x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

In natura...

de Anca Alexe    |    20 Noi 2006   •   00:00
In natura...

Notiunea de "mediu inconjurator" cuprinde toate activitatile umane in relatia om-natura... Dezastrele naturale sunt prin natura lor fenomene complexe atat in ceea ce priveste cauzele, cat si efectele.

DEZASTRE

Notiunea de "mediu inconjurator" cuprinde toate activitatile umane in relatia om-natura... Dezastrele naturale sunt prin natura lor fenomene complexe atat in ceea ce priveste cauzele, cat si efectele.
"Mai mult ca sigur, un dezastru planetar se va produce din cauza industriilor. Mare parte din ele nu dau atentie «Tratatului de la Kyoto», care isi propune sa incetineasca procesul de incalzire globala prin limitarea emisiilor care produc efectul de sera. In concluzie, un dezastru natural nu se va produce din vina cetatenilor, ci din cea a mariilor industrii si companii care nu isi dau seama ca la un moment dat pot fi groparul Terrei. Restul sunt activitati minore pe care asociatiile ecologice le pot organiza si le pot gestiona", ne spune Pincovschi Eugen, presedintele Societatii Independente pentru Protectia Mediului Inconjurator.

Clasificare. Potrivit sondajului realizat de CURS, la intrebarea "in ce masura credeti ca lipsa atentiei oamenilor fata de mediul inconjurator va conduce la un dezastru planetar?", 52% din respondenti au afirmat ca in mare masura. Dintre acestia, 53% sunt barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (58%), studii peste liceu (56%) si provin din mediul urban (53%). In continuarea clasamentului, 23% dintre cei intervievati au spus ca in foarte mare masura. 27% au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani, studii peste liceu (31%), venituri peste medie (27%) si provin din mediul urban (26%). Un procent egal, de 11%, au ales optiunea in mica masura si nu stiu/nu raspund. 3% au declarat ca in foarte mica masura sau deloc.

Oamenii si mediul
De unde stiti cum sa va comportati in mediul natural? 32% dintre romanii intervievati au raspuns ca... din familie. 63% sunt femei, cu un nivel de educatie peste liceu (66%) si venituri peste medie (65%). 24% au marturisit ca au invatat cum sa se comporte in mediul natural de la televizor. 46% au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani, venituri sub medie (45%) si provin din mediul rural (45%). Mai departe, 22% sustin ca au invatat de la scoala sau de la locul de munca, 7% de la radio, 6% din presa, 5% de la prieteni, 1% din alte parti, iar 3% nu au stiu sau nu au vrut sa raspunda.
Ati plantat un pom?
O vorba din batrani spune ca pentru a fi cu adevarat om, trebuie sa plantezi un pom. "S-a intamplat vreodata ca dumneavoastra sa plantati un pom?". 76% dintre respondenti au marturisit ca da. 81% sunt barbati, cu varste de 56 de ani si peste (88%), un nivel de educatie sub liceu (81%) si provin din mediul rural (84%). Pe de alta parte, 23% dintre romanii chestionati au afirmat ca nu au plantat niciodata un pom. 28% sunt femei, cu liceul terminat si cu venituri peste medie (26%). Mai mult, 8% provin din mediul urban. Varianta nu stiu/nu raspund a bifat-o 1% dintre intervievati.
Viata arborilor, asemanata cu cea a oamenilor
Presedintele Societatii Independente pentru Protectia Mediului Inconjurator este de parere ca "oamenii nu stiu cum sa se comporte in mediul natural. La noi, inca nu exista constrangeri. Daca vor exista, cu siguranta va fi altfel. Oamenii isi vor da seama ca mediul, natura, ceea ce ne inconjoara nu este o simpla joaca. Acum probabil nu realizeaza". "S-a intamplat vreodata ca dumneavoastra sa rupeti sau sa taiati un pom?". 53% din cei intervievati au raspuns ca nu. 69% sunt femei, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (58%) si cu un nivel de eduatie peste liceu (63%). Un procent de 46% a recunoscut ca s-a intamplat sa rupa sau sa taie un pom. 63% sunt barbati, cu varste de 56 de ani si peste (49%) si provin din mediul rural (60%).
La ora actuala, zeci de organizatii ecologice lupta impotriva taierii arborilor, a principalei surse de oxigen. Chiar daca apartin regnului vegetal, arborii au viata si aceasta viata este la fel de importanta precum cea a unui om.

×
Subiecte în articol: mediul editie de colectie