x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ia-mi banii, lasa-mi anii

Ia-mi banii, lasa-mi anii

de Costin Anghel    |    18 Iul 2005   •   00:00
VARSTA SI BOGATIA
Banii au condus mai mereu lumea. Au suscitat razboaie, iubiri patimase si despartiri spectaculoase. Banul e ochiul dracului, spune proverbul, dar diavolul asta...e unul tanar sau e din ala batran?

Reprezentantii CURS i-au intrebat pe romani ce vor: sa fie tineri si saraci sau batrani si bogati? Poporul nu e hotarat nici in privinta asta, dar o idee mai clara pare a se contura. 74% din cei intervievati ar prefera tineretea si saracia in timp ce 12,7% din romani aleg batranetea, una bogata insa. Nu trebuie sa-i uitam nici pe cei 13,3% dintre intervievati care nu au stiut sau nu au dorit sa raspunda.

BANII SAU ANII? Barbatii par a fi mai putin dornici sa simta saracia in tinerete, 72% din intervievati au ales saracia si tineretea fata de cele 76% dintre femei care au ales acelasi lucru. Cand vine vorba de batranete si bogatie, procentele sunt egale, 13% dintre romani aleg sa fie mai degraba batrani daca sunt si bogati. Cand vine vorba de varsta subiectilor sondajelor, procentele se apropie unele de altele simtitor. 74% din cei cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani ar alege sa fie saraci dar tineri. Cei cu varste intre 31 si 55 de ani sunt cei mai convinsi ca mai bine ar fi sa fie saraci dar tineri, 75% din ei sustin acest lucru. Doar 73% din cei de peste 56 de ani si-ar da batranetea pentru a fi iar tineri, ar trebui sa infrunte saracia si asta nu le convine. O batranete bogata le este pe plac la 15% din cei cu varste de peste 56 de ani si doar la 9% din cei cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. 17% din cei cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani nu stiu ce sa aleaga. E normal, ei sunt abia la inceputul calatoriei numita viata. Daca si-ar putea hotara viata, romanii ar vrea mai toti sa fie tineri. Problema e ca li s-ar da aceasta posibilitate daca ar primi si un cadou nesperat de nedorit, saracia, dar parca tot ar fi mai bine decat sa fii bogat, dar batran.

MASS-MEDIA ITI DESCHID OCHII


17% din cei ce nu citesc deloc ziare ar prefera sa fie batrani si bogati pe cand doar 10% din cei ce citesc ziarele de cateva ori pe luna ar prefera acelasi lucru.
Cititorii fideli ai presei, daca s-ar putea, ar alege in proportie de 74% sa fie tineri si saraci, nu-i atrage bogatia conditionata de saracie. Cei ce nu se uita deloc la televizor par a fi cei mai materialisti, 20% dintre ei ar alege, daca ar putea, sa fie batrani si bogati si doar 64% din ei ar vrea sa fie tineri si saraci. Tot din partea acestora vin 13 procente asumate de cei care nu au stiut ce sa raspunda.

STITI VORBA ACEEA DIN BATRANI: "CATE BORDEIE, ATATEA OBICEIE"


Romanii cu studii sub liceu ar vrea in proportie de 75% sa fie tineri si saraci, doar 13% din ei ar vrea sa fie bogati si batrani.
Cei cu liceu, un pic mai invatati, nu si-ar da nici ei tineretea fara bani prea usor in schimbul nevolnicei batraneti bogate, 74% din ei prefera tineretea in nevoie. La ce mai e buna bogatia cand nici din pat nu poti uneori sa te ridici din cauza anilor multi ce s-au asternut in tacere peste tine? Nu-i mai bine tanar si sarac, dar cu putere de munca?
Cei cu studii superioare, cei mai scoliti prin bancile institutiilor de invatamat, prefera in proportie de 15% o batranete imbelsugata si doar 70% din ei ar vrea sa fie tineri si saraci. Adeptii tineretii sunt cei care urmaresc emisiuni TV de cateva ori pe luna, 79% din acestia s-ar impaca mai bine cu saracia tineretii decat cu bogatia batranetii. De asemenea, doar 12% din cei bogati ar alege sa fie bogati si batrani spre deosebire de cei 14% din cei cu venituri sub medie.

CAND BOGATII VORBESC DESPRE VIATA


Tot vorbim de saracie sau bogatie, dar cine stie mai bine cum sta treaba decat cei cu venituri sub medie sau cei cu venituri peste medie, adica saracii si bogatii? Cei mai amarati nu si-ar da tineretea si pe a sa sora-saracia prea repede, 76% din cei cu venituri sub medie ar miza in continuare pe saracie si tinerete. Cei bogati, cu venituri peste medie, surprinzator, ar vrea si ei sa fie in floarea varstei si fara de nici unele decat bogati si cu ani multi de carat in baston.

Ce credeti ca este mai bine: sa fii tAnar dar sarac, sau bogat dar batrAn?
  • Cei cu liceu, un pic mai nvatati, nu si-ar da nici ei tineretea, fara bani, prea usor n schimbul nevolnicei batrAneti bogate, 74% din ei prefera tineretea n nevoie.
  • 17% din cei care nu citesc deloc ziare ar prefera sa fie batrAni si bogati.
  • ×