x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Atacul mobilelor

Atacul mobilelor

de Eugenia Mihalcea    |    06 Feb 2006   •   00:00
Atacul mobilelor
EXPANSIUNE
Primul serviciu de telefonie mobila din Romania, NMT este acum Zapp, Dialog a devenit intre timp Orange, Connex s-a transformat in Connex - Vodafone, iar Cosmorom este de putin timp CosmOTE.

Cu tranzactii care au zguduit piata economica a Romaniei si nu numai, piata telefoniei mobile s-a dezvoltat rapid din 1994, in prezent apropiindu-se rapid de 15 milioane de utilizatori.

OPERATORI. Orange Romania a anuntat la finele lunii septembrie a anului 2005 cresterea numarului de utilizatori la 6,2 de milioane de clienti, fata de numai 3,96 milioane la 30 iunie 2004. Principalul concurent al Orange Romania, compania MobiFon, operatorul serviciului de telefonie mobila Connex-Vodafone, avea la finele anului 2005 peste 6,1 milioane de clienti. Cine este Connex de la inceputul anului 2005? Divizie a grupului britanic de telefonie mobila Vodafone, cel mai mare la nivel international. Acelasi Vodafone care vindea in 2000 catre France Telecom compania Orange, detinuta in Marea Britanie. Dar nu trebuie sa uitam de recent relansatul Cosmorom, care poarta numele CosmOTE si a revenit pe piata cu tarife mult mai mici, concurentiale pentru Orange si Connex - Vodafone, sau de Zapp, pentru care anul 2005 a insemnat consolidarea companiei pe piata.

INCEPUTUL. In urma cu aproape zece ani, mai exact la 21 iulie 1996, Ministerul Comunicatiilor din acea perioada a anuntat organizarea unei licitatii publice in vederea acordarii licentelor de operare pentru primele doua retele de telecomunicatii mobile din sistemul GSM care urmau sa functioneze in Romania. Este inceputul telefoniei mobile in tara noastra, daca nu punem la socoteala sistemul telefonic mobil NMT 450, stramosul Zapp-ului existent in Romania inca din 1993. Introducerea in Romania a sistemului GSM se inscria in recomandarile Uniunii Europene privind promovarea liberei concurente in domeniul telecomunicatiilor mobile.

INTERNET DE LA ZAPP


Operatorul de telefonie mobila Zapp a avut un traseu ascendent, mai ales dupa orientarea sa pe piata in oferirea in principal de servicii de date pe langa cele de voce. Pentru 2005, veniturile Zapp sunt estimate la 125-130 de milioane de dolari, fata de 93 de milioane de dolari in 2004. Numarul utilizatorilor Zapp depaseste 360.000.

Fata de ceilalti operatori din Romania care au lansat sau au anuntat lansarea serviciului 3G, in vara lui 2005, Zapp a extins avantajele Zapp Internet Express, primul serviciu de internet mobil in banda larga din Romania, prin introducerea variantei prepaid. O alta noutate a fost oferta Hotspot Zapp - zone de acoperire Wi-Fi conectate la reteaua Zapp CDMA 2000 1xEV-DO. Hotspot-urile Zapp se afla in hoteluri, restaurante si cafenele situate in principal in Bucuresti. Inceputul arata cam asa. In 1993, Telefonica Romania, care a devenit apoi Telemobil - devenea primul operator de telefonie mobila din Romania, folosind tehnologia NMT 450. Timp de patru ani, compania a fost singurul furnizor de telefonie mobila de pe piata, iar in 1997 pachetul majoritar detinut de Telefonica a fost preluat de grupul international RDT. Preluarea companiei de catre grupul Inquam a insemnat intrarea in era digitala, promovandu-se in premiera mondiala tehnologia CDMA 2000 in banda de 450 MHz, lansata comercial in decembrie 2001. La 7 decembrie 2001 a fost lansat Zapp.

TRANZACTIA DECENIULUI


Vodafone, cea mai mare companie de telefonie mobila din lume, a cumparat n martie 2005 operatorul de telefonie mobila MobiFon-Connex n cea mai mare tranzactie din RomAnia din ultimii 15 ani. Acordul total, n valoare de 3,5 miliarde de dolari (2,6 miliarde de euro), include si preluarea de catre Vodafone a operatorului ceh Oskar Mobil de la grupul canadian Telesystem International Wireless, actionarul majoritar al celor doi operatori.

GRECII AU TRANSFORMAT COSMOROM IN COSMOTE


Cosmorom s-a relansat la sfArsitul lui 2005, dupa o perioada de decadere pentru Cosmorom, dar si multe speculatii pe piata despre falimentul sau chiar disparitia acestui operator de telefonie mobila. Nu a fost sa fie asa. Patru companii de telecomunicatii au fost implicate n relansarea Cosmorom. Mai exact, Cosmorom era divizia de telefonie mobila a RomTelecom. La rAndul sau, RomTelecom este controlat de grupul elen de telecomunicatii OTE (ce detine 54,1% din actiuni), iar CosmOTE este divizia de telefonie mobila a OTE. CosmOTE a anuntat ca va contribui cu suma de 120 milioane de euro si a primit n schimb 70% din actiunile Cosmorom. RomTelecom a pastrat restul de 30% din actiuni. La sfArsitul lui 2005, compania romAneasca de telefonie mobila a fost relansata comercial sub managementul CosmOTE, care a promis ca va investi 400 de milioane de euro n urmatorii ani. Prin acelasi acord a fost rezolvata problema datoriilor Cosmorom catre furnizorii de echipamente (Intracom) si actionarul principal (RomTelecom), evaluate la 200 de milioane de euro.

SALVATI DE TELEFON


De cAtiva ani, Connex - Vodafone a contribuit la reducerea riscului de accidente n munti, prin parteneriatul cu Salvamont. Astfel, turistii beneficiaza de acces direct catre Dispeceratul National Salvamont, n caz de urgenta, toti utilizatorii de telefonie mobila pot apela numarul de telefon dedicat, 0-SALVAMONT (0725826668). Nu de putine ori, turisti rataciti prin munti au fost salvati de telefonul mobil. Dar, sunAnd la 0-SALVAMONT, cei interesati pot obtine si informatii sigure despre vreme si despre starea traseelor montane.

×