x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Dezbina ca sa castigi

Dezbina ca sa castigi

de Loreta Popa    |    03 Oct 2005   •   00:00
Dezbina ca sa castigi
PAROLE, PAROLE
Ne place, nu ne place luam cu totii parte la un imens balci al desertaciunilor. In fiecare zi luptam cu zvonurile, cu barfele. Bunica mea imi spunea odata: "Maica, tine minte ca o femeie nebarfita este ca o floare neudata".

Nu stiu, zau, ce m-as fi facut daca nu as fi fost barfita toata viata. Datorita barfelor am invatat sa lupt cu toate puterile, datorita lor am devenit persoana care sunt astazi, datorita celor care m-au sapat pe la spate fac exact ceea ce mi-am dorit o viata intreaga, datorita lor am imensa bucurie de a scrie, de a fi in toiul evenimentelor, de a participa efectiv la ele. Din clipa in care am terminat liceul si am pus umarul la crearea societatii socialiste multilateral dezvoltate am fost privita cu suspiciune de femeile din jurul meu. Auzeam de fiecare data in spatele meu vorbele lor pline de venin: "Ai vazut-o pe pustoaica aia, ai vazut cum este imbracata, fir-ar ea sa fie de…" In cadrul acestui sondaj, 43% din barbati spun ca atat batranii, cat si tinerii barfesc la fel de mult, deci nu exista diferente. Si 49% din femei spun acelasi lucru. 59% din barbati afirma ca atat cei fara scoala, cat si cei cu studii au ca ocupatie preferata barfa.

ATITUDINE. Nu am priceput niciodata cum de saream in ochii tuturor femeilor, ce le facea sa aiba o asemenea atitudine fata de mine, un copil ratacit printre oamenii muncii la o intreprindere oarecare. Barbatii, in schimb, ma tratau ca pe una de-a lor, ceea ce chiar nu puteam intelege. Am fost tentata sa cred ca femeile sunt principalele vinovate, dar am descoperit mai tarziu ca si barbatii barfesc la randul lor si inca intr-un mod destul de agresiv. Totusi, fac acest lucru mai cu perdea. Cine nu a auzit macar o data celebra expresie: "Dezbina ca sa castigi". Cati oameni mari nu s-au folosit de aceasta arma care este zvonul, barfa, si cate natiuni nu s-au dezbinat in urma unui zvon. Nu ma bazez niciodata pe zvonuri si nici nu le iau in considerare. Ascult ceea ce barfesc altii, dar nu intru in jocul lor. Si mai ales nu judec pe nimeni, pentru ca nu vreau sa fiu judecata. Las altora, care se cunosc pe ei foarte bine si stiu ce pacate au, placerea de a arunca piatra. Poate vor invata lectia si vor renunta. Da, majoritatea respondentilor acestui sondaj de opinie dau vina pe femei pentru ca ele ar barfi mai mult decat barbatii. 50% dintre barbati spun ca femeile barfesc mai mult decat barbatii, doar 3% recunoscand ca si sexul masculin face acest lucru. Totusi, 44% din barbati spun ca si unii, si altii barfesc la fel. Femeile cred ca 40% dintre ele barfesc, dar si ca 50% atat din barbati, cat si din femei barfesc.

NU VORBITI DE RAU PE ALTII. Multi oameni nu pot vedea in jur decat greselile altora. Acestia pierd din vedere farmecul si fascinatia frumusetii din lume. Se plang toata ziua si uita ca barfa este distructiva. Nu este de mirare faptul ca Biblia o interzice: "Nu va vorbiti de rau unii pe altii, fratilor!" (Iacov, 4:11). Mesajul este clar si limpede. A vorbi de rau inseamna a raspandi zvonuri, doar din placerea de a batjocori pe cineva. Vorbirea de rau este un atac la prestigiul, reputatia si caracterul cuiva. Biblia o interzice cu desavarsire. Cei care vorbesc de rau se blocheaza in ei insisi, alegand sa se concentreze doar asupra aspectelor negative. S-ar putea ca ei sa aiba dreptate, dar atitudinea lor este gresita si nu foloseste nimanui. La unii este o distractie a firii, iar la altii doar o manifestare a complexului de inferioritate sau de vinovatie. Nicolae Iorga spunea: "Injosim intotdeauna maretia care insulta". Exista cazuri in care barfitorul face galagie pentru a incerca sa-si acopere doar propria lui vinovatie. Cea mai raspandita metoda de razbunare este calomnia si vorbirea de rau. Cand ne razbunam insa astfel pe altii nu scapam nici noi neafectati. Dusmania este o boala grea. Mai rau este ca dam mereu vina pe altii... 70% din respondentii sondajului spun ca atat cei cu venituri sub medie, cat si cei cu venituri peste medie barfesc fara nici o problema. Doar 16% afirma despre saraci ca ar fi barfitori, 9% spun ca bogatii recurg si ei la aceasta metoda. 46% din respondenti spun ca atat cei tineri, cat si cei batrani barfesc la fel de mult, 41% din ei spun ca batranii ar fi mai buni de gura decat tinerii, doar 9% din intervievati afirmand ca tinerii ar avea acest obicei.

