x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Defularea

de Adriana Oprea-Popescu    |    23 Oct 2006   •   00:00
Defularea
INTAMPLARI TRAGICE
Dupa ’89, a aparut criza de materie prima pentru culcaturi si tarasuri.

Cei care faceau incorporarile au invatat sa inchida ochii in fata canoanelor. Si astfel, au ajuns sa stea in garda, cu un pistol mitraliera la brau, tineri care sufereau, cu parafa de la medic, de "debilitate mintala"...

AMINTIRI DIN PREZENT. "Suicidul si chiar dezertarea nu pot aparea decat pe fondul unei labilitati psihice. Si atunci, ne punem firesc intrebarea: cum pot fi recrutati tineri care nu sunt perfect sanatosi psihic? La Comisariatele si Centrele Militare Teritoriale, examenul medical psihiatric consta in completarea a cinci teste psihologice compuse din intrebari cu caracter general. Examinatorii sunt medici psihiatrii civili. Recrutul este declarat apt sau inapt si incadrat in anumite grupe de recrutare (de la 0 la 6). Cea mai "pretioasa" grupa, cea din care sunt alesi soldatii care fac de garda, este grupa 0. Dar si acolo au existat cazuri de suicid. Sa presupunem ca examenul psihistric este satisfacator si ca cei care trec de el sunt "fara probleme". Atunci, cum se poate ajunge, in cazul in care tinerii intra sanatosi pe poarta unitatii, in numai cateva luni, la o asa mare deviatie de comportament? Multi soldati se plang, ori de cate ori au ocazia, de comportamentul abuziv si aberant al sergentilor si caporalilor de la care primesc comenzi. Gradati cu imaginatie sunt in toate unitatile. Psihologi sau sociologi, in foarte putine din cazarmile romanesti."

SPECIALII. Scriam aceste randuri in Jurnalul National acum 10 ani. Tot atunci dr. George Ionescu, seful Catedrei de Psihiatrie din Bucuresti, ne declara ca ministerele care faceau recrutarea (al Apararii si al Internelor), in loc sa scoata nistre posturi de medici psihiatri la concurs, "cer in fiecare an de la Spitalul Central medici care, cate o luna de zile, ii investigheaza pe viitorii soldati. Numarul recrutilor este foarte mare si, in plus, spitalul trimite medicii cei mai tineri, care n-au experienta si care tac din gura. De aceea rata sinuciderilor este asa de mare". Acum doi ani am facut o descoperire socanta: ramasa fara soldati, armata romana recruta absolventi ai Scolilor Speciale. Cosmin, diagnosticat cu "debilitate mintala usoara", primise ordin de incorporare. V

oia sa faca armata, credea ca, la un interviu de angajare, livretul militar va cantari in CV-ul lui mai mult decat faptul ca a terminat o Scoala Speciala. L-am insotit pe Cosmin la Centru de Recrutare, in ziua cand a sustinut examenul psihologic. "A fost simplu, ne-a marturisit el la iesire, sigur trec". A avut dreptate. Cateva zile mai tarziu, a primit acasa ordinul de repartitie. Urma sa faca armata la genisti!

Cazul lui nu este singular. Absolventi ai Scolilor Speciale din toata tara se ingramadeau la incorporare. Treceau testele fara probleme, fiind considerati "grupuri de rezerva pentru cei care se sustrag de la armata". Cum se descurcau ei in catanie? George a facut armata la jandarmi. Dupa cateva luni, a fost lasat la vatra. "M-am distrat, imi povestea el. Intr-o zi, cand eram de garda, am luat arma si am indreptat-o spre cei din curte. «Ba, va impusc, mama voastra!». Sa-i fi vazut pe toti pe burta!". S-a distrat, dar n-a ranit pe nimeni. Si el fusese incorporat cu acelasi diagnostic, de "debilitate mintala"...

SINUCIDERI SI CRIME

7 iulie 2003 - un soldat TR de la Simleul Silvaniei s-a sinucis prin impuscare in timpul executarii serviciului de paza; 16 septembrie 2003 - la Baia Mare, un soldat de la jandarmerie si-a impuscat 4 colegi, si apoi s-a sinucis; 19 iulie 2004 - un militar de la Ghimbav si-a tras doua gloante in cap cu pistolul-mitraliera, in postul de garda; 26 noiembrie 2005 - la Bacau, un soldat s-a impuscat cu arma din dotare in timpul garzii; 19 septembrie 2006 - la Lipova (Arad), un soldat aflat in garda i-a tras unui alt soldat, aflat in preajma, un glonte in cap.

INARMATI SI PERICULOSI

2 februarie 2002 - doi militari din Frincesti-Valcea au dezertat, dupa ce au ranit un ofiter. In fuga lor, dezertorii au ucis doi oameni; 10 iulie 2002 - un soldat din Arges a dezertat, parasind postul de paza cu arma din dotare si 6 incarcatoare; 21 mai 2002 - un alt soldat a fugit din post, luand cu el armamentul din dotare; 9 august 2003 - in Bucuresti, un soldat fuge din unitate cu o masina si mai multe pistoale; 10 aprilie 2004 - un soldat de la jandarmi (Bumbesti-Jiu) a fugit din postul de paza inarmat si a impuscat trei oameni. Printre ei, un copil de 5 ani, grav ranit.

LAURENTIU COTEA, PRIMUL DEZERTOR CARE A UCIS

2 mai 1996. Cotea Laurentiu Gabriel (21 de ani), din Focsani, soldat la UM 01713 (de geniu) din Capitala, dezerteaza din postul de santinela, cu un pistol mitraliera de tip AKM, cu 60 de cartuse. Mai avea doar o luna de armata, dar primise vestea ca prietena lui l-a parasit, pentru altul, si plecase sa se razbune. In zona Vacaresti, dezertorul a intalnit doi politisti care patrulau si i-a impuscat. Apoi le-a luat pistolul "Carpati" si un pistol cu gaze lacrimogene. Peste cateva ore, in apropierea locului crimei, un subofiter de politie a impuscat mortal un alt militar in termen (Palcu Marius - 21 ani), pe care-l confundase cu criminalul. Politia si jandarmeria au declansat o actiune de urmarire de anvergura, trei mii de oameni fiind angrenati in operatiunile de cautare. Dupa 36 de ore, Cotea a fost prins in padurea Peris. Era imbracat in haine civile, surprins ca i s-a dat de urma. A incercat, mai mult demonstrativ, sa se sinucida, tragandu-si un glonte in piept. S-a ales cu o leziune minora. A fost condamnat la inchisoare pe viata, pentru omor deosebit de grav.
×
Subiecte în articol: soldat editie de colectie