x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Havana fratiei

Havana fratiei

de Loreta Popa    |    23 Ian 2006   •   00:00
Havana fratiei
PERIPLU
La 29 august 1973, cuplul prezidential pleca in vizita oficiala intr-o serie de tari din America Latina, sub semnul pacii si al prieteniei. Prima pe lista era Republica Cuba.

Aproape 50.000 de cetateni ai orasului Santiago de Cuba vor fi scosi in strada pentru a participa la marele miting al prieteniei romano-cubaneze. La 2 septembrie 1973, in cadrul acestei vizite in Cuba, Nicolae si Elena Ceausescu se vor intalni cu cetatenii romani care isi desfasurau activitatea in Cuba. Intre Fidel Castro si Nicolae Ceausescu au loc convorbiri care exprimau "o impresionanta marturie a sentimentelor de stima si prietenie frateasca pe care popoarele roman si cubanez le nutresc unul fata de celalalt", conform ziarului Scanteia al acelei perioade. Romania nu fusese consultata de sovietici in problema instalarii rachetelor in Cuba, asa ca a ramas neutra.

SIMPATIE. De-a lungul anilor, relatiile lui Ceausescu cu Fidel Castro au capatat valente constante, dincolo de raporturile oficiale. Ele au avut o pronuntata incarcatura afectiva. Simpatia si increderea de care se bucurau presedintele Fidel Castro si ceilalti veterani ai revolutiei cubaneze era si consecinta directa a apropierii dintre Romania si Cuba. La vremea respectiva nu exista teama excesiva de terorism. Se luau masuri de protectie si atunci, dar nu in proportiile celor de astazi.

La Havana, doi presedinti intr-o masina

INTALNIRI. La fiecare vizita pe care o efectuau in strainatate protocolul era acelasi. Ziarele din Romania descriau la unison primirea intotdeauna calduroasa, entuziasta facuta de presedintii tarilor pe care Nicolae Ceausescu le vizita. Intotdeauna se dadea un banchet in onoarea inaltilor oaspeti. Intr-un cadru solemn se decernau titluri de "doctor honoris causa" presedintelui roman, iar distinsei sale consoarte i se conferea cate un titlu de membru de onoare al Consiliului universitar. Se vizitau fabrici, aveau loc intalniri cu grupuri de reprezentanti ai vietii economice si ai cercurilor de afaceri. Astfel au vizitat in cursul lunii septembrie 1973 Republica Costa Rica, Republica Ecuador si Columbia. La 11 aprilie 1979 incepeau un periplu prin tarile Africii. Solii poporului roman au fost onorati de presedintele Omar Bongo, Republica Gaboneza, printr-un dineu urmat de un miting al prieteniei. Dialogul la nivel inalt intensifica conlucrarea reciproc avantajoasa in toate domeniile de activitate. In decursul lunii aprilie a anului 1979, Nicolae si Elena Ceausescu vor vizita Republica Angola, Republica Zambia, Republica Mozambic. Dupa o vizita in Burundi, unde se semnasera unele documente oficiale, turneul se va incheia cu o vizita de prietenie in Republica Araba Egipt la 26 aprilie 1979. Tara pe care o mai vizitase si la 2-6 aprilie 1972. "Pentru turneul prin tarile africane, Nicolae Ceausescu a apelat la serviciile croitorilor sai de incredere, iar acestia i-au creat celebrele costume safari, din materiale usoare, care faceau parte dintr-un depozit de la Ploiesti numit "S", de la Special. De aceste materiale nu avea nimeni voie sa se atinga", ne-a declarat creatorul Sergiu Boeangiu, de la Arta Modei.

