x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Prietenie, da, bautura, nu

Prietenie, da, bautura, nu

de Loreta Popa    |    22 Aug 2005   •   00:00
Prietenie, da, bautura, nu
DESPRE NOI CA NATIE
O vorba din batrani spune ca in viata este bine sa te feresti de omul care nu zambeste! O alta vorba, tot din batrani, spune ca atunci cand lucrurile nu merg bine e musai sa faci haz de necaz!

Taciunele revoltei mocneste sub straturi groase de cenusa in sufletele romanilor. Rareori se mai aprinde cate o flacara, iar aceea, daca ne uitam cu atentie, este o flacara de ura. Suferintele par a fi coplesit vitalitatea neamului nostru. De cate ori nu vi s-a intamplat sa fiti dojeniti de unele persoane atunci cand sunteti in biserica, sau aiurea, sa vi se spuna despre crestinism ca este o religie a blandetii, a milei si iertarii. Ea porunceste sa ne iubim dusmanii.

INTREBARE. Imi ingadui insa o intrebare: cum se face ca tocmai cei care vor sa para drept cei mai intransigenti aparatori ai crestinismului trec indiferenti pe langa amaratii care au ramas fara case in urma inundatiilor, pe langa oamenii care nemaiavand nimic isi ineaca amarul in bautura. Caci majoritatea respondentilor acestui sondaj de opinie considera alcoolismul ca fiind principalul obicei negativ al oamenilor din Romania. La intrebarea: Care credeti ca este cel mai rau obicei/obisnuinta al/a oamenilor din Romania? alcoolismul ocupa primul loc in top cu un procent de 20%, urmeaza hotia si coruptia 13%, dusmania si invidia 5%, lenea, comoditatea 5%, fumatul 5%, barfa 4%, agresivitatea, violenta 4%, minciuna 3%, drogurile 3%, comportamentul necivilizat are un procent nesemnificativ de 2%, lasitatea 2%, egoismul 1%, dezinteresul, indiferenta 1%, desfranarea, lipsa de moralitate 1%, lipsa de cumpatare 1%, credulitatea, naivitatea 1%, lipsa curateniei, igiena precara 1%, altele 2%, iar un alt procent destul de mare, de 22%, dintre respondenti nu a oferit nici un raspuns.

ABUZUL, BOALA VECHE. In tara noastra, abuzul nu avea si inca nu are frau. Cand am inceput sa ma gandesc la materialul pe care trebuia sa-l scriu, primul lucru la care m-am gandit a fost care sa fie explicatia logica a atitudinii intolerante a poporului nostru? Apoi, pe masura ce imi construiam o structura de argumentare, descopeream ca romanii sunt intoleranti de cand lumea, sunt lasi si arunca vina pe ceilalti, nu le convine sa-si asume responsabilitatea pentru ce se intampla. Ne amagim singuri ca avem o tinuta morala de invidiat, relatii interetnice bune, ca suntem crestini, deci nu putem fi homosexuali, sexualitatea nu este o trasatura a poporului roman, ci un model importat, ne respectam batranii, de aia gem strazile si azilurile de batrani parasiti, ne pretuim copiii, tot de aia sunt frecvent gasiti nou-nascuti in tomberoane sau spitalele se umplu de prunci maltratati, si mai suntem si poeti pe deasupra, nu putem trece cu vederea inscriptiile din statiile de metrou. Dintotdeauna, sub stapaniri straine, romanul a incovoiat spinarea si si-a inghitit durerea. Grav mi se pare ca ne incovoiem spinarea chiar si sub stapanirea neaosa, romaneasca.

BUNUL TARAN ROMAN. E bine sa ne amintim ca trebuie sa zambim si sa nu uitam ca maine poate fi si mai rau. Ar trebui sa invatam ceva din greseli. Am intalnit tot felul de oameni. Unii incruntati, coplesiti de griji, altii, mai putini la numar ce-i drept, ma surprind prin entuziasm si pofta de ras. Sunt gata sa vada partea amuzanta a unei conjuncturi dificile. Unii preamaresc ospitalitatea romaneasca. Altii o critica, o ridiculizeaza. Ospitalitatea se refera la primirea generoasa si prietenoasa a unor oaspeti in spatiul tau propriu, se refera la a da si a oferi. Unii ofera ospitalitate din frica de Dumnezeu sau pentru ca vor sa fie rasplatiti de El, altii pentru a arata ce au si pentru ca sa-si mareasca prestigiul social. Nu in ultimul rand sunt cei care ofera ospitalitate contra cost. Toate cele trei tipuri de ospitalitate au existat la un moment sau altul in satul romanesc. Pe alocuri ele exista si acum. Cei 2.441 de subiecti pe care a fost efectuat sondajul de opinie de catre cei de la CURS considera in procent de 9% atat pastrarea traditiilor, cat si ospitalitatea, prietenia ca fiind cel mai bun obicei/obisnuinta al/a oamenilor din Romania.

