x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Manastirea ridicata din tisa

Manastirea ridicata din tisa

de Daniela Cârlea Şontică    |    01 Aug 2005   •   00:00
Manastirea ridicata din tisa

Suntem in postul dedicat Preasfintei Fecioare Maria si ne pregatim de sarbatoarea mutarii ei la cer. Celor care doresc sa mearga la o manastire cu hramul Adormirea Maicii Domnului le sugeram o destinatie de vis: Manastirea Tismana. Pelerini sau numai turisti, locul va va fermeca pe toti deopotriva.

Tismana, cea mai veche asezare manastireasca a Tarii Romanesti (1377), este un loc plin de istorie, de arta, patriotism si, nu in ultimul rand, de traire in duhul evangheliei lui Hristos. Atat legendele, cat si faptele petrecute aievea, in timp, sunt bogate in ceea ce priveste Tismana. Domnitorul Mircea cel Batran arata printr-un hrisov de la 1387 ca manastirea a fost ridicata din temelie de tatal sau, Radu I (cunoscut si ca Radu Negru Voda), ca fratele sau, Dan I, a intarit-o cu multe lucrari si donatii. B.P. Hasdeu scrie in lucrarea "Negru Voda" ca "Sfantul Nicodim a fost mana dreapta a lui Vladislav si a lui Radu Negru Voda in privinta organizarii bisericesti".

In biserica manastirii se afla particele din moastele Sfintilor Nicodim, Ioan Gura de Aur si Ignatie Teoforul

CTITORIREA. De la maica Eufimia, ghidul manastirii Tismana, aflam: "Sfantul Nicodim s-a nascut la Prilep in Macedonia, fiind de neam valah si de vita domneasca. Era ruda cu cneazul Lazar al Serbiei, iar dupa mama se inrudea cu domnitorii Basarabi. In Tara Romaneasca vine in urma unei descoperiri: i se arata Maica Domnului si il trimite la locul numit «al cascadelor» sa ridice o manastire inchinata adormirii sale. Ajungand aici, ridica mai intai o biserica din lemn de tisa, un conifer cu care erau impaduriti acesti munti, de unde si numele de Tismana. Cu ajutorul material al lui Radu I ridica biserica din zid pe care o sfinteste la 15 august 1377".

Pictura a fost facuta de Dobromor din Targoviste la 1564 in stil post bizantin, specific fiindu-i "rosul de Tismana". In secolul al XIX-lea s-a pictat un strat nou peste pictura veche, iar in 1955, printr-o tehnica unica la acea vreme, s-a desprins pictura de deasupra si s-a lasat cea veche. Pictura mai noua este acum incastrata pe peretii muzeului si ai coridoarelor chiliilor.

FORTAREATA. Manastirea a servit de-a lungul vremii drept cetate de aparare si loc de odihna si reculegere pentru multe personalitati politice si culturale. Atat Neagoe Basarab, cat si Matei Basarab s-au ascuns in spatele zidurilor sale impresionante de teama navalitorilor barbari, iar Tudor Vladimirescu a conceput aici Proclamatia de la Pades. Tot la Tismana au gasit loc de inspiratie George Cosbuc, care a si plans aici moartea timpurie a fiului sau.

MINUNILE. Sfantul Nicodim era vestit inca din viata ca facator de minuni. Astfel, prima minune a fost trecerea sa in chip minunat peste apa Dunarii in dreptul Orsovei. Calugarul athonit plecat spre meleaguri romanesti a facut semnul crucii asupra rasei sale, s-a asezat pe ea ca intr-o luntre si a ajuns pe maul romanesc al apei fara sa se ude. Venea din Hilandar, manastire din Athos, trimis de Maica Domnului sa-i ridice manastire in Tara Romaneasca. Mai intai a ctitorit Vodita, alte cateva schituri si manastiri, apoi bijuteria inchinata Adormirii Maicii Domnului: Tismana. Ghidul manastirii relateaza in acest sens: "Face mai multe minuni inaintea imparatului Sigismund de Luxemburg, una dintre ele transformarea bucatelor de la masa imparateasca in peste". Alta minune este trecerea prin foc. "Sfantul Nicodim intra in biserica, se imbraca in vesmintele preotesti, se roaga inaintea sfintei mese, apoi se aprinde un foc mare inaintea bisericii, iese impreuna cu diaconul lui, Antonie, cadeste acest foc si intra de trei ori in foc fara sa i se arda vesmintele. Dupa aceea ia carbune si il pune pe vesmant si in acel loc vesmantul se arde. Sigismund este uimit de minunea aceasta si se converteste la ortodoxie, botezandu-se cu numele de Matei."

