x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Mereu banii

de Loreta Popa    |    12 Sep 2005   •   00:00
Mereu banii
EDUCATIA COSTA
In ultima vreme, copiii saraci abandoneaza scoala pentru ca parintii lor nu-i mai pot intretine. Parintii ar trebui sa-si vanda casa pentru a le oferi copiilor cele necesare studiului.

Cati copii se pierd din cauza saraciei si a nepasarii? Unii nu mai vin la scoala din clasa a VII-a si au absente multe dintr-a VI-a. Unii nu mai au timp sa ajunga la ore fiindca trebuie sa mearga la munca. Ar vrea saracii parinti sa-i dea la scoala, dar n-au bani de caiete si nici de haine, de bani pentru renovarea scolii sau a clasei ce sa mai spunem. Constienti, copiii spun ca oricum nu vor sa mai mearga la scoala, fiindca nu le aduce nici un avantaj si nici nu le intretine gospodaria.

SARACIE MARE. Zeci de copii sunt nevoiti sa munceasca pentru a-si ajuta parintii. Copii care nu plang niciodata si care se roaga pentru parintii lor. Copii maturizati inainte de vreme, copii care stiu mai degraba cum sa faca o munca mult prea grea pentru varsta lor decat cum sa se joace. In urma inundatiilor catastrofale de anul acesta, visul de a merge la scoala va fi unul cu adevarat imposibil. Familii nenumarate nu au cu ce sa supravietuiasca, iar copiii lor nu vor putea sa mearga la scoala.

UN VIS GREU DE IMPLINIT. Atat 41% din barbati, cat si femei cheltuiesc intre 10% si 25% lunar pentru educatia copiilor lor, 34% din respondentii de sex masculin cheltuiesc intre 25% si 50%, la fel si 21% dintre respondente. In ultimul an scolar, 70% dintre barbati au confirmat ca au dat bani pentru renovarea scolii/clasei, la fel si 63% dintre femei. 36% dintre cei care au studii sub liceu cheltuiesc pentru educatia copiilor lor intre 10% si 25%, 66% din ei au confirmat ca au dat bani pentru renovarea clasei sau a scolii. 40% din cei cu liceu cheltuiesc intre 10% si 25% pentru educatie si 65% au dat bani pentru renovari. 27% din cei de la oras cheltuiesc intre 25% si 50% pentru educatia copiilor lor si 64% din ei au dat bani pentru renovarea clasei.

NEPASARE. Sunt elevi care incearca sa se sinucida deoarece li s-a interzis sa mai mearga la scoala. Sunt parinti care nu au nici un ban in afara de alocatiile copiilor. Cazul unora dintre ei a atras atentia persoanelor binevoitoare, care i-au ajutat cu cele necesare pentru scoala. Dar la cati copii sunt in aceasta situatie se vor gasi tot atatea persoane binevoitoare?! De ce trebuie ca un copil sa se maturizeze atat de repede doar pentru ca vrea sa invete? Cauzele cele mai frecvente ale abandonului scolar sunt situatia financiara precara si problemele familiale. Principala cauza este devalorizarea interesului pentru scoala atat din partea familiei, cat si a copilului. A doua cauza este saracia. O familie, in mediul rural, traieste mai ales din ceea ce produce pamantul propriu, practicand o agricultura de subzistenta. Prea putini copii din mediul rural mai ajung sa termine liceul, de facultate nu se mai poate vorbi. O alta cauza este nepasarea parintilor fata de evolutia scolara a elevilor, coplesiti fiind de munca din gospodarie.

LA NOI SE INVATA MAI BINE

35% dintre respondenti cred ca invatamantul nostru este mai bun decat cel din tarile dezvoltate, 29% cred ca este la fel de bun, 18% cred ca este mai slab, iar 18% nu au oferit nici un raspuns. 35% din barbati cred ca invatamantul din Romania comparativ cu cel din tarile dezvoltate este mai bun, la fel si 35% din femei. 29% din cei cu studii sub liceu cred ca invatamantul nostru este mai bun decat cel din tarile dezvoltate, la fel si 44% din cei cu studii peste liceu. 42% din cei de la oras cred ca la noi se invata mai bine decat in alte tari, la fel si 27% din cei de la sat.

MULTI DINTRE ROMANI NU AU COPII LA SCOALA

72% dintre respondentii sondajului efectuat de cei de la CURS afirma ca nu au copii care sunt la scoala, gimnaziu, liceu sau facultate. In clasele I-IV au copii doar 6% dintre intervievati, in clasele V-VIII au copii 7% dintre ei, la liceu au copii 9% dintre respondenti, la scoala postliceala au copii 1%, la facultate 4%, iar 1% nu dat nici un raspuns. 75% din respondentii de sex masculin nu au copii scolari, studenti, la fel si 69% din respondente. 76% din cei saraci si 64% din cei bogati nu au copii la scoala sau la facultate. 71% din cei de la oras si 73% din cei de la sat nu au copii la scoala sau liceu de asemenea. 84% din banateni nu au in acest moment copii la scoala, la fel si 74% din olteni si cei din Crisana-Maramures, dar si 77% din moldoveni. 6% din cei cu venituri sub medie si 8% din cei cu venituri peste medie au copii in clasele I-IV, iar 1% din cei bogati au copii la liceu. 7% din cei cu studii sub liceu au copii in clasele V-VIII, la fel 8% din cei cu liceu si 3% din cei cu studii peste liceu.

LICEENII VOR DA BANI MULTI PENTRU CARTI

Cei care urmeaza cursurile unui colegiu trebuie sa-si cumpere singuri manualele. Astfel, un elev de clasa a XI-a ar trebui sa dea pe manuale in jur de 180 de lei grei. Atlasele, dictionarele au si ele preturi de la 12 lei grei pana la 150 lei grei. Adolescentii vor si haine la moda, de firma mai bine zis, asa ca isi supun parintii la grele chinuri, acestia fiind nevoiti sa se pregateasca sa dea lejer 500 de lei grei pentru astfel de doleante. Daca la toate acestea adaugam si banii pentru fondul scolii, renovarea clasei, atunci cheltuielile de scoala sar de 600 de lei grei.
×
Subiecte în articol: copii scoala bani liceu editie de colectie