"As aminti ca un fapt divers vizita in Romania a lui Fidel Castro, pentru ca are un element inedit, cel putin asa retin eu. Dupa cum era obiceiul, cei doi veneau intr-o masina deschisa de la aeroport. Fidel Castro, un om foarte inalt, doi metri si ceva, iar Ceausescu era foarte scund. Ceausescu a fost instalat pe o ladita ca sa para diferenta cat mai mica.
Si iarasi interesant este faptul ca s-a organizat o vanatoare in munti si Fidel Castro venea dintr-un periplu prin tarile africane, unde temperatura era alta, dar si fusul orar era diferit. Ajuns la locul de vanatoare, s-a culcat si s-a mai trezit abia a doua zi. Vanatoarea n-a mai avut loc. Sigur, acestea sunt aspecte anecdotice pe care cei din preajma lui Ceausescu le cunosc mai bine, cu exactitate, eu spun doar ceea ce s-a auzit ca un fapt divers"
Profesorul Ioan Scurtu despre Castro si Ceausescu

La sosirea pe aeroportul din Havana, 1973

PERLE, MARGELE SI PAIETE DE LA PRIETENI

Sergiu Boeangiu, creator la Arta Modei, ne-a spus: "Garderoba de seara a Elenei numara zeci de rochii. Fie din dantela, din catifea sau panza topita. Broderiile erau incarcate de perle, margele si paiete, iar panza topita avea in tesatura fir stralucitor. Cele mai frumoase rochii i-au fost daruite de sefi africani, prieteni buni, care imita camasile traditionale ale negrilor, pe care le-am vazut deseori si pe strazile bucurestene. Nu lipseau din garderoba rochiile inspirate de iile romanesti."

PIGMEI OSPATATI CU MUSCHI DE VITA SI CU VIN

Iata ce scrie in cartea sa gral maior Marin Neagoe despre vizita in Republica Centrafricana: "La Bokassa, m-am vazut obligat sa apelez in tara la sotie. Si astfel ma trezesc, venind de acasa, cu 20 de kg de muschi de vita si aproape 50 l de vin. Fusesem avertizat sa fiu foarte atent, pentru ca pigmeii sunt rai si se supara repede. Nu a fost primejdie, pentru ca i-am ospatat cu muschi si cu vin. Vizita se anunta grea. Trebuia sa cunosc cu de-amanuntul intregul traseu! Acolo l-am asteptat pe presedinte. Pana in preziua sosirii, oficialitatile bokassiene evitasera sa-mi indice cladirea unde urma sa fie gazduit. In aceste conditii, am fost ferm, comunicand ca s-ar putea ca vizita sa nu mai aiba loc. Atunci, insusi presedintele Bokassa mi-a comunicat: «In vila mea din capitala, situata pe raul Bangui». Am aflat mai tarziu motivul pentru care oficialitatile nu se pronuntasera. In vila respectiva mai locuia inca a cincea sau a sasea sotie a presedintelui. Ea trebuise stramutata la marele hotel." "35 de ani - Umbra lui Ceausescu", de Gen. Maior Marin Neagoe, Ed. Lumea Magazin 2005

RATACIT IN JUNGLA DIN ZAMBIA

Gral maior Marin Neagoe aminteste in cartea sa cum s-a ratacit Ceausescu in jungla din Zambia. Presedintele a acceptat invitatia lui Kenneth Kaunda la o vanatoare de elefanti. Cu un avion, grupul ajunge la 200 de km de Lusaka. Aterizeaza pe un aeroport improvizat, de unde se imbarca in doua elicoptere. Survoland jungla, iata si elefantii. Presedintele trage din elicopter, elefantul cade si imediat se gaseste un loc de aterizare. Elicopterele pleaca sa se realimenteze. Nu se stie cum, grupul se rataceste. Pe locul unde se aterizase nu era nimic. Alarma de gradul trei. Un presedinte se rataceste in jungla! O masina veche, aparuta ca din senin, ii va duce 60 de km spre aeroport.

In 1979, in tara piramidelor, intr-o scurta vizita de prietenie
Fascinati de bogatiile Egiptului

Cadouri pentru copiii din Africa
Privind cu incredere spre viitor

×