STAPANA SI OCROTITOAREA
Hramul Manastirii Tismana este Adormirea Maicii Domnului, asa cum in chip minunat a primit porunca Nicodim de la Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, cand l-a trimis din Muntele Athos in Tara Romaneasca pentru a ridica biserica bine placuta ei in acest loc. Marea sarbatoare a Manastirii Tismana este asteptata cu bucurie de cele 60 de maicute care vietuiesc aici, conduse de Maica Stareta Ierusalima Gligor si indrumate duhovniceste de parintele Bartolomeu.

In duminici si sarbatori biserica manastirii este plina de satenii din jur si de pelerini veniti aici de departe. De 15 august insa, multi credinciosi din toata tara sosesc chiar cu cateva zile inainte. Seara, in ajunul hramului, se face slujba prohodirii Maicii Domnului, slujitorii si credinciosii inconjurand biserica cu rugaciuni si cantari sfinte, tinand in maini lumanari aprinse.

Intre padurile bogate in specii de copaci, pasari si vanat, intre caderea apelor cristaline si sutele de luminite ale licuricilor, se inalta la cer rugaciunile celor care si-au luat-o drept mama pe insasi Maica Fiului lui Dumnezeu.

CUM SE AJUNGE LA MANASTIREA TISMANA

Unul din aceste drumuri porneste din Drobeta Turnu-Severin, prin poarta Motrului. De aici, de pe malul Dunarii, pe DN 67, de ajunge in localitatea Apa Neagra, situata la 29 km, de unde, spre dreapta, se ajunge la Tismana. Un alt drum este din Craiova spre Targu-Jiu si apoi de pe DN 67. Urmeaza apoi ramificatia spre Baia de Arama si Tismana. Veti trece prin sate frumoase asezate intr-un peisaj de campie cu mici coline care se transforma treptat si dealuri si munte. Cand veti auzi "cadere de ape" undeva in stanga Muntelui Starmina, ati ajuns la poarta manastirii Tismana.

CENTRU DE ARTA SI CULTURA

Innoind viata calugareasca de la noi cu regulile si tipicul de la Athos, Sfantul Nicodim a initiat la Tismana unul din primele centre artistice si carturaresti din Tara Romaneasca. Din mainile Sfantului Nicodim insusi ne-a ramas valorosul Tetravanghel scris pe pergament la 1404, cea mai veche carte datata din Tara Romaneasca, aflat la Muzeul National de Arta al Romaniei. In atelierele de la Tismana lucrau calugari copisti, ce au realizat obiecte de arta de mare rafinament, aflate acum in muzeul manastirii.

NEVOINTA SI RUGACIUNE PE MUNTELE CIOCLOVINA

Daca mergi pe sosea mai sus de manastire, ai in stanga Muntele Cioclovina (in limba turca cioc = mult si lovin = vanat), la fel de impadurit ca si Starmina pe care se afla manastirea. Urcand doi kilometri pe o carare marcata, printre conifere si foioase, mergand in buna parte pe langa un izvor cristalin, intr-un peisaj de vis, ajungi la schitul Cioclovina de jos, o sihastrie a Tismanei. Schitul este amintit documentar inca de la 1660, iar biserica actuala este ridicata la 1715 de doi calugari, ctitorita material de Stanca Glogoveanu. Schitul are hramul Sfintii Voievozi, aici nevoindu-se patru calugarite. Dupa inca trei kilometri de urcus printre brazi, castani comestibili si fagi, poti admira de sus intreaga vale, vezi Tismana cat o nuca si zaresti Targu-Jiul ca o pata in verdele albastriu al departarii. Chiar in varful muntelui este Biserica Schimbarea la Fata, construita in 1714. Langa biserica se afla o casuta mica de lemn, din al carei acoperis nu se vede iesind nici un horn, semn ca nu se face foc niciodata. Aici se pustniceste o singura monahie. Ambele schituri sunt administrate de Tismana.
Colectia Muzeului National de Arta al Romaniei: Icoana praznicar "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul", secolul al XVIII-lea
×