragoste deplina-l vom cinsti/ Pe cel ce faureste zborul tarii,/ pe cel dintii dintre ai tarii fii. - "Urmand eroul natiunii" de Viorel Cozma, ziarul Sportul, 26 ianuarie 1985

CEAUSESCU, ROMANIA

In semn de inalta pretuire, tovarasului i se confereau titluri, medalii si plachete. Aici momentul investirii ca presedinte 8 martie 1974
Nu numai la zile de nastere ale sotilor Ceausescu paginile ziarelor erau acoperite cu materiale propagandistice. In orice zi ii puteai vedea pe tovarasul si tovarasa ba in mijlocul copiilor (lucrare de Natalia Matei Teodorescu), ba intr-un portret sau intr-un tablou in mijlocul oamenilor muncii. Romania libera, la 19 iulie 1984 punea la loc de mare cinste versurile lui Al. Andritoiu "Partidul, Ceausescu, Romania": "E Omul-Ceausescu Nicolae/Iubit ca steagul nostru tricolor/Ca steagul rosu, limpede vapaie/ In zborul liber catre viitor/ Conducator iubit, doream sa vii/ Chemat de tara si chemat de vreme/ In fruntea scumpei nostre Romanii/ Ca soarele in fruntea unei steme./ Caci tuturor ne esti in veci mindria/ Si constiinta treaza luminand/ Partidul, Ceausescu, Romania/ E tot ce-avem mai scump pe-acest pamint."

CEAUSESCU ESTE IZBANDA SI DRAPEL, EL ESTE ROMANIA SI ROMANIA EL...

Ziua lui Nicolae Ceausescu reprezenta un mare eveniment care trebuia tratat ca atare. Romania libera titra pe prima pagina: "Iti datoram neobosit cirmaci recunostinta." Printre un portret-sculptura de I. Jalea, o pictura suava cu sotii Ceausescu si imaginea unui grup statuar de Ilie Berindei care il are in centru pe "bravul conducator" curg ode si poezii omagiale. Pentru ca: "El este Romania si Romania El,/ E constiinta Tarii intr-o zidire dreapta,/ Cu El Timpul-lumina ne este vie treapta,/ Cu El in cutezanta ni-i fericirea tel.//Cind spunem CEAUSESCU se face pace-n lume,/ Cind spunem CEAUSESCU, e primavara-n griu,/ Cind spunem CEAUSESCU, e-o doina orice riu/ Si Patria ne creste statornica-renume/ Si dor ne este piinea si-otelul ni-i otel/ Si Limba romaneasca ne ninge cu luceferi,/ Ni-s anii Ev de aur si-n implinire teferi,/ Caci CEAUSESCU este Izbinda si Drapel. El este Romania si Romania El... (George Coanda, Sportul, 1985, 22 martie).

"SPRE GLORIA ETERNEI ROMANII"

Almanahul Scanteia din anul 1986, elogiind implinirea a 20 de ani de la Congresul al IX-lea al partidului, preamareste pe "dirzul comunist", pe versurile lui Nicolae Dragos: "Un Om al tarii, pentru ea traind/ Din anii tineri - exemplar destin,/ Visind, luptind cu sacra daruire/Pentru al tarii viitor senin./ Un Mare Fiu al patriei, slujind-o/Cu flacara celei mai mari iubiri/(...) Dirz comunist si patriot vestit, cirmaci al romanescului destin/E Nicolae Ceausescu omul/Al carui gind e poarta spre sublim/(...) Prin El, ca intr-o inima cit tara,/Socialistul ritm, de maretii,/Incandescent si pur, prin veac, strabate/ Spre gloria eternei Romanii."
×
Subiecte în articol: romania ceausescu editie de colectie