x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Bune si rele

de Alex Anghel    |    10 Iul 2006   •   00:00
Bune si rele
FOND FARA FORME
Romanul este destept, inventiv, descurcaret, dar si neserios, delasator, lenes si hot. Balanta calitatilor si a defectelor se inclina de cele mai multe ori in partea defectelor.

Aceste trasaturi autentic romanesti se sintetizeaza cel mai bine in expresia "Branza buna in burduf de caine." Totul insa porneste de la nivelul mentalitatii. Romanul s-a obisnuit cu un anumit mod de viata, comoditatea venind ditr-o lipsa de ambitie, generata la randul ei de asa-zisele valori care au rasturnat perceptia despre viata. Romanii nu mai cred de mult in principiul meritocratiei. Si asta pentru ca principiul imbogatirii peste noapte a inceput sa prinda contur intr-un mental colectiv bulversat. Iata ce crede Stefan Liute, un specialist in branding, despre aceste atribute al romanilor:

FRACTURA. "Ce atribute se coreleaza si se confirma reciproc? Eu vad trei astfel de serii de atribute si aceste trei serii mi se par definitorii pentru romanul de azi. Mai precis, pentru romanii de azi, fiindca natiunea este evident fracturata la nivel de mentalitati, opinii, atitudini, interese si moduri de viata. Iata, asadar, ce se leaga: lenea, neseriozitatea si saracia cu resemnarea; desteptaciunea, abilitatea, "descurcatul" cu reusita cu orice pret; hotia, coruptia si minciuna cu imbogatirea peste noapte. Per total, doua defecte si o calitate. Identitatea romanului? Hot si lenes, dar destept.

Ca atare, romanul se raporteaza inca in buna masura la baza piramidei maslowiene a nevoilor. Insa avansul spre varful acesteia a inceput. El nu tine cont de morala si de comunitate (grup), ci arata un roman adaptabil, cu instinct de supravietuire si cu spirit concurential intr-un mediu dificil. El (avansul) este un indicator al evolutiei generale a societatii, inevitabil pestrita si cu aspecte contradictorii."

O alta expresie care se potriveste romanului ca o manusa este "Nici in ceasul al doisprezecelea". Romanii cred despre ei insisi ca aceasta expresie li se potriveste 19% - foarte mult, 37% - mult, pe cand doar 25% sustin ca aceasta expresie li se potriveste putin, si 5% - foarte putin. Nu ne trezim nici in ceasul al doisprezecelea sa terminam ce avem de facut, chiar daca arde la foc mare. Asa sunt romanii, nu au simtul raspunderii, cred ca totul li se cuvine si ca ei nu au nici o obligatie. Daca lucrurile s-ar rezolva de la sine? Cam asta viseaza fiecare roman. Ne place sa credem despre noi ca suntem asa din cauza firii noastre de artisti. Suntem poeti si asta scuza felul nostru de a fi. Relevanta este povestea unui neamt venit pe meleagurile noastre, care a avut ocazia sa studieze Romania si romanii. Acesta a surprins in cateva fraze esentialul. "Romanii se plang ca nu au bani, dar restaurantele, barurile si discotecile sunt pline, vorbesc la doua telefoane mobile. Cea mai lunga conversatie a mea, si in interes de serviciu a fost de 5 minute 35 de secunde. Vorbeam pe banii companiei si nu puteam sa ma intind la vorba. Nu stiu ce tarife sunt la voi dar am urmarit persoane care vorbeau ore in sir fara sa mai dezlipeasca telefonul de la ureche. Cat despre restaurante, noi iesim destul de rar, ca nu ne prea permitem luxul."

Cat de mult se potriveste urmatoarea afirmatie romanilor? "Branza buna in burduf de caine"
  • 38% dintre respondentii sondajului sustin ca afirmatia se potriveste mult
  • 31% dintre romanii intervievati au apreciat ca afirmatia se potriveste foarte mult
  • in acelasi timp, 17% sunt de parere ca se potriveste putin

    38% din respondenti sustin ca expresia "Nici in ceasul al doisprezecelea" li se potriveste mult. Acesta este rezultatul radiografiei facute de noi insine.
  • REZULTATE SI COMENTARIU
    Cat de mult se potriveste urmatoare afirmatie romanilor: "Branza buna in burduf de caine"? Cei mai inversunati au fost barbatii. Intr-un procent de 32%, acestia considera ca proverbul se potriveste foarte mult. Profilul acestora este urmatorul: varsta cuprinsa intre 18 si 31 de ani (34%), liceul terminat (37%), un venit peste medie (32%) si provin din mediul urban (32%). Foarte putin considera in egala masura si barbatii, si femeile (17%). Acestia au varsta cuprinsa intre 18 si 31 de ani (6%), liceul terminat (7%), venitul peste medie (6%) si provine din mediul urban (6%).

    Stefan Liute ne ofera un comentariu edificator in acest sens: "Un mare set de defecte pe care romanii si le atribuie si, suprinzator, nu le contrabalanseaza cu calitati este acela care include delasarea, neseriozitatea (branza buna in burduf de caine) si comoditatea. Iar un alt defect asumat, minor ca profil, este dezbinarea. De partea cealalta, singurele mari calitati ale lor despre care romanii par sa nu aiba dubii sunt desteptaciunea, inteligenta, capacitatea de a se descurca. Resourcefulness, cum ar spune englezul".
    ×
    Subiecte în articol: romănii editie de colectie potriveste