FARA OPINII. Credinta ocupa un procent de 6%, buna intelegere si omenia 5%, distractii, petreceri 4%, plimbari, excursii, sport 3%, toleranta, rabdare, haz de necaz 2%, cinstea, corectitudinea 2%, generozitatea, actele de caritate 2%, destoinicia, capacitatea de a se descurca 1%, mancatul bine, bucataria traditionala 1%, altele 1% si cel mai important segment mi se pare a fi cel de nici un raspuns, 41% dintre respondenti, care nu au nici o opinie despre cel mai bun obicei al oamenilor din Romania. 14% din cei cu venituri sub medie cred ca cel mai bun obicei este munca, iar cei cu venituri peste medie cred acest lucru in proportie de 9%. 8% din cei saraci cred ca ospitalitatea este un obicei bun, iar 10% din cei bogati cred acelasi lucru. 42% din cei saraci si 38% din cei bogati nu au dat nici un raspuns.

Click pentru a mari imaginea
Care credeti ca este cel mai bun obicei/obisnuinta al/a oamenilor din Romania?
  • Atat comportamentul civilizat, cat si curatenia nu sunt printre obisnuintele romanilor, 0% din barbati si 0% din femei nu au trecut acest lucru in raspunsurile lor.
  • 4% din barbati cred ca educatia religioasa este un obicei bun, la fel si 7% din femei.
  • Despre generozitate doar 2% din barbati cred ca este un obicei bun, iar 1% dintre femei cred acelasi lucru.
  • Toleranta, rabdarea nu ne caracterizeaza, 2% din barbati si 1% din femei cred acest lucru.
  • "Sunt unii care beau?
    Ce-ti pasa tie?
    Defectele nu ti le vezi de nas?
    Lasa-i in pace, nici nu stii ca vinul
    e singurul refugiu care le-a mai ramas."

    "Ziceti ca pe lume aleanul e-n vin?
    Aduceti-mi dar tot vinul din lume!
    Inima-mi ranita freamata-n suspin;
    Dati-mi vin! O, viata... ce amaraciune!"
    Omar Khayyam
    Rubaiate

    Click pentru a mari imaginea
    Care credeti ca este cel mai rau obicei/obisnuinta al/a oamenilor din Romania?
  • 22% barbati, 21% femei nu au dat nici un raspuns. 18% din barbati si 22% din femei cred ca alcoolismul este un obicei rau, iar 15% din barbati si 12% din femei cred ca un alt viciu al romanilor este hotia/coruptia.
  • Dusmania si invidia sunt considerate obiceiuri rele de 4% din barbati si 3% din femei.
  • Atat respondentii de sex masculin, 6%, cat si cei de sex feminin, 5%, cred ca lenea este un obicei rau.
  • 4% din barbati si 4% din femei cred ca violenta este o obisnuinta nefasta a oamenilor din tara noastra.
  • Doar 1% din barbati si 0% din femei sunt de parere ca prostia este un obicei rau.
  • 23% din cei intre 31si 55 de ani, 23% din cei peste 56 de ani cred ca alcoolismul este obisnuinta cea mai nefasta a romanilor.
  • A FI OSPITALIER E DE BINE


    46% din cei intre 15 si 30 de ani nu au raspuns la intrebarea: Care este cel mai bun obicei al romanilor?, la fel si 42% din cei intre 31 si 55 ani, dar si 34% din cei de 56 de ani si peste. Cei intre 15 si 30 de ani cred ca munca este un obicei bun in proportie de 8%, cei intre 31 si 55 de ani cred asta in proportie de 13%, la fel si 16% din cei de 56 de ani. 7% dintre cei cu varste intre 15 si 30 de ani cred ca ospitalitatea este un obicei bun. Cel mai rau obicei al romanilor este alcoolismul conform a 14% din cei intre 15 si 30 de ani, 23% cei intre 31si 55 de ani, 23% din cei peste 56 de ani.

    MAJORITATEA RESPONDENTILOR CREDE IN OSPITALITATE


    15% din cei care au studii sub liceu cred ca Cel mai bun obicei al romanilor este munca, precum si 12% din cei cu liceu si 7% din cei cu studii peste liceu. 6% din cei cu studii sub liceu cred ca ospitalitatea este un obicei bun, ca si 10% din cei cu liceu si 14% din cei cu studii peste liceu. Doar 1% din fiecare categorie crede ca optimismul ne caracterizeaza ca natie. 43% din cei care au studii sub liceu nu au raspuns la aceasta intrebare, la fel si 41% din cei cu liceu si 35% din cei cu studii peste liceu. 24% din cei cu studii sub liceu cred ca alcoolismul este un obicei rau.

    PASTRAREA TRADITIILOR


    46% din cei care locuiesc in estul Romaniei nu au dat nici un raspuns la intrebarea: Care este cel mai bun obicei al romanilor, la fel si 33% din cei care locuiesc in vest, 45% din cei din sud si 46% din cei din Bucuresti. 15% din cei din est cred ca munca este un obicei bun, 11% din cei din vest, 15% din cei din sud si 8% din cei din Bucuresti. Pastrarea traditiilor este un obicei bun in acceptia a 5% din cei din est, 13% din cei din vest, 7% din cei din sud si 7% din cei din Bucuresti.
    ×