x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Guvern mondial

Guvern mondial

de Carmen Plesa    |    03 Oct 2005   •   00:00
Guvern mondial
DIN UMBRA
Romanii s-au impartit in doua tabere, foarte apropiate din punct de vedere numeric, cand au fost intrebati daca cred in existenta unui guvern care conduce planeta din umbra.

Undeva pe aceasta planeta exista un guvern invizibil, care se ocupa de toata bucataria mondiala. Sau cel putin asa cred 32 de procente din cei care au raspuns sondajului CURS. Acestia considera drept adevarat zvonul conform caruia exista un guvern mondial invizibil care conduce lumea. 35% din respondenti au considerat ca acest zvon este fals, iar 33% au spus ca nu stiu sau n-au raspuns.

TEORIILE MASCULINE. Cei mai multi dintre barbatiii chestionati (39 de procente) cred ca exista un astfel de guvern mondial. 35% din respondentii de sex masculin au spus ca zvonul este fals. La femei, situatia se schimba. Cele mai multe dintre respondente (35 de procente) au considerat drept fals zvonul ca exista un guvern mondial invizibil. L-au vazut drept adevarat 29 de procente dintre chestionate.

TINERII, MAI RETINUTI. In existenta unui guvern mondial invizibil cred 28 de procente din chestionatii care au intre 18 si 30 de ani. 41% din respondentii de la aceasta categorie de varsta au considerat zvonul drept fals. La categoria de varsta 31-55 de ani si la cea cu respondenti de 56 de ani si peste, numarul celor care considera zvonul drept fals este egal cu al celor care il considera adevarat.

Un guvern mondial invizibil exista pentru 42 de procente din cei care au studii peste liceu. 38% din respondentii de la aceasta categorie au spus ca zvonul este fals.

Cei mai multi dintre respondentii care au studii sub liceu cred ca nu exista un guvern mondial invizibil. Astfel, 32 de procente din intervievatii de la aceasta categorie au spus ca zvonul este fals, iar 27 de procente ca este adevarat. 36% din intervievatii care au ca studii liceul considera acest zvon fals, iar 33 de procente - adevarat.

Numarul celor cu venituri peste medie care cred in existenta unui guvern mondial invizibil este egal cu al celor care considera acest zvon drept fals. 34 de procente din cei cu venituri sub medie cred ca zvonul este fals, iar 30 de procente il vad ca adevarat. 34 de procente din subiectii care locuiesc in mediul urban au raspuns ca zvonul cum ca exista un guvern care conduce lumea din umbra este adevarat. L-au considerat fals 37 de procente din intervievatii din mediul urban. In mediul rural, 30% din chestionati au spus ca zvonul este adevarat, iar 32% ca e fals.

OPINIE SEPARATA. O jumatate din banatenii chestionati sustin ideea ca exista un guvern invizibil care conduce lumea. Acelasi lucru il cred 46% din dobrogeni, 42% din transilvaneni, 34% din olteni si 31 de procente din respondentii din Crisana-Maramures. In celelalte regiuni ale tarii, cei mai multi dintre chestionati considera acest zvon drept fals. Cei mai porniti impotriva unei asemenea idei sunt moldovenii si muntenii. Proportia celor care au spus ca acest zvon este fals a fost de 44%, atat in Moldova, cat si in Muntenia. In Capitala, o treime din chestionati au spus ca zvonul este fals, iar 31% - ca este adevarat.

GOANA DUPA PETROL. Mai mult de jumatate din intervievati (51 de procente) considera ca adevarat zvonul ca razboiul din Irak a fost declansat de americani pentru a pune mana pe resursele de petrol din acea tara. Doar 21 de procente dintre subiecti au considerat acest zvon ca fiind fals.

Click pentru a mari imaginea
Exista un guvern mondial care conduce lumea?
  • 35% dintre intervievati au raspuns ca acest zvon este fals
  • un procent de valoare apropiata, insa, a spus ca exista un guvern invizibil - 32%
  • 33% dintre respondenti nu au stiut sau nu au raspuns
  • AMERICANII IN IRAK


    61% dintre barbatii chestionati cred ca americanii au declansat razboiul din Irak ca sa puna mana pe petrolul din aceasta tara. In randul femeilor chestionate, s-au gasit mai putine sustinatoare ale acestei idei.
    Astfel, 43% din intervievate au considerat drept adevarat acest zvon, iar 21% l-au vazut drept fals. 64 de procente din cei cu studii peste liceu cred ca americanii au mers in Irak dupa petrol. Acelasi lucru il cred jumatate din cei care au ca studii liceul si 46% din cei cu studii sub liceu.
    Cei mai multi respondenti care cred ca e adevarat zvonul ca americanii au declansat razboiul din Irak ca sa puna mana pe petrol sunt in Dobrogea (69% din intervievati au spus ca zvonul este adevarat).

    Numarul celor cu venituri peste medie care cred in existenta unui guvern mondial invizibil este egal cu al celor care considera acest zvon drept fals. 34 de procente din cei cu venituri sub medie cred ca zvonul este fals, iar 30 de procente il vad ca adevarat.

    Cei mai multi dintre barbatii chestionati (39 de procente) cred ca exista un guvern mondial invizibil. 35% din respondentii de sex masculin au spus ca zvonul este fals. La femei, situatia se schimba. Cele mai multe au spus ca nu exista asa ceva.
    ×