x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Morti misterioase

Morti misterioase

15 Ian 2007   •   00:00

Va invitam sa rasfoiti o fascinanta cronica a mortilor misterioase! Cititi despre enigmele nascute dupa trecerea in nefiinta a unor personalitati romanesti din vechime pana in zilele noastre!
Din sumar: Decese suspecte / In vremea lui Dracula / Ionel Bratianu / Cuza, partas la asasinat? / Octavian Goga / Profesorul / Eugen Cristescu / A cazut cortina! / Asasinat politic sau cancer? / Zvonurile ""epocii de aur"" / Poetul unui ev aprins / Timpul n-a mai avut rabdare… / Cantecul de lebada / Cazul Mihalea / Generali ucisi de Revolutie / Sinucigasii tranzitiei /

BLESTEMUL ALESILOR

editorial de LAVINIA BETEA
A fost si ramane ceva ravnit sa fii mai daruit decat altii. Fie sa te nasti intr-o familie bogata si sus-pusa, fie inzestrat cu un anume har ori cu norocul care sa-ti favorizeze succesul si urcusul pe scara puterii, succesului si a bogatiei. Cum insa legea compensatiei actioneaza pretutindeni, admiratia oamenilor este, in egala ori poate sporita masura, insotita de ura si invidie. Locul inalt din piramida sociala este, la randu-i, disputat de alti cataratori. Cum moartea este solutia extrema care lasa liber locul dorit ori inlatura rivalii, deseori de-a lungul istoriei puterea se insoteste cu crima. Legendele si cronicile ei sunt insangerate de decese planuite de clanuri dusmane ori poruncite de mostenitori, soti plictisiti sau tradati. Urmele omorurilor infaptuite vor fi apoi grijuliu sterse de criminalii de la putere, astfel ca ele raman doar decese cu semne de intrebare. Geniul lui Shakespeare, magistru de neegalat al hatisurilor puterii, proiecteaza tiparele mortilor enigmatice din vechime pana in zilele noastre. Si in reprezentarile multimilor actuale, vietile deosebite ale "celor alesi" prin inzestrari deosebite se asociaza sfarsitului iesit din comun. Amplificate de media, ipotezele provenite din zvonuri dobandesc credibilitate si alimenteaza suspiciunile. Infarctele, accidentele rutiere ori sinuciderile ilustrilor muritori devin in felul acesta misterioase morti provocate de adversari. Uneori pe buna dreptate. Insa dovezile ies mai greu - ori deloc - la iveala.

×
Subiecte în articol: editie de colectie