FAN-CLUB
Trabantul si Broscuta, doua masini nemtesti. Prima est-germana, a doua vest-germana. Prima "din carton", a doua din aliaj facut sa reziste zeci de ani. Ambele ridiculizate, subiecte de bancuri facute de "soferii adevarati".
Daca stai de vorba cu un "trabantist" sau cu un "broscar", incepi sa intelegi ca Trabantul si Broscuta nu sunt automobile oarecare, ci membri de familie, un prieten, uneori cel mai bun. Un broscar care pleaca cu masina la drum nu este niciodata singur. Foarte rar vezi oameni care sa puna atata suflet pentru pasiunea lor, care sa-si iubeasca masinile atat de mult.
"MASINA DE CARTON". Desi nu se mai fabrica din 1990 si in ciuda faptului ca exista un bogat folclor ironic in legatura cu "masina de carton", inca mai sunt, in lumea larga, multi pasionati de aceasta masina. In Romania, posesorii de Trabant se aduna pentru discutii pe site-ul www.trabi.ro. Exista chiar si Clubul Trabantistelor.
La 8 martie 2002, trabantistele au organizat in Bucuresti raliul "Parfum de Trabant cu femeie la volan", iar la 1 septembrie in acelasi an trabantistii au organizat parada "Toamna se numara... trabantistii". "Broscarii" se intalnesc tot pe forumuri si la fel de rar cu ocazia paradelor.
Broscuta nemteasca a avut o viata mai lunga decat Trabantul, in anii â60-â70 atingand maximul de glorie. Pana in 2003, cand acest model de Volkswagen a iesit de pe banda de productie, au fost vandute peste 21 milioane de exemplare. Construita cu profesionalism nemtesc, conceputa ca o masina mica de familie, dar robusta si economica, broscuta are admiratori in toata lumea, iar broscarii autohtoni nu sunt mai prejos.
Mihai Achihaitei are 35 de ani, este "inginer de automobile" si are patru Broscute, trei Trabanturi, o duba VW Transporter 1600, cunoscut si ca "gogosar", un Moskwich si doua Mobre. "Prima masina a fost un VW 1200 broscuta din 1962. In prezent, circula doar la parade si este cunoscuta drept «broscuta de cosmar». A costat 19.000 de lei pe vremea lui Ceausescu", afirma Mihai.
Citește pe Antena3.ro
| ||
"COPIII ADORA BROSCUTELE, CIOCOII NE SICANEAZA"
|
|
PRIETENUL TRABINOZAURCa si in cazul broscarilor, proprietarii de Trabant n-ar renunta la masinile lor pentru altceva. "Trabinozaurul imi este mai mult un partener de drum decat masina", spune cu convingere un proprietar. "Nu mai stiu exact cand am luat «boliduâ», daâ era in sesiunea de vara, anul trecut, si nu aveam chef sa invat, asa ca m-am ocupat de achizitie cu ajutorul unora de pe forum. Am luat masina de la un nene, 8 «bulioane» la vremea respectiva. Cand am luat masina, multi prieteni de-abia asteptau sa mearga putin cu ea", isi aminteste Oana Teodosiu, studenta de 21 de ani. "NU SE MAI FAC ASA""Imi place sa ii surprind la stop cu un demaraj de efect. Mitocanii se uita cu scarba la ele, din inaltimea masinilor lor de unica folosinta", spune Radu Gabriel Ionescu. "Batranii se opresc si invariabil toti spun acelasi lucru: «Ce masini sunt astea, domnule! Nu se mai fac asa!». Ceea ce e adevarat. Sunt mai multi adulti care nu recunosc masina decat copii. Iar pentru cei care ma sfatuiesc sa imi iau si eu o Dacia si sa intru «in randul lumii», am un citat spus de un alt pasionat: «Peste 10 ani, masinile voastre vor fi vechi. A mea va fi in continuare o clasica»", spune Victor. "S-AU INDOIT DE INTEGRITATEA «FACULTATILOR MELE MINTALE»"Familiile celor mai multi posesori de Broscuta au fost neincrezatoare la inceput, dar cu timpul s-au "convertit" la iubirile pe patru roti ale acestora. "Initial s-au indoit de integritatea «facultatilor mele mintale». Acum toti ma intreaba ce am mai facut la ea si cum merge", afirma Victor. "Unii zambesc, altii incearca sa ma aduca pe «calea cea buna». Cred ca altii, in sinea lor, ma desconsidera", povesteste si "Tipatescu". "Familia si prietenii s-au obisnuit cu piese si motoare prin toata casa", spune si Mihai. "Cu timpul, au devenit mai ingaduitori. Sotia si copilul, care are 2 ani, sunt broscari pe viata", spune Bubu. "Este si Broscuta acum de-a casei", se mandreste Reta. "Unii prieteni inteleg. Unele rude nu. Despre familie nu discutam. Familia mi-o plimb cu Loganul", spune Pacman. Dana isi citeaza familia si prietenii: "Nu avem pe ce sa dam banii". "La moaca mea, toti zic ca ma prinde bine masina", spune cu autoironie Silviu Stan. SFIDAREA TIMPULUISaluturile intre broscari si trabantisti sunt cele clasice - faruri si claxoane. Dar nu numai: "Palarii imaginare ridicate cu toata consideratia" (Bubu), "Flash-uri sau maini p-afara sau oprit imediat pe dreapta si stat la palavre" (Silviu); "Incercam sa inventam strigarea «Da-o, ba, la REMAT!»" (Pacman). Amenintarea cu REMAT e o gluma, broscutele sunt greu de ucis. Andrei explica: "Am citit cum au avut probleme in SUA cu casarea lor, ca presa aceea hidraulica care storceste masini nu mergea la Broscute si o presa s-a defectat incercand sa o zdrobeasca. Sunt masini facute - daca nu sunt prea demagogic - cu intentia declarata de a sfida timpul". |