x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cei 7 magnifici

Cei 7 magnifici

20 Feb 2005   •   00:00

IN GUINESS BOOK
Maestrul Gabriel Mosoianu a fost, cum se zice, "mare scula pe bascula". Deoarece chiar asa se cheama trambulina pe care sar acrobatii: bascula.
CATALINA IANCU

Maestrul Gabriel Mosoianu si trupa sa au statuie in Brazilia
Printre putinii romani care figureaza in Guinness Book of Records se afla si trupa de acrobati a lui Gabriel Mosoianu, care a realizat in 1984, intr-un spectacol desfasurat la Nassau (N.Y.), "coloana de sapte", un record absolut al genului. Apoi, in 1998, "cei sapte magnifici" (care de fapt erau mai multi) au scris o noua pagina in Cartea Recordurilor cu saritura in triplu surub cu revenire pe bara mobila de numai 3 cm, fara centura de siguranta, performanta ramasa inca neegalata.

CA-N FILME. Asa s-ar putea intitula povestea maestrului Gabriel Mosoianu, unul dintre cei mai cunoscuti acrobati romani din toate timpurile. "Am venit in Circ chiar de la infiintarea lui, in 1960. Tocmai terminasem Institutul de Cultura Fizica si Sport. Imi placea tare mult un numar aerian la trapez, in care acrobatii zburau, dintr-o parte in alta a cupolei, prinzandu-se de maini. Fara centuri de siguranta. Din primul moment, am fost sigur ca pot sa fac si eu la fel. Ba chiar mai mult. Parintii mei n-aveau nici o legatura cu circul. S-au opus la inceput, asa cum fac multi, dar pana la urma n-au avut ce face, s-au obisnuit cu ideea", ne povestea, cu ceva vreme in urma, Gabriel Mosoianu.

STATUIE. Performantele acrobatilor au fost cu adevarat remarcabile. Ca si in alte cazuri, artistii romani sunt mai cunoscuti in strainatate decat in tara lor. In orasul Porto Alegre din Brazilia, trupei Mosoianu i-a fost ridicat un monument de 3 tone. Pe placa omagiala, alaturi de numele artistilor de circ figureaza, bineinteles, numele Romaniei. Au fost ceruti in toata lumea, asa ca au evoluat in China, Mongolia, Bulgaria, Cehoslovacia, Israel, Germania, Franta. In fosta Uniune Sovietica au stat cinci ani, alti cinci in Statele Unite, iar in America de Sud, nu mai putin de 11 ani. Lungul sir de medalii, diplome si trofee, insa, isi are pretul sau. "In aceasta meserie trebuie sa renunti la multe lucruri. In timp ce altii se duceau la distractii, noi mergeam la antrenamente. Cel putin cinci ore pe zi de exercitii extenuante. Este greu sa ajungi in frunte, dar si mai greu este sa te mentii acolo", ne spunea maestrul.

OASPETELE PRESEDINTILOR. Ca orice artist, a suferit accidente, fiind de trei ori supus unor interventii chirurgicale. Dar a avut si satisfactii. Ceea ce-i place cel mai mult sa povesteasca sunt intalnirile cu presedintii de state sau cu personalitati de talie mondiala, printre care Mao Zedong, Eduard Kennedy, Ted Kennedy, Richard Nixon, Ronald Reagan, Mihail Gorbaciov, Ciu En Lai, Kenny Rogers, Tom Jones.

La loc de cinste, Mosoianu pastreaza autograful presedintelui SUA Ronald Reagan, pe un afis al trupei. In momentul de fata, Gabriel Mosoianu lucreaza la cel mai prestigios circ din lume: Ringling, acolo unde a mai colaborat in urma cu vreo 20 de ani. Desi a implinit 50 de ani de activitate, a ramas acelasi barbat in putere, care s-a dedicat trup si suflet circului.

O prezenta discreta, modest pana la disperare, dar cu o inegalabila siguranta de sine.

Un fel de J.R. in varianta mioritica, porecla care i s-a tras de la palaria in stil de cowboy de care nu se desparte.

STAFETA
Cu mai bine de 10 ani in urma, maestrul Gabriel Mosoianu i-a predat stafeta juniorului. Adica lui Traian, fiul sau cel mare, caruia I s-a alaturat si mezinul Gabi. Dupa mai bine de 30 de ani de succese memorabile obtinute la circurile din intreaga lume, familia s-a "reunit" in Romania. Dar n-a stat prea mult. S-au antrenat in Tampa, Florida, apoi au incheiat un contract cu "Ringling Bros and Barnum & Baley". Cand au plecat in turneu, membrii trupei Mosoianu au obtinut binecuvantarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist, care i-a primit personal la Palatul Patriarhiei.

"Imi placea tare mult un numar aerian la trapez, in care acrobatii zburau, dintr-o parte in alta a cupolei, prinzandu-se de maini. Fara centuri de siguranta. Din primul moment, am fost sigur ca pot sa fac si eu la fel. Ba chiar mai mult /"

"In aceasta meserie trebuie sa renunti la multe lucruri. In timp ce altii se duceau la distractii, noi mergeam la antrenamente. Cel putin cinci ore pe zi de exercitii extenuante. Este greu sa ajungi in frunte, dar si mai greu este sa te mentii acolo
Gabriel Mosoianu
×
Subiecte în articol: editie de colectie mosoianu