ATACUL
Fortele aeriene anglo-americane ne-au produs pierderi economice de circa 193 de miliarde de lei la nivelul lui 1945. Ale lor: 324 de avioane doborate, piloti ucisi si capturati.
ATACUL
Printre cladirile bucurestene afectate de bombordamente din 4 aprilie s-a aflat si Universitatea |
Fortele aeriene anglo-americane ne-au produs pierderi economice de circa 193 de miliarde de lei la nivelul lui 1945. Ale lor: 324 de avioane doborate, piloti ucisi si capturati. Un roman a mers la biblioteca din cladirea Capitoliului, care adaposteste Congresul american, si la arhivele Air Force si a studiat documente despre raidurile aviatiei americane asupra Romaniei in cel de-al doilea razboi mondial. Acest om, originar din Ploiesti, era copil in iunie 1942, cand bombele americanilor i-au distrus casa. Si nu este altul decat cineastul Ioan Grigorescu, realizatorul cunoscutei emisiuni "Spectacolul lumii". In urma raidului sau prin arhivele americane de razboi a scris si o carte numita sugestiv "Ucideti petrolul", din care am aflat amanunte, detalii si informatii pe care o carte de istorie nu le-ar fi oferit. S-a intalnit cu fosti aviatori participanti la atacurile aeriene asupra Romaniei, cei care au mai supravietuit, pentru ca incursiunea sa in SUA s-a facut dupa 1989, evident. "Nu, ca-mi vine sa rad! (Dar nu rade deloc). Vasazica vine unul tocmai de la Ploiesti si-mi arata foaia asta pe care eu n-am mai vazut-o din 1 august 1943. Extraordinar! Stiu pe de rost fiecare cuvant din ea⦠Parca ieri a fost scrisa⦠Eram franti⦠Benzina in rezervoare numai pentru cinci minute de zbor⦠Cand am aterizat, ne-au dat la toti cate o portie dubla de whisky, dar unii dintre coechipierii mei nici n-au fost in stare sa si-o bea. Le-am baut-o euâ¦" - a fost reactia unuia dintre cei aflati pe vestitele bombardiere americane. HALPRO, 1942. Miza initiala a raidului american 1 august 1942 nu a fost insa Ploiestiul, ci capitala Japoniei, Tokyo. Atacul-surpriza de la Pearl Harbor de la 7 decembrie 1941, cand japonezii au nimicit la sol 347 de avioane americane, au scufundat 18 nave ancorate la port si, in mai putin de o ora, au omorat 2.403 soldati americani si au ranit alti 1.178, nu putea fi usor uitat. Era vorba deci despre o razbunare. Dar ce cautau Ploiestii pe lista lor? Colonelul Harry A. Halverson, de 40 de ani, a insistat la United States Army Air Force sa atace Tokyo si a prezentat si un plan in care escadrila de bombardiere pe care urma sa o conduca avea o ruta ocolitoare, pentru a deruta inamicul. Ruta propusa de Halverson survola jumatate din glob: Florida, Brazilia, urma survolarea Atlanticului pana la Takoradi, pe Coasta de Azur, de acolo in Sudan, peste Orientul Mijlociu in diagonala, Asia Centrala si apoi in China, in provincia Seciuan, punctul-limita de unde avea sa se plece spre Tokyo. Misiunea a purtat numele de Project Halverson, pe scurt, Halpro.
Athenee Palace - 4 aprilie 1944 |
Citește pe Antena3.ro
Mitraliori in misiune pe avioanele americane de bombardament "Liberator" |
"Cand avioanele americane bombardau Bucurestiul, la 4 aprilie 1944, la cinematografele din centru, de pe Bulevardul Elisabeta, rulau filme americane, filme cu cowboys, adica western-uri, si mi se pare ca si "Pe aripile vantului" era pe undeva, la Capitol, daca nu ma insel. Dispozitia publicului si chiar si a autoritatilor nu era deloc antibritanica sau antiamericanaâ¦"
Mihai A. Semedrea "Amintiri din razboi - 4 aprilie 1944", ziarul Observatorul (Toronto) |
"«Niciodata n-as fi
crezut ca pot sa fie asa de ospitalieri cu inamicii lor» (lt. John
J. Roades); «Este o vacanta pentru nebunul nostru echipaj» (lt. Jojin Aleins); «Ne trateaza mai bine ca pe soldatii lor» (Frederich C. Mee)."
Magazin istoric nr. 3, 1997 spicuiri din scrisorile prizonierilor americani in Romania |
|
PRIMUL ATAC AERIAN ASUPRA CAPITALEIPrimul bombardament anglo-american asupra Bucurestilor a fost la 4 aprilie 1944 si a avut misiunea de a intrerupe transporturile militare spre front. De aceea, au atacat Gara de Nord, au distrus liniile ferate de la Bucuresti-Triaj. Din cauza unui vant foarte puternic, bombele si-au gresit tinta si s-au abatut asupra Caii Grivitei. Sute de imobile au fost distruse, inregistrandu-se peste 5.000 de morti si raniti. Au cazut bombe si pe Calea Victoriei, asupra hotelurilor Splendid si Athen...e Palace.PAGUBELE RAIDURILOR AVIATIEI ANGLO-AMERICANE IN CIFRELa 5 aprilie 1944, aviatia americana a bombardat masiv Ploiestiul, cu 136 de bombardiere B-24 si 90 de tipul B-19, din care au aruncat peste 580 de tone de bombe, avand ca tinta triajul; au fost 262 de morti si 361 de raniti, conform volumului "Istoria Romaniei in date", aparut la Editura Enciclopedica. La 15 aprilie 1944 a avut loc alt bombardament masiv asupra Capitalei. S-au folosit si bombe incendiare de aceasta data, supranumite "ciorchini aprinsi" si care dadeau o imagine apocaliptica. A fost grav afectata Universitatea si distrusa cladirea de alaturi, a "Cartii Romanesti", precum si alte cladiri. In ceea ce priveste totalul bombardamentelor aeriene intreprinse deasupra Romaniei, in conformitate cu datele existente, in perioada aprilie-august 1944, au avut loc 50 de raiduri ale aviatiei americane si britanice, cu 83 de atacuri asupra obiectivelor de pe teritoriul Romaniei, cea mai vizata zona fiind Ploiesti-Prahova, din care 67 atacuri de zi si 16 atacuri de noapte. Detalii care faceau razboiul mai suportabil: daca americanii isi alintau bombardierele cu porecle cu tenta erotica, in schimb englezii isi numeau bombardierele vopsite in negru "vaduvele negre".RAIDURI ASUPRA ALTOR ORASE DIN TARALa 15, 16 si 21 aprilie 1944, a fost bombardat Turnu-Severin, fiind lovite grav portul, instalatiile portuare, gara, distrugerile fiind apreciabile: tancuri cu benzina incendiate, parcul de vagoane si locomotive distrus in proportie de doua treimi. Iar la 16 aprilie a fost randul Brasovului sa suporte efectele bombardamentelor, suferind pierderi materiale si umane insemnate, fiind lovite grav gara, anexele si fabricile din zona. De asemenea, orasele Craiova si Pitesti au fost atacate si ele la 6 mai 1944. |