x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Povestea numelor

Povestea numelor

11 Sep 2006   •   00:00

Povestea unui nume. Povara unui nume. Taina unui nume. Romanii nu au mostenit, sau nu se stie, nume de la stramosii lor, dacii si romanii. Dar, noi, cei de astazi, suntem mostenitorii celor care au ales sa isi cheme copiii cu numele sfintilor.
Din sumar: Venite din texte sfinte / Ritualuri pentru viata noua / Prenumele este cheia persoanei / Un Nume cu putere mare / Porecle sau supranume? / Flori si albine printre noi / Traditionalism la aromani / Ce ne-au lasat stramosii? / Nume comice luate in deradere / Reforma à la Al.I. Cuza / Numele tatalui si renegarea / Primii, Maria si Gheorghe / Contaminarea



POVESTEA

editorial de CARMEN ANGHEL
Povestea unui nume. Povara unui nume. Taina unui nume.
Romanii nu au mostenit, sau nu se stie, nume de la stramosii lor, dacii si romanii. Dar, noi, cei de astazi, suntem mostenitorii celor care au ales sa isi cheme copiii cu numele sfintilor. Prenumele romanilor sunt, in cea mai mare parte, nume de crestini.
Romanii din vechime credeau ca daca pun copiilor lor un nume de sfant copilul va fi ferit de toate cele rele. Va fi ocrotit de puterile sfantului. Traditia a supravietuit pana in zilele noastre. Cei mai multi dintre barbatii Romaniei poarta prenumele Gheorghe. Un mare sfant foarte iubit de poporul acesta.Cele mai multe dintre femeile din Romania poarta numele Maria. Romanii au o relatie speciala cu Maica Domnului. Este cea mai iubita dintre cei sfinti. I-au dedicat legende si cantece. Maria mai inseamna si "Doamna", adica "Stapana", "Distinsa", "Gratioasa". Dar si multe dintre cantecele de dragoste se adreseaza Mariei. Cum suna... "Marie, Marie/ Ia sa-mi spui tu mie/Care floare-nfloare/ Noaptea pe racoare?/ Floarea crinului si cu-a dorului...". Si ajungem la DOR. Unul dintre cele mai complexe concepte ale iubirii pentru cineva, in timp, s-a transformat in prenume. Statisticile nu il asaza pe locuri fruntase. Nici DOINA nu e pe locuri fruntase in statistici. Dar in sufletul unui roman "doina" si "dorul" vor fi intotdeuna cuvintele care vor vorbi despre esenta neamului sau. Iar cei care vor purta numele acestea nu vor putea spune niciodata ca nu sunt romani.

×
Subiecte în articol: editie de colectie