VIVA IL PRESIDENTE
Intensificarea relatiilor romano-italiene a reprezentat inca de la inceputul anilor â70 un punct important in agenda lui Nicolae Ceausescu.
Desi vizitele in Italia au fost putine, Ceausescu a reusit sa-si lase amprenta pe teritoriul patriei Cizma. Latura care l-a atras indeosebi pe fostul presedinte al Romaniei a fost cea comerciala. Drept urmare, in 1971, Ceausescu a cerut "consolidarea relatiilor comerciale dintre Romania si statul italian". Rezultatul a fost aparitia Camerei de Comert Italo-Romana, prin care 6.000 de firme italienesti s-au implicat in relatii comerciale cu tara noastra.
INCEPUTURILE. Odata investit in functia de presedinte al Partidului Comunist Roman, Nicolae Ceausescu si-a inceput turneele in Europa de Sud. Italia l-a primit cu bratele deschise in 1973, intre 22 si 26 mai, notand ca "vizita Presedintelui Nicolae Ceausescu reprezinta o expresie a bunelor relatii si a prieteniei dintre cele doua popoare". Romania libera, in editia din acel an, descria amanuntit pasii lui Ceausescu: "A sosit la Roma si urmeaza sa viziteze, pe rand, Genova si Milano.
La prefectura din Milano, receptia oficiala |
|
INVITATI DE SEAMAIn cadrul aceluiasi turneu din 1973, presedintele Italiei, Giovanni Leone, a adresat un cuvant de salut catre Nicolae Ceausescu si a organizat un dineu in cinstea presedintelui Romaniei. La randul ei, sotia sefului statului italian, Vittoria Leone, a invitat-o pe Elena Ceausescu la un ceai, urmand ca, mai tarziu, sa sustina si o receptie in onoarea celor "doi invitati de seama". "In ceea ce priveste relatiile bilaterale - declara presedintele Leone - s-a luat act cu satisfactie de stadiul colaborarilor economice, tehnico-stiintifice si culturale, fiind luata decizia comuna de a le dezvolta mai departe." |
|
SOLEMNITATEA SCHIMBULUI DE DECORATIITot in luna mai a anului 1973, presedintele Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu au vizitat regiunea italiana San Marino. "A fost una dintre cele mai importante vizite ale oficialului roman in Peninsula Apenina. Presedintele Romaniei a ascultat cuvantarea Capitanului Regent Francesco Maria Francini, a participat la dejunul oferit de capitanii regenti si a asistat la solemnitatea primirii oficiale si a inmanarii unor inalte distinctii. De asemenea, presedintele Nicolae Ceausescu s-a intalnit cu Aldo Moro (foto-dreapta), primul-ministru al Italiei."Citește pe Antena3.ro PLACHETA DE AUR"In luna decembrie a anului 1981, la data de 9, tovarasul Nicolae Ceausescu se afla in vizita in Italia, la Piemont", scria Almanahul Scanteia. "Tovarasului Nicolae Ceausescu, secretar general al Partidului Comunist Roman, i-a fost conferita «Placheta de aur a Giuntei regionale Piemont», in semn de profund omagiu si deosebita stima din partea locuitorilor acestei importante regiuni a Italiei, pentru contributia remarcabila la dezvoltarea traditionalelor relatii romano-italiene, de stransa prietenie si colaborare intre cele doua popoare." |