x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Incoronat la doar 6 ani

Incoronat la doar 6 ani

08 Mai 2005   •   00:00

CEL MAI TANAR
La 20 iulie 1927, Romania capata un rege-copil: pe Mihai I, care nu implinise 7 ani. De treburile tarii avea grija o Regenta formata din trei personalitati.

  • de ANA-MARIA LUCA

  • Prima sarbatoare a Micului Rege Mihai a fost cea de la 10 mai 1928. Ilustratiunea Romana de la vremea aceea scria o cronica de o pagina si publica un fotoreportaj de la festivitati. "In anul acesta, ziua de 10 Mai a avut un talc inca mai adanc, prin faptul ca micul nostru Rege, nadejde neprihanita a Romaniei, a stat in fruntea bucuriei obstesti si a primit, pentru prima data, defilarea armatei".

    Dar Micul Rege nu apare in nici una dintre fotografii. Una dintre ele infatiseaza parada de la Bucuresti, alta cortegiul regal in drum spre Patriarhie, o alta pe Principele Nicolae, clare, in fata tribunei regale unde se vede doar Principesa mama Elena.

    PORTRET DE MAJESTATE. Dar Copilul-Rege este mereu in atentia presei interbelice si fiecare gest ii este admirat si interpretat. Pe 22 august 1929, Ilustratiunea Romana iese din tipar cu portretul Regelui Mihai pe coperta. In coltul din dreapta jos, o mana grijulie scrisese pentru prima data pentru intreaga tara "Mihai". Era primul autograf tiparit al Regelui. "Cu prima slova a Majestatii Sale, vom publica spicuiri din Viata Sa, dupa un numar festiv al revistei Romania Eroica", scria gazetarul, cu doar cateva zile inainte ca Regele sa implineasca 8 ani. Pe doua pagini gazetarul povesteste prima inspectie a Regelui la bateriile antiaeriene. "Am venit sa vad tunurile, dar stii, vreau sa le vad pe toate cate le ai. Pe toate. Pe toate", ar fi ordonat atunci ofiterului copilul suveran. A vrut sa le si manuiasca singur. A mai atentionat pe ofiteri ca nu merge bine radiatorul: "Sa nu vada mama, ca se supara". Jurnalistul il urmeaza apoi pe Rege la lectia de calarie, unde, "nu se vorbeste" si unde "nu are frica deloc". Si l-a urmat si in salonul mamei sale, unde pe feministele regatului, care se adunasera sa puna tara la cale dupa vrerea lor, le-a sfatuit sa mearga la casele lor si sa faca budinca.

    INCORONAREA LUI MIHAI

    Micul Rege Mihai a plecat intr-o zi de sfarsit de iulie de la Sinaia impreuna cu mama sa, Principesa Elena. La Bucuresti l-a intampinat prim-ministrul Ionel Bratianu. Tot atunci, membrii Regentei au depus juramantul in fata Parlamentului. Intreaga armata, in garnizoanele din toata tara, jura credinta noului Rege. Regenta era formata din trei membri: Principele Nicolae, unchiul lui Mihai, Miron Cristea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si Gheorghe Buzdugani, presedintele Inaltei Curti de Casatie. Dupa moartea lui Buzdugani, in Consiliul de regenta locul i-a fost luat de George Sarateanu.

    SARBATOARE IN 1930

    De ziua Regelui, pe 10 mai 1930, Ilustratiunea Romana dedica intreaga coperta unei fotografii care-l infatiseaza pe Mihai in trasura langa Principesa mama Elena, in drum spre Patriarhie. In paginile saptamanalului, Micul Rege era infatisat aplecat si concentrat asupra unui caiet sau calare. Fotografiile erau toate opera Juliettei, fotograful Curtii Regale, care le-a facut special pentru Ilustratiune. "Ziua de 10 mai e sarbatoarea noastra cea mai sfanta. In ziua aceasta praznuieste toata suflarea romaneasca izbanda neamului nostru impotriva impilarilor de veacuri si nedreptatilor trecutului". O luna mai tarziu, toata presa va aduce aceleasi cuvinte de lauda unui nou Rege.

    TATAL SE INTOARCE

    La 19 iunie 1930, Carol al II-lea era deja Rege, iar Micul Rege Mihai devenise Mare Voievod al Alba-Iuliei. La a-cea data, ziarele au aparut pe coperta cu tatal si fiul calare, in haine militare. "Evenimentele petrecute in ultimul timp, prin aularea actului de la 4 ianuarie, constituie un nou capitol in viata noastra publica", incepea cronica jurnalistului. Pe 6 iunie, Carol sosise in Romania. Pe 8 iunie, el era deja Rege. Iuliu Maniu si cabinetul sau demisionasera, Regenta se destramase, iar GG Mironescu formase un alt guvern.
    ×
    Subiecte în articol: mihai rege editie de colectie