TOT FEMEILE. Totusi, parerea unanima a celor intervievati este ca femeile sunt cele care barfesc cel mai mult. 45% din respondenti afirma cu tarie ca femeile intind pelteaua cat este ziua de lunga. Conform celor care au raspuns acestui sondaj doar 5% din barbati au acest obicei. Cine credem ca barfesc mai mult si mai mult? Va spun cu mana pe inima: intotdeauna altii decat noi.

La intrebarea "Ce sa fac ca sa nu mai vorbesc de rau?" raspunsul corect ar trebui sa fie "De astazi sa vorbesti numai de bine!" Daca nu poti vorbi cu cineva fata in fata, nu vorbi despre el pe la spate. Nu amplifica raul si cauta aspectul pozitiv in fiecare conversatie.

Click pentru a mari imaginea
Cine credeti ca barfesc mai mult?
  • 31% dintre romani considera ca Traian Basescu este cea mai barfita persoana publica din Romania
  • 2% dintre respondenti ii acorda Andreei Marin "distinctia" de cea mai barfita persoana publica
  • 31% au preferat sa nu dea nici un raspuns
  • Click pentru a mari imaginea
    Cine credeti ca barfesc mai mult?
  • 46% dintre romani afirma ca atat batranii, cat si tinerii barfesc;
  • 41% dintre respondenti spun ca batranii sunt mult mai barfitori decat cei tineri;
  • 9% dintre intervievati cred ca tinerii sunt barfitori
  • Click pentru a mari imaginea
    Cine credeti ca barfesc mai mult?
  • 61% dintre romani cred ca atat cei cu studii, cat si cei needucati barfesc;
  • 30% din respondenti afirma ca romanii care nu au studii barfesc cel mai mult;
  • Doar 5% din intervievati ii acuza pe cei cu scoala ca ar fi barfitori
  • Click pentru a mari imaginea
    Cine credeti ca barfesc mai mult?
  • 70% dintre romani spun ca atat bogatii, cat si saracii barfesc;
  • 16% dintre respondenti afirma ca saracii sunt mai barfitori decat bogatii;
  • 9% dintre intervievati cred ca bogatii barfesc
  • VORBE TOT MAI MULTE


    51% dintre cei cu venituri peste medie cred ca atat barbatii, cat si femeile barfesc la fel de mult. 39% din cei saraci cred ca batranii au timp sa barfeasca mai mult decat tinerii, la fel si 45% din cei cu venituri peste medie. Totusi, 47% din saraci si 46% din bogati spun ca atat tinerii, cat si batranii barfesc. Conform 60% din cei cu venituri sub medie si a 64% din cei cu venituri peste medie atat cei fara scoala, cat si cei cu scoala barfesc in mod egal. 10% din saraci cred ca bogatii barfesc mai mult si 17% din cei bogati cred acest lucru despre saraci.

    PE CINE SA DAM VINA


    In primul rand pe femei dau vina respondentii acestui sondaj. 43% din moldoveni afirma ca femeile sunt rele de gura si barfesc mai mult decat barbatii. La fel si 42% din munteni, 39% din dobrogeni, 50% olteni, 57% din banateni, 44% din transilvaneni. Apoi pe batrani, pentru ca 31% din moldoveni fac acest lucru. La fel si 30% din munteni, 39% din dobrogeni, 49% din olteni, 50% banateni, 50% din transilvaneni si 57% din cei din Crisana, Maramures. Totusi, 74% din moldoveni spun ca atat cei saraci, cat si cei bogati barfesc, la fel si 74% din munteni, 71% din olteni, banateni si bucuresteni. Si cei cu studii sau fara barfesc conform parerii a 69% din munteni, 56% din dobrogeni si 70% din bucuresteni.

    SI UNII, SI ALTII BARFESC


    66% din barbati si 72% din femei spun ca atat bogatii, cat si saracii barfesc la fel de mult. 75% din cei cu varste intre 18 si 30 de ani spun ca atat bogatii, cat si saracii barfesc la fel de mult. 47% din ei mai spun ca atat femeile, cat si barbatii sunt la fel de barfitori. 38% din cei care locuiesc in mediul urban spun ca femeile barfesc mai mult, iar 53% din cei de la sat afirma acelasi lucru. 46% din cei cu venituri sub medie cred ca femeile barfesc mai mult decat barbatii, doar 5% din ei cred ca barbatii ar barfi mai mult decat femeile.
    ×