x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Istoria inundata

Istoria inundata

20 Feb 2005   •   00:00

MARELE BLANC
La fel ca si in cazul altor numere de colectie, am cautat, bucata cu bucata, piesele care ne lipseau din "puzzle".
CATALINA IANCU

In prezent, trupa Mosoianu lucreaza la Circul Ringling din America
De data aceasta insa, a fost si mai greu. Fiindca Circul "Globus" si-a "inundat" istoria. Documentele sunt frumoase, insa, vorba lui Caragiale, lipsesc cu desavarsire. Si asta deoarece arhiva institutiei a fost inundata de doua ori. S-au pierdut astfel documente de o valoare inestimabila. Inclusiv afisul trupei Mosoianu, din Cartea Recordurilor, care a stat ani in sir pe peretele de la intrarea artistilor. Asa ca am fost nevoiti sa rascolim prin biblioteci, prin arhive, pe la anticari.

DE LA SURSA. Ni s-a spus ca "exista" ceva: "Exista un mare "blanc" in perioada anilor ’50, ’60, ’70", am aflat de la circ. Adica alb. Adica pauza. Adica nimic. Cam mare "blanc-ul", intr-adevar. Noroc de faptul ca mai sunt in viata artisti precum Nina Buzduga, Gabriel Mosoianu, Adrian Stefanescu, sotii Andruchovici, care ne-au povestit istoria circului, fiindca chiar ei au scris-o. Artisti precum Siminica sau Ica Zaman, desi ar avea multe de spus, s-au retras definitiv. Marii castigatori de premii figureaza pe Internet, pe site-urile marilor circuri din strainatate la care lucreaza sau au lucrat. Marii artisti si maestri care i-ar putea invata meserie pe cei mai tineri se imputineaza insa cu fiecare an care trece. Daca nu sunt transmise din generatie in generatie, secretele acestor meserii se pierd usor-usor.

MITURI. Inevitabil, la un moment dat, circul va trebui sa aduca profesori din strainatate, care sunt cam scumpi. Si la vedere, si la buzunare. Asta in timp ce "meseriasi" precum Adrian Stefanescu (maestru dresor de cai si cascador de meserie) sau Gabriel Mosoianu lucreaza afara. Sunt ceruti in strainatate, chiar daca au ajuns in pragul pensiei ori chiar au trecut de el. Despre frumoasele proiecte de viitor au vorbit multi directori care s-au perindat la Conducerea Circului din 1990 incoace. Numai ca toate - refacerea menajeriei, scoala de circ sau parcul de distractii - au ramas doar pe hartie. Directori au fost si vor mai fi. Insa artistii de circ, aceste legende vii care ne-au incantat copilaria, acesti frumosi nebuni care chiar isi iubesc la nebunie meseria, ei, artistii au creat miturile. Ei sunt cei care raman in istorie.

"Exista un mare blanc in perioada anilor ’50, ’60, ’70… Arhiva Circului a fost inundata de doua ori, iar documentele nu mai exista"
Noni Hutterer
PR Circul Globus

ROMANII, PREMIATI DE PERSONALITATI
Printul Rainier III a acordat romanilor, in ani diferiti, premiile Festivalului de la Monte Carlo. Trupa "Ewelyn Marinof" a primit Clownul de Aur, trupa "Cretu", Clownul de Argint, si trupa "Carneanu Platinium", Clownul de Bronz.
Pe langa acestea, trupa "Constantin" a obtinut in 1980 Premiul "Oscar", la Madrid. Nu este vorba despre Oscarul pentru film, ci de o distinctie pe care au primit-o chiar din mana printului Spaniei. Pe toate diplomele si trofeele artistilor a fost inscriptionat, in dreptul numelui artistilor, numele tarii pe care au reprezentat-o intotdeauna cu cinste: ROMANIA.
×
Subiecte în articol: editie de colectie