x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Rastignirea

de Daniela Cârlea Şontică    |    06 Mar 2006   •   00:00
Rastignirea
PATIMILE
Noi n-am fost martori la tot calvarul suferit de Fiul lui Dumnezeu pentru ispasirea pacatelor lumii, dar prin credinta putem spune ca asa a fost.

N-am fost martori oculari, dar, crezand o data cu Sfintii Evanghelisti, care ne-au lasat marturia lor scrisa, marturisim si noi ca jertfa de pe cruce a fost adevarata.

SCRIPTURA. "Si, impletind o cununa de spini, I-au pus-o pe cap si in mana Lui cea dreapta trestie; si, ingenunchind inaintea Lui, isi bateau joc de El, zicand: Bucura-Te, regele iudeilor!" (Matei 27, 27-29).

"Iar Pilat le-a raspuns, zicand: Voiti sa va eliberez pe regele iudeilor? Fiindca stia ca arhiereii Il dadusera in mana lui din invidie. Dar arhiereii au atatat multimea ca sa il elibereze mai degraba pe Baraba. Iar Pilat, raspunzand iarasi, le-a zis: Ce voi face deci cu cel despre care ziceti ca este regele iudeilor? Ei iarasi au strigat: Rastigneste-L!" (Marcu 15, 9-13).

"Si era acum ca la ceasul al saselea si intuneric s-a facut peste tot pamantul pana la ceasul al noualea. Cand soarele s-a intunecat; iar catapeteasma templului s-a sfasiat pe la mijloc. Si Iisus, strigand cu glas tare, a zis: Parinte, in mainile Tale incredintez duhul Meu. Si acestea zicand, Si-a dat duhul." (Luca 23, 44-46).

"Iar in locul unde a fost rastignit era o gradina, si in gradina un mormant nou, in care nu mai fusese nimeni ingropat. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru ca mormantul era aproape." (Ioan 19, 41-42).



NE-A MANTUIT


"Mantuitorul era pe Cruce si se vaita satana. De aceea Crucea este atat de puternica impotriva duhurilor rele, pentru ca se zice: «In numele Tatalui (Care inseamna toata inaltimea) si al Fiului (toata adancimea) si al Sfantului Duh (toata latimea)». Adica se evoca Sfanta Treime"
Pr. Arhim. Arsenie Papacioc

RUGACIUNE DE POCAINTA


"Marturisesc Tie, Doamne Dumnezeul meu, Celui in Treime slavit si inchinat: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh - pacatele mele facute in toate zilele vietii mele si pana in ceasul de fata cu lucrul, cu cuvantul, cu gandul, cu vederea, cu auzul, cu mirosul, cu gustul, cu pipaitul si cu toate simturile mele sufletesti si trupesti, prin care Te-am maniat pe Tine, Dumnezeul meu, si am nedreptatit pe aproapele. Pentru toate acestea ma simt vinovat inaintea Ta si vreau sa ma pocaiesc. De aceea, cu smerenie, ma rog: iarta-ma si ma dezleaga de toate pacatele, ca un bun si de oameni iubitor. Amin!"

VINEREA MARE LA SFANTUL MORMANT DE LA IERUSALIM


In Vinerea Mare, la Ierusalim se aduna 12 arhierei, cu tot clerul si pelerinii, la biserica de la Pretoriu, unde se citesc "Ceasurile Imparatesti". Dupa aceea se pleaca in procesiune pana la Biserica Sfantului Mormant. Se strabate Drumul Crucii, ducand o cruce mare de lemn de 1,5 m, in care se pastreaza o parte din lemnul original al Sfintei Cruci. Poporul ingenuncheaza si arhiereii citesc Evangheliile Sfintelor Patimi. La urma se intra in Biserica Sfantului Mormant, iar clericii urca si infig Sfanta Cruce in stanca Golgotei, pe locul unde a fost rastignit Mantuitorul. Aici se citeste Evanghelia Rastignirii Domnului.

PARINTELE CLEOPA, DESPRE POST


"Prin postul de patruzeci de zile, Mintuitorul biruieste cele trei ispite ale satanei in pustie (Matei 4, 1-11). Cu rugaciune si cu post, Ana proorocita a nascut pe Samuel, fiind stearpa mai inainte (I Regi 1, 11; 16, 28). Cu rugaciune si cu post se izgonesc diavolii din oameni (Matei 17, 19-21)." (Parintele Cleopa Ilie)
×
Subiecte în articol: editie de colectie