x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pe aici a trecut Majestatea Sa

Pe aici a trecut Majestatea Sa

08 Mai 2005   •   00:00

MEANDRELE ISTORIEI
In mai 1941, Bucurestiul era in sarbatoare. Doua luni mai tarziu, suita regala inaugura o scoala acum aproape necunoscuta: Scoala 33 Regina-mama Elena, actualul Liceu "Emil Racovita".

  • de ROXANA ROSETI

  • La umbra copacilor din fata Liceului "Emil Racovita" se ascund povesti adevarate, ce poarta mangaierea timpului. Chiar si placa memoriala a liceului "e" o poveste
    10 mai 1941. Strazile Capitalei, impodobite cu tricolorul, familia regala, in centrul atentiei. Pe langa participarea la defilare, era prezenta la slujba de la Mitropolie, la masa festiva de la palat, iar seara iesea in mijlocul bucurestenilor pentru a asista la bataia cu flori de la sosea si la spectacolul cu focuri de artificii din Cismigiu.

    O fetita privea cu ochii cat cepele la toata agitatia din jurul ei. Era imbracata frumos, cu funda alba in par si isi tinea cu mandrie de mana mama eleganta. Toata lumea se adunase pe Calea Victoriei, asteptand cu infrigurare sa iasa caleasca regala din palat, spre Biserica Cretulescu.

    NOSTALGIE. "Elena, stai cuminte", incerca mama sa-si linisteasca odrasla, care se ridica nerabdatoare pe varfuri. Nu, nu Regele sau Regina o interesau pe fetita, ci... caii si calaretii: "Uite, mami, vin!", topaia ea de bucurie. Este greu de crezut ca femeia de 69 de ani care isi aduce aminte acum de acele momente este tocmai fetita de atunci. "Intai ieseau doi calareti pe cai albi, cu uniforme cu fireturi aurii si cu caschete cu par din coada de cal pe cap. Pe urma venea caleasca deschisa a Regelui, trasa de patru cai. Si pe o parte, si pe alta era lume care aplauda si arunca flori in calea calestii", povesteste Elena Ionascu. "Aveam 6 ani si jumatate si nu intelegeam mare lucru. Mi-a ramas in minte nu atat imaginea Regelui, cat a calaretilor: parca erai la curtea Reginei Angliei. In mintea mea, totul era combinat cu faptul ca, peste doua luni, la 26 august 1941, mama ma inscria la Scoala numarul 33 Regina-mama Elena, un nume pompos, cu rezonante de poveste in mintea mea de copil", mai spune pensionara. Simpla poveste s-a transformat in ceva mai mult dupa intrebarea nostalgica a batranei: "Ce s-o fi ales de scoala mea?".

    TRECUTUL. Constructia scolii incepuse pe timpul Regelui Carol al II-lea si fusese finalizata chiar atunci, in 1941. Din pacate, la 11 decembrie 1941, cand suita regala, impreuna cu Antonescu, a venit sa inaugureze scoala, Elena era bolnava: "Racisem, si mama m-a tinut vreo doua zile acasa. Fatalitate! Sa-i pierd eu pe tinerelul Mihai - pe atunci avea 20 de ani - Antonescu, Regina-mama si pe faimosul istoric Hagi-Mosco. As fi avut ce povesti acum!".

    Pe strada bucuresteana Maior Coravu, ascuns bine de copaci umbrosi se afla Liceul cu program sportiv "Emil Racovita". El este vechea Scoala 33 Regina-mama Elena. Marturie sta placa de marmura din holul liceului, pe langa care trec cu nonsalanta elevii. Ca unitate de invatamant, liceul dateaza din 1847 si a trecut prin diverse procese de restructurare.

    Actuala cladire este cea inaugurata de suita regala, in decembrie 1941. In 1960, institutia a devenit Liceul teoretic "Emil Racovita", iar din 1998, liceu cu program sportiv. "Aici si-a dat bacalaureatul Nadia Comaneci, aici au invatat Andreea Esca, Ivan Patzaichin, Bogdan Stelea... Nu asta e important. Trecutul scolii este formidabil", spune directorul liceului, profesorul de istorie Motea Lina.

    O DESCOPERIRE CE L-A UIMIT PE REGELE MIHAI
    "Am avut ca vizitatori studenti la Arhitectura din Germania, interesati de un asemenea edificiu interbelic", declara directorul liceului
    "E o intreaga istorie cu placa memoriala a liceului", ne spune directorul. "Pana in ’47 a stat la intrarea scolii. Dupa ’47, a fost ascunsa de profesori, ca sa nu fie anihilata de comunisti. Pe urma a inceput sa circule o legenda pe seama ei: in anii ’60, profesorul Nicolae Nicolae (n. r. - reputat profesor de Limba romana, autor apreciat de manuale) ar fi gasit-o si ar fi ascuns-o si el. Nu stiu daca este adevarat", se precipita domnul Motea. De-a lungul timpului, autoritatile liceului au incercat sa afle cate ceva din trecutul liceului. "N-am avut nici o sansa, la Arhivele Statului n-am gasit nimic. Pana in 2001, cand placa a fost gasita in mod surprinzator, tot ce stiam era din auzite", certifica directorul.

