x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Copii multi, copii putini

Copii multi, copii putini

de Costin Anghel    |    25 Sep 2006   •   00:00
Copii multi, copii putini
COMUNA COPIILOR
Comuna Ieud din judetul Maramures este, conform spuselor localnicilor "comuna copiilor".

Sus, sus, sus la munte sus si in top e si mai sus! Inainte de 1989, Ieudul era pe locul trei in topul national al natalitatii, cel putin locuitorii asa tin minte. Acum, situatia s-a schimbat. De la mamele cu saisprezece copii la mame cu unu-trei copii, mai rar patru feciori, dar foarte rar. Comuna este foarte mare, parca nu ar fi localitate de munte. Ulite multe, lungi si intortocheate. Un univers distinct pare sa se fi creat aici. Nu mai vezi oameni in costume populare, dar ii vezi stand in casele batranesti din barne de lemn. Nu-i mai vezi mergand la hora, dar ii vezi venind in sat cu masini ce poarta numere de inmatriculare cu semnul Uniunii Europene pe ele. Vechi si nou, tanar si batran, traditional si inovativ... de toate vezi aici. De la carul cu doi boi, desprins parca din panzele maestrului Grigorescu, si pana la ultimele modele de masini iesite in special pe portile fabricilor auto din Germania, Italia ori Franta. Curtile oamenilor sunt mari. In fata, la multi, vezi casa batraneasca, specifica zonei, din barne de lemn atent taiate si imbinate de vechii mesteri ai zonei. In spatele curtii insa poti vedea ultimele tendinte in ale constructiilor de case ori ultimele tendinte in kitsch-constructie de case!

Copiii "eroinelor" sunt adulti acum, ba chiar au copii mari sau mai mici. Multi sunt plecati afara, la munca. Daca in alte parti imigrantii poarta numele generic de "capsunari", aici oamenii plecati la munca si "realizare" prin strainataturi poarta numele locuitorilor tarilor in care trudesc. "Francezii", "irlandezii", "italienii", "elvetienii" si "spaniolii" locuiesc acum in comuna maramureseana. In acest melanj socio-cultural, "eroinele" n-au disparut inca, ele isi traiesc batranetile alaturi de perechile lor, "eroi" si ei, daca e sa-i botezam dupa neveste.

Maricuta gatea inainte, gateste si acum. Bucatareala e o deprindere placuta pentru ea

COLO’SA PE DELUSOR. Ieud este una din cele mai vechi asezari ale Maramuresului, datand de pe la mijlocul secolului al XIV-lea. Intemeietorul ei este considerat Voievodul Balc, nepotul lui Dragos Voda. In anul 1364, ieudenii au ridicat o biserica din lemn cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", numita pana azi "Biserica din Deal".

Aici, pe deal, aproape de stravechea biserica locuieste una din eroinele care fac cinste Ieudului. Dunca Maricuta a ajuns la 72 de ani. De-a lungul casniciei sale a dat nastere la doisprezece copii, din care ii traiesc unsprezece. Batranetea si-a lasat amprenta pe infatisarea si trupul femeii, dar ochii - copii fidele ale sufletului - sunt vii! Traiesc, privesc, intreaba si transmit o stare de vioiciune molipsitoare. Trupesa, ca orice maramureseanca neaosa, Maricuta este inca stapana de necontestat a gospodariei. Cand am intrat in casa ea gatea. Despre cei doisprezece copii ai sai vorbeste linistita. Alaturi ii sta fiul cel mare, diriginte la posta din localitate, si sotul. Femeia s-a casatorit la 21 de ani. Pe primul copil l-a adus pe lume un an mai tarziu. Acesta a murit, l-a nascut prematur la 6 luni. "E ingeras acum", imi spune femeia. A mai nascut unsprezece copii, tot la doi ani . O data a avut si gemeni. Numele lor sunt de neuitat pentru Maricuta. "Primul este Gavrila, al doilea Vasile, a treia este Ioana, al patrulea este Gheorghe si urmatorul, Ion, acestia fiind gemeni. Au urmat Stefan, Dumitru, Sandu, Toader, Grigore, Marioara. Noua baieti si doua fete. De la ei are 31 de nepoti!!!

O petrecere adevarata nu exista daca nu-i toata familia adunata. Marius Nastaca asa crede

SUFLET FARA DE PRET. Si inainte, ca si acum, multe familii nu vor sa se chinuiasca cu prea multi copii. E foarte greu sa ingrijesti atatea suflete. Si mai greu este sa-i cresti fara regret, cu sufletul impacat de modul in care tu i-ai ajutat sa devina oameni. Dar, daca intervine credinta puternica in Dumnezeu, lucrurile se schimba. Cresti cati iti da El si stii ca te va ajuta. "Nu am vrut sa-mi mananc sufletul cu ei, mi i-a dat Dumnezeu, i-am nascut si toti sunt bine, la casuta lor." Reteta de crestere a ieudencei se baza pe malai, pe muuult malai. "I-am facut mari pe toti cu mamaliga mai mult, cu paine de malai. Acum mancam de care paine vrem, feliata, ori d’asta de o taiem noi, dar atunci nu era asa ca acum", povesteste maramureseanca. La fel ca in toate povestile "eroinelor", "cel mai mare il ingrijea pe al mai mic".

"Era o mandrie sa ai mai multi copii, mai ales daca erau sanatosi, voinici." La Dunca in casa, prima data se primeau povete despre curatenia sufletului, despre Cel de Sus. "Ii invatam, decum se ridicau in picioare, sa-si faca cruce. Pe urma ii invatam sa manance, sa nu se certe cu ceilalti copii. Fiecare, unde s-o dus, e laudat."

