x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pustii spun NU violentei!

Pustii spun NU violentei!

05 Iun 2005   •   00:00

ABUZ
Numarul cazurilor de abuz asupra copiilor a crescut in ultimii ani, ca si infractiunile sexuale comise asupra lor. Totusi, romanii nu sunt de acord cu neglijarea lor.

  • de ANCA ALEXE, CRISTIANA MITROI

  • La intrebarea "Care credeti ca sunt principalele doua cauze pentru care copiii sunt neglijati sau abuzati in unele familii?", 36% dintre barbati, cu varste cuprinse intre 31 si 56 de ani, au raspuns ca saracia. Tot saracia au considerat ca e raspunsul si 33% dintre femei. Dintre cei care au bifat aceasta cauza, 36% au un nivel de educatie sub liceu, un venit sub medie si provin din Bucuresti (36%), din Vestul tarii (35%) si din Sud (35%). O a doua cauza, in opinia romanilor, ar fi promiscuitatea, altfel spus, convietuirea in conditii mizere sau imorale a mai multor persoane.

    Cei care au spus ca promiscuitatea este factor de destabilizare au fost 24% barbati si 24% femei, cu varste cuprinse intre 15 si 55 de ani, din regiunile sudice (26%), estice (25%) si vestice (23%). Alaturi de saracie si promiscuitate, alte cauze pentru care copiii sunt neglijati sau abuzati in unele familii ar fi numarul mare de copii nedoriti, cauza cu care au fost de acord 12% dintre barbati si 13% dintre femei, lipsa sprijinului din partea statului, 9% dintre barbati si 10% dintre femei, servicii insuficiente pentru cresterea si educarea copilului, lipsa de informare a parintilor, necunoasterea legislatiei si altele. 3% dintre barbati si 4% dintre femei nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda.

    SFANTA BATAIE. Se spune ca atunci cand vine vorba de copii este bine sa-ti cunosti limitele. Sau sa-ti controlezi cat mai bine sentimentele. "Bataia este rupta din rai?" 49% dintre romani si-au exprimat dezacordul total in ceea ce priveste intrebarea de mai sus. Din cei care considera ca bataia nu este o solutie in incercarea de a-ti disciplina copilul 48% sunt barbati, cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani (56%), si 50% femei. Daca luam in calcul ultima scoala absolvita sau venitul pe gospodarie, cei care au spus nu agresarii copiilor au studii peste liceu (54%) si venituri peste medie (51%). Mare parte din ei provin din Estul Romaniei (73%), Sud (46%) si Vest (45%).

    Din pacate, sunt si cazuri in care parintii sunt de acord cu "sfanta bataie rupta din Rai". Astfel, 11% dintre barbati din mediul urban, cu un nivel educational sub liceu (11%) si venit sub medie (12%) sunt mai degraba de acord. De asemenea, 8% dintre femei, cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (10%), provenind din estul tarii (59%), considera bataia drept o buna metoda de educarea copilului.

    AGRESIUNI FRECVENTE. Violenta in familie este cea care le afecteaza in mod dramatic vietile copiilor. Prin aceasta se intelege orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru al familiei impotriva altui membru al aceleiasi familii, actiune prin care se provoaca o suferinta fizica sau psihica.

    La intrebarea "Care credeti ca sunt cele mai frecvente agresiuni in familie astazi in Romania?", 54% dintre romanii intervievati au raspuns ca certurile intre parinti si bataia sau violenta fizica, in procent de 38,2% sustin ca agresiunile sexuale sunt cele mai frecvente.

    Dintre cei care au fost de parere ca certurile intre parinti duc la agresarea copiilor, 59% sunt barbati si 51% femei, absolventi de liceu (57%) si cu venituri sub medie (57%).

    Pentru 61% dintre bucurestenii cu varste cuprinse intre 15 si 55 ani (38%), cu studii peste liceu (45%) si venituri peste medie (43%), bataia sau violenta fizica este un factor des intalnit in familie.

    "Oare pentru o greseala nu exista un cuvant bun, o vorba buna, pe intelesul nostru, pentru a ne indrepta? De ce se recurge mereu la violenta? De ce sfanta bataie rupta din Rai este folosita ca mijloc de indreptare? Bataia este cel mai rau lucru pe care il poate face un om. Omul trebuie sa-si apere familia, prietenii, nu sa-i faca sa sufere. Eu cred ca violenta apare cel mai des in familii, cand mamele isi bat copiii sau intre parintii copiilor, cand se cearta si nu se mai abtin" - Copil victima a violentei
    Care credeti ca sunt principalele doua cauze pentru care copiii sunt neglijati sau abuzati in familie?

