x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Italiano vero

Italiano vero

de Anca Alexe    |    23 Ian 2006   •   00:00
Italiano vero
VIVA IL PRESIDENTE
Intensificarea relatiilor romano-italiene a reprezentat inca de la inceputul anilor ’70 un punct important in agenda lui Nicolae Ceausescu.

Desi vizitele in Italia au fost putine, Ceausescu a reusit sa-si lase amprenta pe teritoriul patriei Cizma. Latura care l-a atras indeosebi pe fostul presedinte al Romaniei a fost cea comerciala. Drept urmare, in 1971, Ceausescu a cerut "consolidarea relatiilor comerciale dintre Romania si statul italian". Rezultatul a fost aparitia Camerei de Comert Italo-Romana, prin care 6.000 de firme italienesti s-au implicat in relatii comerciale cu tara noastra.

INCEPUTURILE. Odata investit in functia de presedinte al Partidului Comunist Roman, Nicolae Ceausescu si-a inceput turneele in Europa de Sud. Italia l-a primit cu bratele deschise in 1973, intre 22 si 26 mai, notand ca "vizita Presedintelui Nicolae Ceausescu reprezinta o expresie a bunelor relatii si a prieteniei dintre cele doua popoare". Romania libera, in editia din acel an, descria amanuntit pasii lui Ceausescu: "A sosit la Roma si urmeaza sa viziteze, pe rand, Genova si Milano.

La prefectura din Milano, receptia oficiala

Capitala Italiei a rezervat presedintelui Nicolae Ceausescu si tovarasei Elena Ceausescu o primire stralucitoare. Festivitatea de la Aeroportul Ciampino, sentimentele de prietenie manifestate de cetatenii Romei, inaltele onoruri militare de la Palatul Quirinale, atmosfera de cordialitate demonstreaza ca intalnirea a inceput sub cele mai bune auspicii". In continuare, redactorii publicatiei mentioneaza ca "discutiile dintre presedintele Romaniei si omologul sau Giovanni Leone au durat o ora. Ambii si-au manifestat simpatia unul fata de celalalt. Locuitorii Romei au salutat pe conducatorul statului roman cu cuvintele «Viva il presidente Ceausescu! Viva la Romania!»".

INVITATI DE SEAMA

In cadrul aceluiasi turneu din 1973, presedintele Italiei, Giovanni Leone, a adresat un cuvant de salut catre Nicolae Ceausescu si a organizat un dineu in cinstea presedintelui Romaniei. La randul ei, sotia sefului statului italian, Vittoria Leone, a invitat-o pe Elena Ceausescu la un ceai, urmand ca, mai tarziu, sa sustina si o receptie in onoarea celor "doi invitati de seama". "In ceea ce priveste relatiile bilaterale - declara presedintele Leone - s-a luat act cu satisfactie de stadiul colaborarilor economice, tehnico-stiintifice si culturale, fiind luata decizia comuna de a le dezvolta mai departe."

SOLEMNITATEA SCHIMBULUI DE DECORATII

Tot in luna mai a anului 1973, presedintele Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu au vizitat regiunea italiana San Marino. "A fost una dintre cele mai importante vizite ale oficialului roman in Peninsula Apenina. Presedintele Romaniei a ascultat cuvantarea Capitanului Regent Francesco Maria Francini, a participat la dejunul oferit de capitanii regenti si a asistat la solemnitatea primirii oficiale si a inmanarii unor inalte distinctii. De asemenea, presedintele Nicolae Ceausescu s-a intalnit cu Aldo Moro (foto-dreapta), primul-ministru al Italiei."

PLACHETA DE AUR

"In luna decembrie a anului 1981, la data de 9, tovarasul Nicolae Ceausescu se afla in vizita in Italia, la Piemont", scria Almanahul Scanteia. "Tovarasului Nicolae Ceausescu, secretar general al Partidului Comunist Roman, i-a fost conferita «Placheta de aur a Giuntei regionale Piemont», in semn de profund omagiu si deosebita stima din partea locuitorilor acestei importante regiuni a Italiei, pentru contributia remarcabila la dezvoltarea traditionalelor relatii romano-italiene, de stransa prietenie si colaborare intre cele doua popoare."
×