x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie La nivel inalt

La nivel inalt

de Anca Alexe    |    Oana Vataselu    |    24 Oct 2005   •   00:00
La nivel inalt

"Iata cum am inceput sa scriu: chiar din copilarie eram inzestrata cu o vie imaginatie, si imi placea sa spun povesti surorilor mele. Mai tarziu, incepui sa spun povesti copiilor mei…" (Regina Maria)

ARTISTA
"Iata cum am inceput sa scriu: chiar din copilarie eram inzestrata cu o vie imaginatie, si imi placea sa spun povesti surorilor mele. Mai tarziu, incepui sa spun povesti copiilor mei…" (Regina Maria)

Pasionata de arta si cultura, Missy a continuat opera sociala si culturala inceputa de Regina Elisabeta (Carmen Sylva). Regina a iubit arta si a avut un gust fin pentru bijuterii si piese de rara frumusete. Colectia de articole din portelan, majoritatea adusa din Danemarca, era unica in aceasta parte a Europei. Gall...-urile expuse, tablourile, dintre care unele pictate chiar de ea, marturisesc un gust deosebit si o aviditate pentru nou.

INEDIT. Regina a colectionat si a creat lucrari artistice in stil Art Nouveau, intelegand in profunzime fenomenul. Despre operele sale artisice se poate spune ca au un caracter complex si o puternica nuanta de originalitate. Nu in ultimul rand, regina a fost propriul decorator de interioare, in care o importanta deosebita o avea simbolistica mitologica de sorginte celtica si bizantina. In 1948, cand s-a facut un inventar al obiectelor de arta de la Pelisor, s-au numarat aproximativ 450 de obiecte de vitrina, covoare si tesaturi, mobilier, sculpturi, tablouri si altele.

OPERELE. Pasiunea Reginei pentru scris vine de fapt ca o continuare a educatiei englezesti, o educatie libera. Insasi Missy marturisea in Insemnarile sale de la Cotroceni din 1921 ca "o regina are sarcina sacra si aceasta sarcina este compusa din 1.000 de lucruri marunte care vin unul dupa altul si nici unul nu trebuie scapat din vedere". Astfel, o fiinta libera prin educatie, regina se refugiaza in povestile ei. "Vad tot ce relatez, totul se prezinta in imagini in fata mea, cadrul, atmosfera, figurile celor care compun povestea, vocile lor, fetele lor, miscarile, locul, lumina, sunetele, miresmele, totul este in fata mea in timp ce scriu, de aceea este o asemenea placere, este ca si cum mi-as trai propria poveste", mentiona regina.

Missy a debutat in anul 1912 cu opere in limba engleza. Romanele, poeziile, legendele, notele de calatorie si paginile memorialistice au fost traduse imediat si in alte limbi. "Visatorul de vise", "Tara mea", "Regine incoronate", "Masti", "Fiica Regelui Codra", "Povestea vietii mele" sunt numai cateva dintre scrierile reginei. "Povestea vietii mele" este insa una dintre cele mai importante opere. Publicata in trei volume, aceasta descrie lunga confruntare dintre ea si rege, care pana la urma a devenit un compromis. Regina Maria a scris mai multe carti, autobiografice, de literatura si pentru copii. Printre acestea din urma se numara si "Kildine", o carte lansata la data de 4 aprilie 2003 de Principele Radu, si editata de Corint.

"Pentru a scrie carti filosofice, stiintifice, istorice presupun ca e necesara mai multa truda si satisfactia trebuie sa fie de alta natura, mai putin spontana si mai putin exaltanta" - Regina Maria

POVESTI IN CADRUL ROMANESC

"Marti, 25 ianuarie 1921, Cotroceni. Scriu o noua «poveste» pentru colectia mea. Vreau sa fac o colectie de 12 povesti pentru o carte care sa apara la Craciunul urmator pentru copiii romani. (...) Cea despre care scriu acum este despre un orfan de razboi si stafia unui soldat, pe care o intalneste intr-un cimitir militar. Pare cam straniu, dar incerc sa o fac simpla si emotionanta, sper ca voi reusi. Imi face mare placere sa scriu aceste povestioare plasate in cadru romanesc. Este o idee buna si o abordare noua." ("Insemnari zilnice Maria, Regina Romaniei", Volumul III, traducere de Sanda-Ileana Racoviceanu)

EMOTIILE MUZICALE

Regina traia adevarate emotii atunci cand ii asculta pe Enescu, Wagner, Chopin sau Ceaikovschi. Enescu a fost chiar unul dintre preferatii ei, alaturi de Wagner. "Balcicul ramane orasul artei si poeziei mele. Dar cred ca muzica lui Enescu se potriveste mai bine Branului. Pentru Balcic, poate ca sursa de inspiratie ar fi inchipuirea amplasamentului pentru concert, in forma de amfiteatru..", consemna Missy. Desi Maria nu primise educatie in domeniu, opera lui Richard Wagner pare sa fie o adevarata chemare a sufletului ei. Wagner avea calitatea de a-i oferi raspunsuri la cele mai secrete intrebari ale sufletului ei. De la 15 ani si pana la sfarsitul vietii, Maria va ramane "wagneriana".

"TINERIMEA" REGINEI

La sfatul Printesei Maruca Cantacuzino, Regina a acceptat sa patroneze un grup de tineri pictori si sculptori romani reuniti intr-un cenaclu intitulat "Tinerimea". Asa spune Guy Gauthier in cartea sa "Missy, Regina Romaniei". Aici, Maria ii va cunoaste pe Luchian, Stefan Popescu, Satmari, Strambulescu, Artakino, Patrascu, Storck, Spaethe si multi altii. Acestia ii vor deveni nu numai prieteni, ci chiar sfatuitori in momentul in care ea se va hotari sa isi expuna acuarelele in salonul lor anual.
×
Subiecte în articol: maria regina editie de colectie