FRATELE CEL MARE. Gavrila este diriginte la posta din localitate. El a fost pentru toti ceilalti frati ai sai "dadaca". Bine facut, mereu cu zambetul pe fata si pregatit parca mereu sa zica o vorba de duh, Gavrila isi aminteste cu veselie de copilarie. "Acum e frumos. Atunci era foarte greu (rade cu pofta). A fost problema pana am crescut noi astia primii de eram mai mari, pe urma ne-am crescut unii pe altii." "Cand am facut al 11-lea copil, am facut de doua ori acte. Vasile era in scoala si astfel am facut si a treia tura de acte. De atunci am primit 500 de lei pe luna pana in ’90. Din acesti bani reuseam sa platim impozitele. Cand erau mici le faceam eu haine. Noroc ca aveam niste oi si luam lana de la ele", povesteste femeia.

Daca ar fi sa fie iar tanara, ar mai face atatia copii? "
Eu i-as face, bineinteles. De ce sa ma duc sus, la Vama cu sufletul mancat?"

Buftea Anuta a dat nastere la 16 copii. Regimul comunist a apreciat asta

MAMA PENTRU UNSPREZECE COPII. Marius Nastaca are 73 ani. S-a casatorit la 19 ani cu Marius Vasile. Impreuna au avut sase feciori si cinci fete. De ce au facut asa multi copii?

"Atunci nu era vremea sa iei medicamente, asa ca i-am facut." Ca sa ii poata creste in Legea Domnului, sotul a muncit timp de 30 de ani la padure, o munca deosebit de grea. Cel mai de pret dar pe care l-au facut parintii celor 11 copii a fost sa-i dea pe toti la scoala. Faptul ca ati facut atatia copii a avut vreo legatura cu legile pe care le-a dat Ceausescu?

"Da, aveam mai multe drepturi cei cu copii multi. Aveam o alocatie pentru fiecare copil, cam pana cand copilul avea 16 ani. Se dadea cam 300 de lei pentru fiecare prunc."

Autoritatile nu se omorau cu firea, dar propagandistic... "ne-au chemat odata sa ne filmeze, pentru ca eram un exemplu bun. Nu am fost destrabalati, am fost oameni la locul nostru".

Cand ai asa multi copii cine trebuie sa se implice mai mult, mama sau tata? "Apai tata, el are o responsabilitate mai mare. Mama ii educa, iar tatal le explica ce sa faca, cum sa faca. Care sunt cuminti, asculta si de mama, dar, de, tata se chinuie mai tare."

DOAR 16 COPII...NU-I DE AJUNS?

In Ieud si mai celebra este Buftea Anuta. Ea este mama a 16 copii! Adevarat eroina este ea, cat si sotul sau, Buftea Ion. Sa cresti atatia copii este o adevarata performanta! Pentru ca toate acestea sa fie posibile, nea Ion a lucrat numai munca grea, dar relativ bine platita. "Am lucrat mult la munte. Huedin, Curtea de Arges. La trei sau la sase luni veneam acasa", spune omul. Despre copii, numai de bine. "Faceam cam la cate doi ani cate unul. La noi asa era atunci. Cati dadea Dumnezeu atatia faceai. Faceam mancare in oale de cinci-zece litri. Copiii toti au facut macar zece clase".

SFATURI PENTRU VIITOR

Pe prispa casei, batrana se gandeste la trecut si da sfaturi pentru viitorii insuratei. "Apai, copiii mei io zic ca is realizati. Doar doi sunt necasatoriti. Fiecare trebuie sa aiba familie buna cu el. Dupa ce s-au luat doi, apai amandoi trebuie sa traga laolalta. Pentru astia de sunt tineri casatoriti, eu le zic sa fie cuminti, sa traga unul la altul. Fetele se chinuiau sa-si faca haine, sa stranga haine si lucruri pentru gateala casei, iar baietii se chinuie sa-si faca casa, asa e si la noi. Si noi la copiii nostri la fel am facut. Astea-s sfaturi de dat, io asa zic", incheie tanti Anuta.

ACTE SI RECOMPENSE PENTRU EROINA

Oamenii regimului nu puteau lasa la voia intamplarii o asa familie "productiva". Cu 16 copii, Buftea Anuta era printre primele "eroine" ale mandrei tari comuniste. Ea a primit toate distinctiile care se acordau conform legislatiei din acea perioada. Primul brevet i s-a dat atunci cand l-a nascut pe cel de-al saptelea copil. Pe cel de mama eroina l-a primit atunci cand a "implinit 12 copii". "Cand mi s-a dat ala de mama eroina am capatat 500 de lei pe luna. Alocatia normala era de 5 lei pe luna", povesteste femeia. "Cand mi le-au dat au venit oameni de la primarie. Dimineata le faceam mancare si-i trimiteam la scoala. Care trebuia sa plece dimineata plecau si la pranz veneau astia si plecau ceilalti. Cu cei patru nepoti am crescut douazeci de copii in total. Ion, Ileana, Anuta , Vasile, Marcuta, Ioana, Stefan, Vasile, Grigore. La noi nu se faceau avorturi. L-o lasat Dumnezeu si... l-ai facut. Acum se duc si-si fac, n-au ele habar."
Ca sfaturi: sa-i spele, sa-i hraneasca, sa-i gateasca, sa-i educe.
×
Subiecte în articol: mama copii să-i editie de colectie