Cei mai multi dintre romani sustin ca au incredere in medicul de familie. Cu toate acestea, numai 63% dintre ei au trecut pragul cabinetului acestuia in ultimii doi ani.
MEDICUL DE FAMILIE
Cei mai multi dintre romani sustin ca au incredere in medicul de familie. Cu toate acestea, numai 63% dintre ei au trecut pragul cabinetului acestuia in ultimii doi ani.
Prima persoana careia ne adresam cand ne chinuie o durere este medicul de familie. Acest lucru este demonstrat si de sondajul CURS, care arata ca 86% dintre romani au incredere in medicul de familie, iar 40% dintre ei se adreseaza acestuia in prima faza. "Este normal sa se creeze o legatura mai trainica, o legatura de incredere intre medicul de familie si pacient. El trebuie sa dialogheze cu pacientul inscris pe lista sa, sa ii castige increderea, sa dea dovada de intelegere fata de suferinta pacientului si sa ii sesizeze acestuia factorii de risc ai unor boli. Eficienta actului medical depinde de rabdarea si puterea medicului de a-si sfatui pacientii in privinta aspectelor legate de boala sau care pot sa influenteze boala", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Cei mai multumiti de medicul de familie sunt varstnicii - 90% dintre persoanele peste 56 de ani. Ei sunt si cei care intra cel mai des in cabinetul medicului de familie. Cand se simt rau, 45% dintre persoanele de varsta a treia merg la medicul de familie si numai 25% se trateaza singure. In general, pacientii din mediul rural sunt mai multumiti de medicul de familie (87%) decat cei din mediul urban (85%).
PREVENIRE. La intrebarea "Cand va simtiti rau cum procedati de obicei?", 40% dintre persoanele chestionate au afirmat ca apeleaza la medicul de familie sau la un medic cunoscut, iar 28% au spus ca se trateaza singure, cumpara medicamente de la farmacie sau iau ce au prin casa. Potrivit conf. dr. Dumitru Matei, este bine ca aproape jumatate dintre romani merg la medicul de familie, pentru ca este mai usor sa previi o afectiune decat sa o tratezi.
AUTOMEDICATIA. Pe de alta parte, sustine specialistul, tendinta automedicatiei exista in toata lumea si nu ar trebui sa ne miram ca, in prima faza, atunci cand isi duc boala pe picioare, 28% dintre romani apeleaza la automedicatie. De virozele respiratorii usoare, starile febrile, durerile de cap putem scapa fara a merge la medic. Atentie insa! Daca problema persista trebuie consultat medicul, deoarece poate fi inceputul unei boli. Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala poate fi periculoasa, cele mai multe dintre medicamente avand unele efecte secundare. "Una este sa iei un medicament, alta este sa iei doua-trei medicamente, nu stii daca se pot sau nu se pot asocia, pentru ca in asociere pot sa aiba contraindicatii", avertizeaza conf. dr. Matei. Repartizata pe varste, tendinta de automedicatie este putin diferita: 30% dintre tinerii intre 18 si 30 de ani se trateaza singuri cand se simt rau, 28% dintre cei intre 31 si 55 de ani si numai 25% dintre cei peste 56 de ani.
CONTROLUL PERIODIC. Fiecare asigurat ar trebui sa se prezinte la medicul de familie o data pe an, in luna in care s-a nascut. Din pacate, conform CURS, numai 63% dintre romani au facut un control medical in ultimii doi ani, in vreme ce 36% dintre ei nu au intrat in cabinetul medicului de familie in acesti ani. "Procentele sunt ingrijoratoare. Pacientul trebuie educat si stimulat sa mearga la medicul de familie macar o data pe an. In Romania, din nefericire, cei mai multi merg la medic fortati de im-prejurari, atunci cand de multe ori este prea tarziu", atrage atentia conf. dr. Matei. Examenul clinic periodic nu trebuie vazut ca o obligatie, nu trebuie respins. Pacientii ar trebui sa speculeze acest drept pe care il au, pentru ca setul de analize anuale este gratuit, costurile fiind suportate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.
Citește pe Antena3.ro
CAND VA SIMTITI RAU, CUM PROCEDATI DE OBICEI?
- raspuns multiplu -
| |
|
|
FEMEILE SUNT MAI GRIJULIIROMANII AU DREPTUL LA UN SET DE ANALIZE GRATUITE ANUAL72% dintre persoanele peste 56 de ani au mers la medic in ultimii doi ani. Accesul la informatie si nivelul de educatie joaca un rol deosebit in mentinerea sanatatii: 72% dintre cei cu studii superioare au facut controlul periodic in ultimii doi ani si doar 57% dintre cei cu studii medii. Bucurestiul este campion in ceea ce priveste vizitele la medicul de familie: 70% dintre locuitorii Capitalei s-au prezentat la medicul pe ale carui liste sunt inscrisi, spre deosebire de 57% dintre asiguratii din estul tarii si de 59% dintre cei din sud. Examenul anual de bilant este un control de rutina prin care medicul de familie isi da seama daca persoana inscrisa pe lista sa poate dezvolta o boala in timp - diabet zaharat, afectiuni cardiovasculare, obezitate. In acest stadiu nu se fac analize tintite pe anumite boli, din moment ce nu exista nici un fel de suspiciune. Din analizele de rutina fac parte: hemoleucograna, glicemia, VSH-ul, colesterolul, trigliceridele, transaminazele etc. Rezultatele acestor analize arata predispozitia organismului de a dezvolta o anumita boala.TRATAMENTELE NATURISTENumarul celor care apeleaza la terapiile alternative atunci cand nu se simt bine este destul de scazut: 7% dintre barbati si 8% dintre femei folosesc tratamente naturiste, iar 1% dintre barbati si 2% dintre femei urmeaza sfaturile din revistele de sanatate. "Depinde de mentalitatea si de educatia fiecaruia ce fel de conduita adopta atunci cand nu se simte bine. Nu-i putem interzice pacientului sa apeleze si la tratamente alternative", arata conf. dr. Dumitru Matei. |