SPANIA
RomAnia a fost prima dintre tarile socialiste care a deschis un consulat n
Spania. In perioada 21-25 mai 1979, Ceausescu a vizitat aceasta tara.
Vizita din 1979 nu a fost una ntAmplatoare. âSpania avea nevoie de reconciliere nationala - ne spune fostul ministru de Externe, Stefan Andrei - , iar Partidul Comunist RomAn mediase negocierile dintre autoritati si formatiunea lui Santiago Carillo. Noi eram n relatii foarte bune cu Carillo."
Vizitarea Spaniei fusese prevazuta pentru 1977, dar a venit cutremurul si planurile de la Bucuresti au fost date peste cap.
PERSONAJUL. Duminica, 20 mai 1979, ziarele din Spania scriau: âMAine vine Ceausescu la Madrid/ Nicolae Ceausescu este primul sef de stat al unei tari socialiste din Europa de Est care viziteaza oficial Spania. Dintotdeauna relatiile hispano-romAne au avut un caracter special. A fost prima tara din Europa de Est care a stabilit relatii consulare si comerciale cu Spania n 1967. Zece ani mai tArziu, n 1977, RomAnia a fost prima tara socialista europeana (...) care a stabilit relatii depline cu Spania."
In vizita care ncepea la 21 mai, Nicolae Ceausescu venea cu o suita formata din 50 de persoane. Printre acestea: Elena Ceausescu, âsenor Oprea" vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe âsenor Andrei", functionari din diverse ministere, diplomati, experti, traducatori, ziaristi, membri ai Securitatii personale. Si Nicu Ceausescu.
|
In tinute de gala - doi regi si doi tovarasi |
Presa spaniola i-a facut un tablou n culori calde presedintelui romAn: âo persoana simpatica, cordiala (...), se mbraca mereu n haine lejere (...), creeaza imaginea unui sef de ntreprindere preocupat mereu sa cultive contactul direct cu toate sectoarele. (...) Diplomatia este marea strategie a lui Ceausescu. Dintre omologii sai din Europa de Est a fost cel care a facut primul pasul catre stabilirea relatiilor cu Germania Federala etc.".
OFICIAL. Resedinta cuplului Elena si Nicolae Ceausescu a fost stabilita la Palatul Aranjuez, aflat la 47 de kilometri de Madrid, multa vreme resedinta regilor Spaniei din
Casa de Burbon. Palatul este nconjurat de gradini pitoresti, cu cascade si fAntAni monumentale. Au avut ntAlniri cu Regii Spaniei, cu seful guvernului spaniol, cu Santiago Carrillo, cu Felipe Gonzalez. Pentru largirea orizontului cultural au vizitat regiunile Valencia si Toldeo, miercuri si joi, apoi Muzeul Prado.
|
INTÃ...LNIRI
CÃ...LDUROASE
In seara primei zile a vizitei, la 21 mai, monarhii Spaniei, regele Juan Carlos I si regina Sofia au dat un dineu n cinstea oaspetilor romAni, la Palatul Oriente din Madrid. Din partea romAna a participat cea mai mare parte a delegatiei, n frunte cu cei doi, se ntelege. Din partea spaniola au fost regii Spaniei, Adolfo Suarez, presedintele guvernului, generalul Manuel Gutierrez Mellado, seful securitatii nationale, presedintele Senatului si alte personalitati importante, toate adunate spre satisfactia vizitatorilor romAni.
TRATATIVELE CU SPANIA AU FOST MAI MULT BUNE INTENTII
Ce a adus aceasta vizita? Ne spune acelasi Stefan Andrei: âAu fost convorbiri cu regele, destul de apropiate, nsa mai mult la nivel de bune intentii. Discutia mai de fond a fost cu guvernul si atunci am cazut de acord sa dezvoltam relatiile si politice si economice". S-a decis dezvoltarea relatiilor bilaterale, iar RomAnia si Spania sa lucreze mpreuna pe tarAmul natiunilor latino-americane. âChiar n ziua plecarii a fost omorAt un general de catre basci", ne spune Stefan Andrei, âa fost mare aiureala, mare ncurcatura." Dupa sosirea n tara, limba spaniola a fost introdusa masiv n scoala. A urmat o dezvoltare puternica a limbii si literaturii spaniole, s-a tradus mult. Erau relatii comerciale foarte bune, vindeam produse metalurgice, chimice, masini, unelte si asa mai departe. In 1985, regii Spaniei au vizitat si ei RomAnia.
ACELEASI TEXTE,
CU ALTE NUME DE TÃ...RI
âVineri la amiaza - n ultima zi a vizitei n Spania - presedintele Nicolae Ceausescu si tovarasa Elena Ceausescu s-au ntAlnit la Palatul Zarzuela din Madrid - cu regele Juan Carlos I si regina Sofia. In timpul ntAlnirii - desfasurata ntr-o atmosfera cordiala - a fost exprimata satisfactia fata de vizita efectuata n Spania de seful statului romAn, care a deschis noi cai de colaborare pe multiple planuri ntre cele doua tari, n folosul reciproc, n spiritul bunelor relatii de prietenie si cooperare ntre popoarele romAn si spaniol."
ScAnteia - sAmbata,
26 mai 1979
|
| Elena a dovedit inca o data ca se poate adapta la orice cerinta a elegantei |
|
| Relatiile romano-spaniole intarite de o paella
|
|