x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Perla zaibar

de Dana Andronie    |    20 Iun 2005   •   00:00
Perla zaibar

Ilarian Stefanescu, directorul executiv al Teatrului National din Craiova, ne-a ajutat mult in documenta-re. Ne-a oferit chiar si un "produs testat in pivnitele adanci ale Fundatiei Enciclopedice «Amza Pellea»".

Produsul "testat" era imbuteliat intr-o sticla pe care scria Perla Harghitei. "V-am adus un zaibar adevarat, ca sa gustati din vinul nostru, al oltenilor", ne-a spus zambind Ilarian Stefanescu, cel care a pus bazele Fundatiei Enciclopedice "Amza Pellea". Aveam fiola in mana si tot nu-mi venea a crede ce scria pe eticheta de la gura zaibarului. M-am trezit ca citesc cu voce tare: "Produs testat in pivnitele adanci…". "Da, da, l-am scos din pivnitele noastre adanci", incerca juvetele sa ma convinga ca zaibarul nu-i un fals. Era atat de mandru de isprava sa!... Am inceput sa rad cu pofta, in timp ce Ilarian baga intr-o plasa kitsch-ul "molomental" pe care ni-l facuse cadou.

MENIU. Ilarian ne-a invitat la un han din Craiova pentru a sta de vorba, la masa. "Va intrebati, probabil, de ce tocmai eu am infiintat fundatia? Prietenii si cunoscutii m-au indemnat sa fac aceasta organizatie, care ar fi aparut oricum. Amza Pellea a fost o personalitate perceputa prea mult de public prin prisma personajului nea Marin. Desi multi se asteptau ca noi sa facem spectacole cu imitatia lui nea Marin, am incercat sa fim pe urmele personalitatii lui, nu ale unui personaj pe care l-a interpretat", m-a informat presedintele. Dupa aceasta introducere, a urmat o pauza pentru a se consulta meniul. Am comandat cina si am reluat discutia. "Haideti sa va zic cand l-am cunoscut pe Amza Pellea, pana ne vine mancarea! Stiu ca mai aveti multe drumuri de facut si multe de aflat", ne-a spus amabil Ilarian Stefanescu. "In 1982 am castigat marele trofeu la Festivalul de umor «Primavara bailesteana». Dupa ce am primit premiul, Amza Pellea mi-a zis: «Daca vrei sa te faci artist, atunci incearca! Ceva, ceva ai». M-au onorat vorbele lui si de atunci ii port un mare respect." Respect care l-a ajutat sa devina presedinte de fundatie.

"In 1982 am castigat marele trofeu la Festivalul de umor «Primavara bailesteana». Dupa ce am primit premiul, Amza Pellea mi-a zis: «Daca vrei sa te faci artist, atunci incearca! Ceva, ceva ai»" - Ilarian Stefanescu, presedintele Fundatiei Enciclopedice "Amza Pellea"

DAN PURIC, IN PROIECT

Ilarian Stefanescu ne-a dat o lista cu "principalele proiecte realizate de fundatie intre 1996-2005". Am ales doar cateva, spatiul fiind mult prea mic pentru a reda intreaga activitate: mai 1999 - participarea spectacolului "Toujours L’amour", regia: Dan Puric, la International Commedy Festival de la Madrid, si realizarea unui turneu in Spania; 2002-2003 - proiectul CENART - Centrul National de Actiune Artistica - promovarea internationala a artistilor: Dan Puric, Dalila Cernatescu, Marius Mihalache, Theodora Enache, Hary Tavitian.

FILM DOCUMENTAR CU AMZA

Ilarian Stefanescu este director executiv al Teatrului National din Craiova inca din 1994. Are un CV impresionant, din care nu lipsesc si distinctiile: Diploma pentru activitate de exceptie in managementul cultural (1999), Diploma de merit si medalia "Constantin Brancusi" (2000), Diploma de merit si medalia jubiliara "Camera de Comert si Industrie Oltenia" (2000). Ne permitem sa-i adaugam in CV si meritul de a fi producatorul filmului documentar: "Douazeci de ani fara Amza".

CONSECINTE GRAVE PENTRU ANGROSISTII DE BATISTE

"Atentie, cetateni! Profitand de neatentia Telenovelei Nefericitei Realitati, Festivalul «Amza Pellea - Cavalerul Veselei Figuri» ar putea pune stapanire pe orasul Craiova. Tarisoara romaneasca insasi este pandita de o mare primejdie. Consecintele actului de forta al periculosului personaj ar putea fi catastrofale pentru angrosistii de batiste. Minunea careia va instigam sa-i fiti martori se savarseste deocamdata experimental, timp de cinci zile, pe un segment reprezentativ de oameni tristi, in magicul lacas al Teatrului National din Craiova", asa se anunta deschiderea Festivalului "Amza Pellea" in 1999.
×