IN ORAS
Nu au fost niciodata la restaurant 62% dintre romani. Nu au facut vreodata un gratar in aer liber 47% dintre romani. Trist, dar adevarat. Se pare ca vremurile "bonjuriste", cu banchete de gala, trabucuri, mititei si purcel de lapte la tava, au apus de mult.
In tara noastra cea de altadata, viata cotidiana a romanilor era mult... patriarhala. Clasa de mijloc se bucura de vara in provincie, iar cei care nu paraseau orasul aveau ceva posibilitati de a se distra. Bucurestiul de pe vremuri era chiar "Micul Paris", iar "a bea", "a manca", "a se plimba" erau verbe puse in practica.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, romanul se oprea la cate o terasa ori cafenea pentru a servi prajituri, serbet, cafea sau chiar "mezelicuri" - aperitivele lui nenea Iancu. La orele pranzului se frecventau terasele, unde ospatari grabiti serveau fripturi la gratar, mici si halbe cu bere. Sa nu mai vorbim de Parcul Cismigiu si de a sa gradina de vara "La Buturuga", unde romanul se batea pe fleici si pe berea bauta numai cu tapul. Bine, adevarul este urmatorul: cuconetul iesea mai rar in oras sa manance. Mai erau si birturile de cartier (sau mahala) ce-si scoteau vara mesele pe trotuare... De fapt, mahalaua de demult avea doua centre de atractie importante pentru viata sociala: carciuma si frizeria. Carciuma era mai mult decat un local unde se consumau bauturi alcoolice, era un fel de club al mahalalei.
NICIODATA. S-au dus vremurile acestea. Normal, daca este sa ne luam dupa raspunsul dat de romani specialistilor CURS la intrebarea "Cat de des ati mancat la restaurant in ultimul an?". "Niciodata" au raspuns 62% dintre romani. I-au inganat, spunand "Niciodata", 59% barbati, 64% femei si... 87% dintre cei in varsta de 56 de ani si peste. Stau acasa, isi gatesc ei ce vor sau ce nu vor si spun tot "niciodata" restaurantului 81% dintre cei cu studii sub liceu, 40% dintre cei cu studii peste liceu, 73% dintre cei cu venituri peste medie, 50% urbani si 76% rurali. Dobrogenii prefera placinta... dobrogeana de acasa, cantand in proportie de 74% acelasi refren cu niciodata.
Dau restaurantele faliment? Nu. Salvarea vine de la 2% dintre romani, 4% dintre cei cu liceul care merg saptamanal la restaurant. Apoi mai vine si de la rurali, moldoveni si transilvaneni, care merg, la acelasi procent - de 1%, aproape zilnic la restaurant (!). Bucurestenii - 12%, merg o data pe luna la restaurant, 28% dintre romani merg de cateva ori intr-un an, iar 30% barbati si 26% femei de cateva ori pe an.
IARBA VERDE. In stravechi timpuri bucurestene, la Hanul lui Manuc sampania si coniacul erau de baza. Deseori, consumatorii purtau salvari si turbane, dupa moda orientala. La mare pret erau "potrocul de gaina", friptura de miel si zaharicalele. Intre doua feluri, se mai tragea cate un fum din narghileaua aflata la piciorul mesei. Ce timpuri!
In prezent, nici cu gratarele nu stam prea bine. Si n-ai fi zis, la pofta de mici rumeniti la iarba verde a romanului. "Foarte rar, niciodata" la gratar. 47% dintre romani au dat acest raspuns. La fel si-au declarat nonapetitul pentru gratar si ierbuta verde 45% dintre barbati. Culmea, tocmai ei, care adora sa roteasca, extrem de masculin, ghemotoacele de carne pe gratar! Femeile, hai ca le mai intelegem pe cele 49% care spun nu gratarului, ca poate nu au mereu asa o dispozitie sa se afume la padure. Ii intelegem si pe cei de 56 de ani si peste - 70%, care zic si ei foarte rar/niciodata: de la o anumita varsta nu-ti mai vine sa rotesti fripturile pe gratar in bataia vantului.
Citește pe Antena3.ro
DE LA FLEICI SI ANTRICOATE LA... COSUL ZILNIC
| ||
|
|
NOUA TEHNOLOGIE COSTADistribuiti dupa nivelul de instructie, romanii nu s-au prea deosebit unii de altii la capitolul retineri. In proportie de 2%, si cei cu studii sub liceu, si cei cu studii superioare au afirmat nu stiu, nu raspund. Da, obisnuim sa gatim mancare la cuptorul cu microunde, au raspuns 4% dintre respondentii cu studii sub liceu, 11% dintre romanii cu studii liceale si 15% dintre chestionatii cu studii superioare. Se pare ca folosirea noii tehnologii tine de venit. Raspunsurile respondentilor o dovedesc: 5% dintre cei cu venit sub medie folosesc microundele fata de 15% dintre cei cu venit peste medie. EFECTUL NOCIV AL MICROUNDELOR ASUPRA SANATATII NOASTRESe stie cat de nociv este efectul microundelor asupra alimentelor. Asta nu ii impiedica pe 9% dintre respondenti sa-si gateasca mancarea la microunde. Desi se vorbeste despre rezultatele benefice ale tehnologiei microundelor, studiile au dovedit ca acestea distrug substantele microbiologice active din alimentele procesate astfel. Cei 89% dintre romanii care nu isi gatesc mancarea la cuptorul cu microunde sunt, poate, constienti de efectele nocive ale noii tehnologii. Distribuiti dupa sex, romanii care prefera mancarea astfel preparata sunt 9 femei din 100 din cele intervievate de operatorii CURS si 8 din 100 de barbati. Se pare totusi ca, dupa ultimele studii efectuate in tara, numarul celor care folosesc microundele este in crestere. Exista si romani care au replicat nu stiu, nu raspund: 2% dintre femei si 3% dintre barbati. Totusi cei mai vehementi au fost cei cu varsta de 56 de ani si peste, care, in proportie de 94, au zis nu gatim mancarea la cuptorul cu microunde. La polul opus se afla tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, care sunt cei mai deschisi la nou. Conform sondajului, 13% dintre acestia isi prepara astfel alimentele. ADEPTII NOUTATILORNoua tehnologie patrunde intai in orase. Aceasta afirmatie este intarita si de sondajul CURS. 12 procente dintre respondentii locuitori ai oraselor tarisoarei noastre obisnuiesc sa gateasca mancare la cuptorul cu microunde si doar 4% dintre locuitorii zonelor rurale sunt adeptii noii tehnologii. De asemenea, 94% dintre "urbani" nici nu vor sa auda de microunde, respectiv 85% dintre "rurali". Raspunsul lor a fost simplu: nu. (Oana Vataselu) |