    "Da, eu am ascuns-o", spune profesorul Nicolae Nicolae. "Am gasit placa prin 1963, eram profesor de Romana la «Emil Racovita». Era bine pusa la pastrare, in laboratorul de fizica. Impreuna cu un grup de profesori am ascuns-o si mai bine - in biblioteca, dupa un dulap. Apoi, am uitat de ea. Cred ca si Regele a uitat de ea." Intr-adevar, intrebat de Jurnalul National daca isi mai aduce aminte de inaugurarea acestei scoli, Majestatea Sa Regele Mihai a raspuns cu uimire: "Am inaugurat multe cladiri, alaturi de familia regala, dar si singur. Nu imi amintesc bine despre ce liceu este vorba. Este un lucru inedit daca s-a descoperit acea placa, dupa atat timp".

    Nicolae Nicolae justifica disparitia placii: "Era un act de precautie pentru epoca respectiva si profesorii mai vechi tot din precautie au ascuns-o. Pe ea apareau nume indezirabile pentru regimul comunist: Mihai I, Regina-mama Elena si, pe deasupra, Maresalul Ion Antonescu".

    "SA GASESTI ASA O CHESTIE DUPA ATATIA ANI!"
    Bibliotecara liceului a gasit placa memoriala bine ascunsa dupa un dulap
    In 2001, placa a fost descoperita, bine dosita, in biblioteca liceului.

    "Ma supara o parte de dulap, ca n-aveam spatiu", povesteste amuzata bibliotecara Gantzer Eugenia.

    "Am miscat dulapul si am vazut ceva ca un carton gros. Am zis sa-l scot, ca incomodeaza. Am tras, era ceva foarte murdar, o placa de marmura. Dupa ce am curatat-o, am ramas toti blocati. Sa gasesti asa o chestie dupa atatia ani!"

    Motea Lina este marcat si acum de descoperire: "Ca istoric, am avut o revelatie deosebita. Placa era o marturie documentara uluitoare.

    Oricum, era o legenda: toata lumea stia de ea, dar nimeni nu stia unde este sau daca exista cu adevarat. Nu am cautat sa remediem sau sa infrumusetam aceasta marturie a trecutului (nu a fost decat curatata). E mare lucru sa stii ca faci parte dintr-o institutie cu o asemenea vechime: 1847, cu un an inainte de Revolutia pasoptista. Este extraordinar!"

    Pe 10 mai, in anii ’40, lumea mergea in padurile din jurul Bucurestiului, la serbari campenesti. Si lume buna, si popor. Cofetariile, mai ales Capsa, erau pline. La fel, Cismigiul sau Parcul Carol. Tramvaiele, foarte aglomerate. Noroc ca aveau doua clase si nu ti se suia nimeni cu papornita pe rochia de duminica! Elena Ionascu

    UNTURA SI MURATURA

    "Era o scoala foarte dotata." Asa i-a ramas in memorie Elenei Ionascu. "Aveam parchet, trebuia sa mergem incaltati cu cipici. Imbracamintea se tinea in dulapuri, pe culoar, iar pantofii, in fata clasei. Ora de curs tinea de la 8:00 dimineata, recreatia mare era de 20 de minute - de altfel, singura recreatie, ieseam la ora 12:00 de la scoala: patru ore de curs. Scoala tinea de la 15 septembrie la 15 iulie. De Pasti si de Craciun aveam vacanta, cate doua saptamani. De 10 mai, o zi libera! Era foarte mare severitate in scoala, te bateau cu linia la maini daca nu-ti faceai temele. Baietii erau intr-un corp al scolii, iar fetele, intr-altul. Scoala avea si gradinita. Aveam la pachetel branza, mere, unt cu paine si miere. In perioada ’41-’45 ne dadeau untura de peste cu o muratura, ca sa fim sanatosi, iar pentru copiii saraci exista o cantina. Se simtea ca scoala beneficiaza de ajutor regal!" Directorul liceului completeaza amintirile Elenei: "Scoala a avut o serie de dotari importante. Si acum avem parchetul din 1941, in fiecare clasa. Sala de proiectie si dulapurile nu mai exista".

    Puteam sa punem placa la intrare, unde a fost initial, dar nu am vrut sa facem valuri. Mai ales ca pe ea figureaza si numele lui Antonescu. In cinstea descoperirii placii am decis sarbatorirea liceului - in fiecare an, la 11 decembrie Motea Lina directorul Liceului "Emil Racovita"
    ×
    Subiecte în articol: scoala elena editie de colectie placa liceului