x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Patriarhii Romaniei

Patriarhii Romaniei

05 Feb 2007   •   00:00


Cinci figuri patriarhale au condus Biserica Ortodoxa Romana.
Din sumar: 82 de ani de patriarhat / Discurs istoric / Primul Parinte al tarii / La Toplita / Carturarul si impaciuitorul / Ca om si cleric, incomparabil / Viata plina de infaptuiri / Invatatura de suflet / Prin cenusa comunista / La varsta biblica / Cu demnitate pentru biserica / Vis de patriarh /



VOIA LUI DUMNEZEU

editorial de CARMEN ANGHEL
Cand este ales un patriarh se spune ca asa a fost voia Duhului Sfant. Alesii lui Dumnezeu trimisi sa pastoreasca sufletele muritorilor de rand, sa sfatuiasca si sa calauzeasca un popor. Prin orice vremi. Prin orice incercari.
Patriarhii romani, de la Miron Cristea si pana in prezent, au avut misiuni grele. Sa tina poporul aproape de Biserica atunci cand cei de la conducerea tarii incercau sa-l indeparteze. Sa tina poporul aproape de tara lui atunci cand cei care sforareau cu politica il dezamagisera. Sa tina credinta vie in sufletul romanilor, sa-i ajute sa reziste durerii atunci cand se daramau biserici si manastiri.
Iubirea de tara a fost una dintre facliile calauzitoare.
Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, spunea: "Toti trebuie sa admita ca multe rele au fost starpite si se vor starpi, multe se vor mai indrepta, incat tara va face zilnic cate un pas inainte. Mentalitatea celor inca gresiti trebuie si ea sa se schimbe: sa se calauzeasca de deviza «totul pentru neam, totul pentru tara»".
Patriarhii au fost si ei oameni de rand. Cu griji, cu nevoi, cu dureri, cu sperante spulberate, dar si cu impliniri. Credinta lor in Dumnezeu si in misiunea pe care o aveau de implinit a fost insa de neclintit.
Va propunem o Editie de Colectie despre patriarhii Romaniei, in care se vor impleti faptele omului si faptele celui care, prin voia Duhului Sfant, a devenit indrumatorul spriritual al unui popor.

×
Subiecte în articol: editie de colectie