  • Desi abuzurile sexuale asupra copiilor au crescut considerabil, numai 2% dintre romani sunt de parere ca acestea sunt agresiuni frecvente in familie astazi in Romania
  • 5% dintre cei intervievati nu au stiut sau nu au avut ce sa raspunda atunci cand au fost intrebati care sunt cele mai frecvente agresiuni in familiile din Romania
  • Rezultatele sondajului CURS arata ca 2% dintre romani folosesc bataia pentru a-si educa copiii
  • Cat de des va ajuta (participa) copilul la treburile casnice?

  • Foarte rar/niciodata 30%
  • Rar 28%
  • Des 25%
  • NS/NR 9%
  • Foarte des 8%
  • HAIDETI SA FACEM CURAT IN GOSPODARIE!
    Conform sondajului prezentat de CURS, copiii si-au pierdut interesul fata de treburile "gospodariei". In conceptia parintilor, cauzele sunt deja cunoscute. Pasiunea "tinerilor" pentru tehnologia avansata ar fi principala. Celelalte tin de evolutia rapida a societatii de azi.

    "Cat de des va ajuta/participa copilul la treburile casnice?" Astfel, la intrebarea de mai sus, 30% dintre parinti au raspuns ca foarte rar sau niciodata, 28% rar si 25% des. Doar 8% au afirmat ca des. Dintre cei care nu sunt ajutati niciodata la treburile casnice 28% sunt barbati si 32% femei, cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani (50%). Nivelul de educatie este sub liceu (31%), iar venitul pe gospodarie sub medie (29%). Regiunile reprezentative pentru acestia sunt Sud, 35%, Est, 22% si Vest, 31%. Procentele celor care beneficiaza rar de ajutorul copiilor lor sunt foarte mari: 42% dintre bucuresteni, 26% barbati si 29% femei. Participantii la sondaj care au declarat ca primesc des suportul copiilor lor au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (33%) si venit sub medie (28%).

    "In orase ar trebui mediatizate centrele de consiliere, liniile de telefon gratuite care sa acorde ajutor. La o perioada de timp copilul sa mearga la consiliere, pentru ca un specialist ar putea sa depisteze abuzul" "Salvati copiii"

    CADRUL LEGISLATIV ACTUAL

    Conform Codului Penal al Romaniei, lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la trei luni sau cu amenda. Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile, se pedepsesc cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda. Actul sexual, de orice natura, cu o persona de sex diferit sau de acelasi sex care nu a implinit varsta de 15 ani se pedepseste cu inchisoare de la trei la zece ani.

    CEA MAI PURA FIINTA

    "Oamenii care isi bat copiii fara mila ar trebui sa fie pedepsiti aspru pentru ca iau zambetul, pentru ca iau bucuria si chiar viata celor mai pure fiinte: copilul. Eu cu copiii mei o sa vorbesc, o sa-i invat ce e bine si ce nu e bine, nu o sa-i bat, deoarece cu bataia nu rezolvi nimic. Sa nu mai fie bataie si sa nu mai abuzeze cei mari de cei mici. Noi ar trebui sa fim toti egali." Acestea sunt sentimentele si cuvintele unor copii care au fost victime ale violentei si care se implica in promovarea drepturilor copilului, prin intermediul organizatiei Salvati Copiii.

    SI NOI AM FOST CANDVA COPII

    Din fericire, copilaria mea nu a insemnat suferinta. Nici macar o clipa. Insa, mi-aduc aminte cand partenerii mei de joaca erau asaltati de palmele parintilor. "Ti-am zis sa treci acasa, cu tine vorbesc!" sau "Din cinci cuvinte, trei sunt numele tau!" In momentul acela, singura mea durere era ca ramaneam singura, fara camarazii de joaca. Mai tarziu, am revazut aceleasi faze. Sentimentul era altul. Nu am putut intelege niciodata de ce parintele care isi mangaie si isi alinta in acelasi timp copilul poate sa treaca direct la manifestari violente. (Cristiana Mitroi)
    ×