x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Dupa Gica, cine vine?

Dupa Gica, cine vine?

de Dana Andronie    |    13 Feb 2006   •   00:00
Dupa Gica, cine vine?
CURTEZANUL
"La 70 de ani, imi spui ca ma iubesti? Unde erai acum 30 de ani?", o intreaba Aurel Storin pe "tanara" de la celalalt fir al telefonului. A fost prima "sceneta" la care am asistat in timp ce intram in biroul secretarului literar al Teatrului "Tanase".

Ma scuzati, dar trebuia sa o linistesc pe domnisoara… Dumneavoastra ati venit pentru Gica, asa ca luati loc." Am acceptat imediat rolul de musafir, pentru a nu-l tine prea mult timp din treaba pe secretarul literar Aurel Storin. Am scos obiectul muncii (adica, reportofonul) si am dat drumul la banda.

LUXUL LUI PICHI. "L-am cunoscut pe Gica acum 45 de ani. Pe atunci existau foarte multe vedete in teatru, iar eu abia terminasem facultatea. Aveam 20 de ani... Gica Petrescu a fost o mare vedeta, desi pe vremea aceea nu exista televiziune. Era ascultat doar la radio, era urmarit pe scena teatrului si in restaurante. Drumul drept in viata al lui Gica Petrescu i s-a datorat sotiei sale, Cezarina Moldoveanu. Putini stiu ca Cezarina a fost sotia prefectului de Bucuresti Pichi Vasiliu, care a fost condamnat la moarte si ucis alaturi de maresalul Antonescu. De la ea stiu ca, atunci cand organele statului au intrat in casa, nu le venea sa creada ce vedeau: oglinzi imense pe pereti... Cezarina era obisnuita cu luxul in care Pichi a rasfatat-o. Dupa moartea sotului, s-a angajat la teatrul de revista. Gica Petrescu a inceput sa-i faca curte. Intr-o zi i-a adus un cadou, in cabina. Ca orice femeie, Cezarina a deschis bucuroasa pachetul. Cand, surpriza: o pereche de ciorapi de nylon si o cutie cu bomboane. Unele colege de cabina au zis, ulterior, ca ea ar fi aruncat cu ciorapii dupa curtezan!"

Lizette Verea, "la o tigara" cu Groucho Marx, in studiourile de la Hollywood, in 1945

LA HOLLYWOOD. "Gica nu este sarac. Nu este un exemplu de artist roman care n-are din ce sa traiasca… A fost printre primii artisti din Romania care aveau masina, imediat dupa razboi. Doar el si Horia Serbanescu aveau automobil nemtesc… Am fost prieteni de familie. Ne intalneam la fiecare sfarsit de saptamana, ba la Gica acasa, ba la mine. La el am cunoscut-o pe Lizette Verea, o fosta actrita din Teatrul «Tanase» care a ajuns vedeta la Hollywood. A jucat alaturi de renumitii frati Marx. A fost sotia magnatului Dupont, cel care a inventat nylonul… O curtau multi barbati, doar Gica nu. El a curtat o singura femeie, pe Cezarina, pe care a iubit-o ca un nebun… Lizette a plecat din Romania cu un neamt care furase un avion pentru a-si duce iubita in Elvetia. Lizette a murit si ea, de curand… Cand a disparut Cezarina, Gica a inceput sa moara, putin cate putin... Mergea in fiecare zi la mormantul ei. Apoi mai rar, o data pe saptamana, iar acum nu mai poate iesi… Dupa Gica, cine vine?"

CU DACIA IN BUZUNAR

A avut talentul de a-i binedispune pe oameni. Era foarte corect, cumpatat si n-avea dusmani. "E teribil ca in teatru sa n-ai dusmani, nu te poti aprecia... Avea o droaie de prieteni, de toate varstele si de toate straturile sociale. Si patroni de carciumi, si ziaristi, si presedinti. Uneori Ceausescu il chema sa cante la intruniri. Si Gica Petrescu se bucura de acelasi statut de servitor pe care il impartaseau artistii care veneau la Tovarasi. Unii dintre ei, ma tem ca si Gica, aveau o cerere in buzunar: solicitau sa li se aprobe cumpararea unei masini Dacia", ne-a spus secretarul literar.

AVEA USILE LARG DESCHISE LA AUTORITATI

Gica Petrescu nu este zgarcit... Este generos in prietenie. "Inainte de ’89, cand voiai sa deschizi usa unei autoritati, cel mai bun aliat al tau era Gica Petrescu. Eu locuiesc pe Calea Victoriei, vizavi de Capsa, langa Teatrul de Revista. Am primit acest apartament cu ajutorul lui Gica. Nu aveam dreptul la un apartament de 140 mp. Proprietarul plecase in Germania, iar apartamentul trebuia repartizat cuiva. Cum sa-mi dea primarul casa asta, cand eu aveam deja una? Pe ce argument? M-am dus cu Gica la primar si am primit nu numai apartamentul, ci si o garsoniera. Pentru ca in apartamentul de pe Calea Victoriei mai locuia compozitorul Ramon Tavernier... N-am scos o vorba, eu eram o mobila pe care Gica a prezentat-o astfel: «El este tanarul de viitor al Teatrului Tanase». Iar primarul a semnat! Gica Petrescu ajuta pe oricine ii cerea sprijinul, pentru ca avea usile larg deschise la autoritati", ne-a povestit Aurel Storin.

COLEG DE APARTAMENT

Cand Aurel Storin a intrat in Teatrul "Constantin Tanase", Gica Petrescu avea 46 de ani. "Ma simpatiza pentru ca eram pusti, iar eu il idolatrizam pentru ca era Gica Petrescu. Asa ne-am apropiat, in 1965, cand Teatrul «Tanase» a facut cel mai important turneu, la Paris, la Teatrul «Olympia». Vorbea cursiv franceza... O luna am stat in aceeasi camera. El m-a ales coleg de apartament, eu nu indrazneam sa-i fi cerut o asemenea favoare. In fiecare seara il suna Cezarina si ii povestea tot ceea ce facuse in ziua respectiva", isi aminteste Aurel Storin.
×