x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pamantul i-a stins focul

Pamantul i-a stins focul

de Dana Ciobanu    |    20 Iun 2005   •   00:00
Pamantul i-a stins focul

Moartea, tragica prin insasi semnificatia ei, i-a marcat intr-un mod nefericit viata lui Amza Pellea. Dar nu a reusit sa-l desparta de cei dragi lui.

Am ezitat mult inainte de a ne hotari sa includem in editia de colectie Amza Pellea un material legat de cel mai greu de trecut prag din viata unui om, moartea. Pentru a nu-i intrista familia, prietenii... Dar, dupa ce am vorbit cu ei, am realizat ca Amza nu ar fi pe deplin inteles daca nu am povesti despre prezenta mortii in viata lui.

DEMITIZARE. A circulat multa vreme legenda conform careia actorul ar fi murit din cauza "iradiatiilor" la care l-ar fi supus comunistii, pentru ca a vorbit la televizor despre "Leana din capu’ statului". "Nu este adevarat. Amza a murit de cancer pulmonar. Nu era neaparat in gratiile familiei Ceausescu, dar nici nu avea probleme cu acestia. Stiu ca, atunci cand a aflat ca este bolnav, Elena Ceausescu s-a oferit sa-i inlesneasca internarea intr-un spital din Paris, dar unchiul a refuzat", ne-a povestit Alexandru Pelea, nepotul actorului.

Momentul mortii il bantuia inca dinainte de a-si descoperi boala. Era inspaimantat ca le va lasa pe Domnica si pe Oana singure pe lume. "Prin ’81, atunci cand l-am vazut ultima oara, stateam la masa, la Bailesti, cu el si cu finul lui, Liviu. Era oarecum absent de la discutie. La un moment dat, zice: «Eu daca mor maine, fetele mele raman pe drumuri. N-am decat 5.000 de lei in banca»", isi aminteste nepotul.

DECIZIA. Amza si-a dorit sa fie inmormantat, in ciuda faptului ca parintii sai au fost incinerati. Dar in ultimele clipe le-a zis sotiei si fiicei "numai pamantul poate sa-mi stinga focul din piept". Purta in memorie si o chinuitoare amintire legata de incinerarea tatalui sau. "Batranul Amza si-a dorit sa fie incinerat, dupa ce asistase la o inmormantare la care cosciugul cu mortul a fost bagat intr-o groapa plina cu apa. Dorinta i-a fost respectata. La crematoriul Cenusa, dupa slujba, regula era ca un membru al familiei sa se uite pe o ferestruica de sticla cand mortul era bagat in cuptor. Amza a fost ales sa fie el martorul, pentru a-si proteja surorile. In momentul in care a fost bagat in foc, cadavrul tatalui s-a ridicat pentru o clipa. Nasul a albit pe loc!", ne-a dezvaluit finul, Liviu Dumitrascu.

"PRIN TINE DEVIN VESNIC"

Versuri scrise de Amza la nasterea fetitei lui, Oana: "Te-ai intrupat din stele, / din pulbere, din vant, / din gandurile mele, / din apa, din pamant / si din iubirea noastra / clocotitoare, vie ... / Prin tine-ntind o mana/ Spre-nalt, spre infinit, / iar tu te legi prin mine / de cei care-au murit. Prin tine devin vesnic / si capat sens si tel, / prin tine sunt puternic, / sunt piatra, sunt otel / si, datorita tie, / fetita mea cea mica, / de-acuma lui taticu’/ de moarte nu-i e frica!"

FANTANA PELESTILOR

Lila si Liviu Dumitrascu, finii lui Amza, si-au asumat responsabilitatea de a o ajuta pe Oana Pellea sa construiasca o fantana in memoria actorului. "Nasu’ a tanjit dupa apa de la Bailesti, din care ne cerea sa-i aducem. Oana ne spune ca tatal ei ii cere apa in vis." Finii vor sa refaca vechea fantana a Pelestilor, de la marginea padurii. "Trebuie curatata si consolidata. O sa-i facem cumpana de lemn, poate si o bancuta, sa se odihneasca trecatorii." Oltenii tin si acum la obiceiul caratului apei pentru morti.

UNCHIUL ERA O PERSONALITATE COPLESITOARE, CARISMATICA

Alexandru Pelea (foto), nepotul lui Amza, nu si-a intalnit unchiul decat de vreo trei ori in viata, la Bailesti: "Prima amintire pe care o am este de cand eram mic si ma dadeam cu sania". Dupa spusele nepotului, actorul era un om plin de viata si extrem de carismatic. "Chiar daca era o personalitate coplesitoare, avea darul de a te face sa te simti in largul tau cand vorbeai cu el. Nu te complexa prezenta lui, desi stiai cine e." Alexandru Pelea se implica intens in activitatile Fundatiei Enciclopedice "Amza Pellea". Acum, se straduieste sa-si tina promisiunea facuta Oanei, de a transforma casa in care a copilarit unchiul sau in Casa Memoriala. Imobilul necesita reparatii capitale. Romanii care vor sa se implice financiar in acest proiect pot lua legatura cu Alexandru Pelea la adresa pelea.a@xnet.ro.
×
Subiecte în articol: amza editie de colectie