x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Fripturici vs fasole

Fripturici vs fasole

de Costin Anghel    |    31 Oct 2005   •   00:00
Fripturici vs fasole
PLACERI CULINARE
Romanii stiu ce vor, romanii vor mancare! Mancarea este pentru unii un scop in viata, pentru altii, doar o necesitate.

Sa fim seriosi, pe cine nu intereseaza ce are in farfurie sau cum este gatit acel ceva? Fiecare are gusturile si preferintele sale. Iar in fata unui roman infometat si masa lui... nu prea te poti pune. Domnilor, doamnelor si restul populatiei, nu-i asa ca va place mancarea buna? Nu-i asa ca vreti sa vedeti in fata ochilor doar mancarurile dumneavoastra preferate fara alte interferente culinare? Nu va intelege partenerul cand ii cereti sa nu va mai gateasca sau sa va puna sa gatiti mancarea "x" sau "y"? Puneti-i sondajul CURS in fata si poate, poate, il(o) convingeti. Sigur va este cunoscut sentimentul foamei. Sucul gastric sapa in peretii stomacului si stomacul vi se lipeste de sira spinarii. Mai bine v-ar batea cu urzici decat sa va tina nemancati!

CE PLACE ROMANILOR. Mergand pe firul zicalei "Cea mai buna leguma e carnea", 29% dintre romani si 24% dintre romance spun ca friptura sau carnea este cel mai iubit fel de mancare al lor. "Apoasele", adica ciorba, borsul si supa, sunt pe placul a 19% dintre domni si 16% dintre doamne. Cum romanul se respecta, in topul felurilor de mancare stau si posibilele garnituri ale fripturilor sau carnii gatite in alte moduri minunate. 6% dintre respondenti si respondente consuma cu placere preparate din cartofi. Salatele sunt si ele pe placul a 5% dintre femei si a 2% dintre barbati. Ardeii umpluti au "tras la linie" respondentii sondajului. 2% dintre romani si romance, 2% dintre romani, indiferent de varsta sau cu studii peste liceu, 2% dintre cei cu venituri mari sau mici sau din locuitorii satelor si ai oraselor spun ca mananca acest fel de mancare cu placere. Acelasi raspuns l-au dat si 2% dintre olteni, munteni si maramureseni.

NU, NU SI IARASI NU! Am vorbit despre felurile de mancare ce plac romanilor. Acum e cazul sa discutam si despre cele ce NU plac concetatenilor nostri. "Altele" nu plac la 20% dintre cei cu venituri sub medie, respectiv la 24% dintre cei cu venituri mari. Preparatele din fasole nu sunt pe placul a 11% dintre cei cu bani putini, respectiv 12% dintre cei care locuiesc in mediul rural. Varza trage si ea o linie general valabila printre intervievati. 4% dintre locuitorii tarii - indiferent de sex, 4% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, 4% dintre cei cu venituri mari si mici sau dintre cei ce locuiesc fie la tara, fie la oras spun NU verzei. In ceea ce priveste regiunile istorice, cei mai antivarza sunt 6% dintre moldoveni si dobrogeni. Pentru 10% dintre domni si doamne, supele, ciorbele si borsul nu reprezinta mancaruri de care nu se pot lipsi, din contra chiar!

Click pt a mari imaginea
Care este felul de mancare care va place cel mai mult?
  • Pe primul loc in topul preferintelor culinare a 25% dintre romani se afla friptura
  • Locul doi, cu 18%, este ocupat de ciorbe, borsuri, supe
  • Pe locul trei in topul preferintelor romanilor se regasesc sarmalele, cu 12%
  • 13% dintre intervievati nu stiu care este felul de mancare care le place cel mai mult
  • PESTELE, CONTROVERSAT


    Considerat de majoritatea specialistilor un aliment sanatos, pestele nu pare chiar deliciul romanilor. 2% dintre romani confirma prezenta pestelui pe lista bucatelor favorite, in timp ce alte doua procente din romance stramba din nas cand vine vorba de acest aliment. Cei 5% dintre bucuresteni care au declarat pestele ca aliment favorit conduc in topul consumatorilor. Cu 4%, moldovenii conduc in topul celor care nu vor sa aiba peste la masa. Langa ei stau 3% dintre maramureseni si 2% dintre cei care au peste 31 de ani, 2% dintre cei care au studii sub liceu si 2% dintre romani, indiferent de venitul lor.

    NEPLACUTELE MANCARURI


    Pe lista alimentelor nu tocmai pe placul romanilor se gasesc: orezul, preparatele din mazare, spanacul chiar si carnea si friptura. Spanacul nu place la 2% dintre domni, 3% dintre cei cu varste intre 18 si 30 de ani, 2% dintre cei cu studii liceale si peste liceu, 2% dintre cei cu venituri mici, 2% dintre oraseni si la 1% dintre munteni, transilvaneni si bucuresteni. Carnea nu place nici ea la 7% dintre cei cu studii peste liceu, 5% dintre cei cu venituri peste medie si la 4% dintre locuitorii tarii, indiferent de mediul in care locuiesc. Cei mai inversunati neconsumatori de carne sunt cei 7% dintre locuitorii zonei istorice Crisana-Maramures. Alaturi de ei sunt 5% dintre olteni, munteni si banateni.

    PLACINTA ITALIANA


    Cunoscuta sub numele de pizza, placintica venita din "Cizma" si-a castigat un loc, numai al ei, in stomacul romanilor. Pizza e pe placul a 6% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Aceasta placinta mai place si la 1% dintre cei cu studii sub liceu si cu liceul facut, precum si la 3% dintre cei cu venituri peste medie. Cei mai mari consumatori de placinta italiana par a fi maramuresenii, cu patru procente. Alaturi de ei au mai raspuns pozitiv unei invitatii virtuale la o pizza 3% dintre bucuresteni si transilvaneni.
    ×
    Subiecte în articol: place venituri mancare editie de colectie