x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Binecuvantare si semn crestin

Binecuvantare si semn crestin

de Daniela Cârlea Şontică    |    13 Noi 2006   •   00:00
Binecuvantare si semn crestin

De ce este dezlegare la peste in unele zile de post? De ce nu la carne sau lapte? Ce incarcatura simbolistica are cuvantul "peste"? V-ati intrebat vreodata de ce in anumite zile de post se da dezlegare din partea bisericii la peste? De ce oare nu s-au gandit Sfintii Parinti sa-i lase pe crestini sa se "indulceasca" mai degraba cu carne decat cu peste sau cu alt aliment pentru a se bucura in anumite zile de sarbatoare ale perioadei de post?

INTELESURI

De ce este dezlegare la peste in unele zile de post? De ce nu la carne sau lapte? Ce incarcatura simbolistica are cuvantul "peste"? V-ati intrebat vreodata de ce in anumite zile de post se da dezlegare din partea bisericii la peste? De ce oare nu s-au gandit Sfintii Parinti sa-i lase pe crestini sa se "indulceasca" mai degraba cu carne decat cu peste sau cu alt aliment pentru a se bucura in anumite zile de sarbatoare ale perioadei de post? Raspunsul este unul pe care il aflam in iconomia divina. Pestele a fost binecuvantat de Insusi Mantuitorul, cand l-a si considerat vrednic de a fi inmultit pentru miile de oameni care Ii ascultau predicile pana uitau de foame. Cand a inviat, Mantuitorul a gustat peste, iar primii crestini si l-au ales ca semn distinctiv.

SIMBOLISTICA. Parintele Tanasache Costea, de la Biserica Sfanta Ecaterina din Bucuresti, ofera lamuriri suplimentare: "Pestele a fost ales intotdeauna de Mantuitorul Iisus Hristos ca alimentul principal pentru hrana. Nu aflam nicaieri in Sfanta Scriptura ca El a mancat carne, nu se aminteste decat de peste. Chiar si cand a inviat din morti a mancat peste. De ce a ales pescari in jurul Lui? Pentru ca pescarul arunca navodul si prin voia lui Dumnezeu se prinde pestele singur. Iar in mod figurat, pescarii de oameni, cum au fost apostolii, si cum sunt preotii, urmasii lor, arunca navodul, cuvantului lui Dumnezeu, si cine vrea se prinde in navodul mantuirii, vine la Dumnezeu singur. In schimb, vanatorul varsa sangele vanatului, el face un sacrificiu".
Acelasi parinte spune ca dezlegarile pe care le-a randuit biserica in posturi se fac la peste si nu la carne, pentru ca pestele este o hrana binecuvantata si ceva simbolic. "In limba greaca cuvantul IHTIS inseamna Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul Nostru. La inceput, crestinii aveau ca semn al lor distinctiv, ca un cod secret, un peste desenat. Pentru a se instiinta unii pe altii ca au trecut printr-un anumit loc, ei desenau un peste pe zid sau pe nisip, undeva. Uneori, prigonitorii cautau aceste semne si asa ii gaseau pe crestini".

Alte alimente BINECUVANTATE. In afara de peste, mai sunt cateva alimente pe care le-a ales si le-a binecuvantat Mantuitorul: painea, vinul, apa si uleiul. Aceasta nu inseamna, desigur, ca celelalte alimente nu sunt bune. Exista insa aceasta simbolistica ce reiese din faptele Mantuitorului.
Parintele Costea indeamna la postire si cumpatare, amintind ca postul nu este lasat pentru a omori oamenii, ci pentru a-i ajuta in lupta cu patimile, a-si intari vointa si a-si inlatura pacatele.
"In ansamblu, postul din biserica ortodoxa este un exercitiu prin care te obisnuiesti cu abtinerea de la pacate. Nu inseamna ca nu se mantuiesc toti cei care nu pot sa posteasca. Dar Mantuitorul a spus ca «acest neam de demoni nu iese decat numai cu post si cu rugaciune», si fiecare avem pacatele si ispitele noastre cu care ne luptam. Deci postul ne ajuta sa ne infranam putin firea noastra", explica parintele Tanasache Costea.

Apostolii - pescari de oameni. Legatura dintre peste, ca simbol al crestinului, si pescar, ca simbol al Marelui Pescar, adica al Mantuitorului, o desprindem chiar din momentele chemarii apostolilor. Iisus le-a zis lui Petru si lui Andrei, care erau simpli pescari, sa vina dupa El, ca ii va face "pescari de oameni". A facut atunci minunea care l-a inspaimantat pe Simon, viitorul Apostol Petru. Dupa ce acesta nu prinsese nimic toata noaptea, i-a zis sa arunce mrejele in larg si, dupa cuvantul Domnului, a facut asa, si s-a prins atat de mult peste, incat era sa se rastoarne corabiile cu ei. Si Hristos i-a zis lui Simon Petru sa nu se teama, caci de acum va fi pescar de oameni. Simbolul pestelui apare si in parabola navodului, in care este asemanata Imparatia lui Dumnezeu cu "un navod aruncat in mare si care aduna tot felul de pesti. Iar cand s-a umplut l-au tras pescarii la mal si, sezand, au ales in vase pe cei buni, iar pe cei rai i-au aruncat afara". (Matei 13, 47-48). Cand multimile L-au urmat si au ascultat cuvantul Lui pana spre seara, Domnului i s-a facut mila de ei, si a inmultit cele cinci paini si cei doi pesti. Mantuitorul Iisus Hristos a hranit cu acestea cinci mii de barbati, pe langa care mai erau si femei si copii, "si au strans ramasitele de faramituri, douasprezece cosuri pline" (Matei, 14, 20).
Tot astfel, alta data, Mantuitorul a saturat patru mii de barbati care Il ascultau in pustie, inmultind sapte paini si "cativa pestisori", una dintre minunile care a uimit pe toti cei de fata. Asadar, nu este intamplatoare alegerea bisericii cand face dezlegarile la peste in zilele de post.

"Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei isi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua ca si-au luat partea plata lor. Tu insa cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala, ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau care este in ascuns, si Tatal tau care vede in ascuns iti va rasplati tie"
Matei 16, 16-18

"In Postul Nasterii Domnului si al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, care sunt niste posturi mai usoare, avem dezlegare la peste sambata si duminica, si incepand de la 21 noiembrie pana la 20 decembrie. Si apoi martea si joia, cand cade o sarbatoare insemnata in calendarul bisericesc cu cruce neagra. De asemenea, cand este ziua Sfantului Nicolae, indiferent ce zi ar fi. In cursul anului se mai dezleaga iarasi la peste cand este un sfant mai important, la praznicele in cinstea Mantuitorului si a Maicii Domnului este intotdeauna dezlegare la peste daca e post atunci"
Parintele Tanasache Costea

×
Subiecte în articol: editie de colectie mantuitorul