x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Biruinta

de Anca Alexe    |    06 Mar 2006   •   00:00
Biruinta
DOUA SARBATORI
Sarbatoarea Invierii Domnului este cea mai veche si mai mare sarbatoare crestina. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe reprezinta, de asemenea, simbolul purtatorului de biruinta.

Anul acesta, cele doua sarbatori coincid. Oamenii din popor sunt superstitiosi. Multi dintre ei cred ca, atunci cand Sfintele Sarbatori de Pasti se potrivesc cu Sfantul Gheorghe, anul in curs nu va fi unul tocmai bun. Insa, potrivit Parintelui Vasile Ailioaiei de la Biserica Podeanu, din Bucuresti, acest lucru nu este adevarat. "Nu are nici o semnificatie, nici un temei. Sunt doar superstitii. In orice caz, acest lucru se intampla foarte rar. Probabil ca o data la 20-30 de ani se celebreaza impreuna. Este pentru prima oara in 30 de ani de experienta cand sarbatoresc Pastile o data cu Sfantul Gheorghe. Nu exista diferenta, nu exista obiceiuri bisericesti in plus atunci cand are loc acest fenomen. Singura modificare este ca Sarbatoarea Invierii primeaza. Sf. Gheorghe este sarbatorit a doua zi." Parintele Constantin Burlacu, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti, ne spune: "Data Sfantului Gheorghe este fixa, pe cand cea a Pastilor este schimbatoare. Prima care se sarbatoreste este Invierea. Sfantul Gheorghe se va sarbatori a doua zi, din evlavie fata de Hristos".

Camasa de femeie, Vrancea, sfarsitul secolului al XIX-lea

OBICEIURI. Exista si cateva obiceiuri atunci cand Sfintele Sarbatori de Pasti coincid cu Sfantul Gheorghe. Astfel, in dimineata zilei de 23 aprilie, cei care poarta numele de Gheorghe trec pe la vecini si pun crengi de fag infrunzite in stalpii portilor, pentru ca respectiva familie sa fie ferita de balauri sau de alte jivine. Daca nu da frunza de fag pana la aceasta data, cucul nu va mai canta, iar anul in curs va fi mai sarac decat precedentul. Totodata, la 23 aprilie se mananca urzici, pentru a prinde puterile bravului Sfant.

LEGENDA SFÃ...NTULUI


In credinta populara, SfAntul Gheorghe este asociat adesea cu omorărea balaurului. Aceasta legenda dateaza din secolul al XII-lea si una dintre variantele sale este „Legenda Aurea". Se povesteste cum un balaur „imens si feroce" a aparut lănga orasul Selena din Lybia. Locuitorii trebuia sa-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar cănd nu au mai avut oi, balaurul a cerut pe fata mparatului. Atunci a aparut un viteaz crestin, pe nume Gheorghe, care s-a oferit sa rapuna balaurul. Dupa ce a strapuns balaurul cu sulita, tănarul a dus-o pe printesa la palatul mparatului, care i-a oferit măna ei si jumatate din mparatie.

SFĂNTUL GHEORGHE, PATRONUL CERCETASILOR SI AL EUROPEI


Sfăntul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuti si onorati sfinti ai crestinismului. Cu toate acestea, istoria vietii sale este foarte putin cunoscuta si multe legende avăndu-l ca erou au aparut de-a lungul timpului. El este onorat atăt de Biserica Ortodoxa, căt si de cea Catolica (fiind totodata patronul Angliei si al Europei). Imaginea sa este asociata cu vitejia nemarginita si credinta n biserica crestina păna la sacrificiul suprem. Traditia crestina spune ca SfAntul Gheorghe s-a nascut n Capadochia ntr-o familie crestina, tatal sau fiind general roman, iar la vărsta de 30 ani SfAntul Gheorghe a devenit la răndul sau general n armata lui Diocletian. El s-a ridicat mpotriva hotarărilor anticrestine ale Consiliului de la Nicomidia (303), ceea ce i-a adus persecutii din partea lui Diocletian. A fost chinuit n cele mai cumplite chipuri, otravit si decapitat.
Cercetarile istorice mai recente indica faptul ca SfAntul Gheorghe a murit ca martir n Palestina, la Diospolis, lănga Lydda, cu putin timp naintea domniei lui Constantin.

ADMIRATIE SI RESPECT


Misterul si legenda care nvaluie pe SfAntul Gheorghe nu vor disparea niciodata, la fel cum cauza sa nobila va genera ntotdeauna admiratie si respect. Poate cea mai corecta afirmatie despre el este aceea facuta de Papa Gelasius n anul 495: „Numele Sfăntului Gheorghe este onorat de credinciosii de pretutindeni, dar adevaratele sale fapte sunt stiute numai de Dumnezeu".
Insemnele Sfăntului Gheorghe au fost facute publice de Richard Inima de Leu, iar crucea sa (rosie pe fond alb) a aparut pentru prima data ca steag al corabiei „Lyme Regis" n 1284.
×
Subiecte în articol: gheorghe sfăntul editie de colectie