Tinerii care nu pot fi prezenti zilnic la cursuri pot alege cursurile cu frecventa redusa si invatamantul deschis la distanta.
Oferta universitatilor din Romania pentru aceste forme de invatamant este foarte bogata si se bucura de succes in randul tinerilor. "Tendinta studentilor de la unele facultati, precum cele din domeniul IT, este de a cauta un loc de munca pe timpul scolii. La finalul studiilor, valoarea studentului cu experienta profesionala va fi mai mare pe piata muncii", spune Ion Ciuca, directorul Directiei de Programe Universitare din cadrul Directiei Generale de Invatamant Superior si Cercetare Stiintifica din Ministerul Educatiei si Cercetarii. Cursurile fara frecventa, care presupuneau numai prezentarea la examene, au fost desfiintate in favoarea cursurilor cu frecventa redusa. La acestea din urma, studentul este obligat sa faca prezenta la facultate trei zile pe saptamana. CA LA NOI. Invatamantul deschis la distanta ar trebui sa ofere studentului posibilitatea de a obtine o diploma de studii superioare fara a fi nevoie de prezenta lui la sediul universitatii. Cursurile si materialele care ii folosesc drept suport le sunt transmise prin intermediul computerului, iar testarile se desfasoara online. Desi infiintat de 5 ani in Romania, invatamantul deschis la distanta este departe de modelul occidental. Fiecaruia dintre studenti ii sunt oferite materialele de studiu, insa facultatile din Romania care fac testari online se pot numara pe degete. Aceasta se intampla din cauza imposibilitatii facultatilor si a studentilor de a avea acces la calculator.Totusi invatamantul la distanta a capatat o extindere deosebita, motivata de cresterea dorintei de educatie din partea persoanelor de orice varsta, de cerintele societatii de personal calificat si de necesitatea instruirii universitare cu eforturi financiare si material-umane cat mai reduse. Absolventii IDD au aceleasi avantaje ca absolventii cursurilor de zi, deosebirea fiind doar in privinta structurii anului universitar. Continutul cursurilor este acelasi, se invata cu aceleasi manuale, cu aceiasi profesori, in aceleasi sali de curs si laboratoare, doar contactul student-profesor fiind diferit.
OFERTA
UNIVERSITATILOR
|
Numarul locurilor finantate
de la bugetul de stat, conform centralizatorului realizat la 1 ianuarie 2005, este de 468 de locuri pentru frecventa redusa si 1.047 pentru cursurile serale. In oferta universitatilor intra si locuri cu taxa: pentru frecventa redusa - 16.699, iar pentru cursuri serale - 326. Locurile la invatamantul deschis la distanta sunt numai contra cost (de la 400 si pana la 800 de euro, contravaloarea in lei) si sunt in numar de 80.017. Numarul de locuri este hotarat de fiecare universitate in parte, dar decizia finala de infiintare ii apartine Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare.
Cu toate acestea, la invatamantul deschis la distanta, studentii sunt in continuare obligati sa se deplaseze pana la sediul universitatii si chiar sa participe la cursurile practice si laboratoare, din cauza ca ori nu au calculatoare acasa, ori universitatile nu au dotarea necesara sa sustina toate cursurile si examenele online. |
Citește pe Antena3.ro