x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Reguli de aur in societate

Reguli de aur in societate

20 Mar 2005   •   00:00

E LEGE!
La romani, bunele maniere sunt ca si legile: toti le cunosc, dar nimeni nu le respecta. Sau marea majoritate. Iata cateva reguli elementare, incalcate cu regularitate.
CATALINA IANCU

Cu siguranta acest tanar a dormit si la ora de dirigentie
Nu, nu, nu, de o mie de ori nu! Chiar daca suna ca o lunga lista de interdictii, Codul bunelor maniere (sau mai degraba bunul simt) va indeamna ce sa nu faceti.

CHESTIUNI ELEMENTARE. Nu aruncati ambalaje, hartii sau resturi de mancare pe strada! Nu rasturnati gunoiul la coltul blocului sau pe geam, chiar daca e intuneric si "nu va vede nimeni". Ganditi-va ca si voi treceti pe sub balcoane si nu v-ar cadea bine... o punga-n cap.

Nu va scoateti casetofonul pe geam ca s-auda si vecinii ultimul "hit" al lui Minune. Nici voua nu v-ar conveni ca profesorul universitar de-alaturi sa-l dea pe Beethoven la maximum. Cand v-ati fixat o intalnire, trebuie sa ajungeti la ora stabilita, mai ales daca ati fost invitati la masa. Nimanui nu-i face placere sa stea toata ziua cu farfuriile intinse, ca la nunta. Nu faceti vizite neanuntate. Riscati sa surprindeti tinerii insuratei in "exercitiul functiunii" sau facand curatenie generala. Gospodina care face casa luna in cateva secunde e doar in reclame... Cel mai enervant este insa "musafirul de la miezul noptii", cel care nu se simte sa plece acasa, iar gazdelor le e jena sa-l pofteasca afara, chiar daca le cad ochii in gura de somn. Cu toate ca "e foame de bani", nu va duceti in vizita cu mana goala. Daca sunteti gazda, trebuie sa va serviti musafirii cu o cafea, cu un suc sau macar un pahar cu apa, iar daca vin de la drum lung se cuvine sa-i invitati la masa. Dar nu insistati la nesfarsit ca oaspetii sa mai ia o sarmaluta sau sa guste ciorba de peste.

UNIVERSAL VLABIL. In mijloacele de transport in comun nu va imbulziti si nu dati din coate. Nu va repeziti sa-i ardeti o palma calatorului de-alaturi. Ceea ce v-a intepat prin spate ar putea fi umbrela acestuia. Nu strigati "vai, ouale", nici chiar daca le aveti in sacosa. Nu "uitati" sa dati inapoi banii imprumutati! Renuntati de tigarile "Al Tora". Mai bine va lasati de fumat. Nu stati cu spatele, nu stati tolaniti, nu stati cu mainile in buzunare pan’ la cot si nu mestecati guma in public! Nu faceti cu glas tare nici o remarca. Nu va holbati la alte persoane, fie ca sunt femei gravide, supraponderali sau infirmi. Si nici la fetele frumoase, chiar daca au ce arata.

DE LA SATE...ADUNATE
Se spune despre cei care au venit de la tara si s-au stabilit in oras ca nu sunt nici cal, nici magar. Adica nu mai pot fi numiti nici "tarani", dar nici "oraseni", caci educatia multora lasa de dorit. Toate gesturile anapoda au o explicatie. Locul de dupa blocuri, unde arunca gunoiul, e confundat cu "fundul curtii". Tot de la tara vine "obiceiul" de a se descalta la usa, fiindca asa-i frumos. Nu! "Spectacolul (uneori si mirosul) e greu de suportat", spune Codul manierelor elegante. Doar in cazul in care afara e noroi, cereti gazdei o pereche de papuci.

CINE SI CE VA PRIVESTE
Pentru femei: Nu va duceti pana "la colt" (la chiosc) in capot si-n papuci. Nu va rujati, nu va fardati, nu va ridicati ciorapii daca observati ca exista "spectatori". Daca stiti ca va deranjeaza tanga, purtati sireturile doar la pantofi. Pentru barbati: nu va aranjati "bagajele" in vazul lumii. Nu "udati" pomii la radacina. Bietii copaci n-au nici o vina ca ati baut prea multa bere. Pentru ambele sexe: nu va scarpinati, nu va scobiti in nas, in urechi sau in alte orificii! Nu va pieptanati, nu va curatati unghiile, nu va stergeti incaltamintea in public. Nu fumati pe strada nici daca va arde buza si nici nu mancati, chiar daca va imbie mirosul de la gogoserie.

STAPANUL CIVILIZAT
Exista si persoane alergice la parul animalelor. Dar nu aceasta ar fi cea mai mare problema, ci "amintirile" lasate pe trotuare, in special de caini. Cand iesiti cu patrupedul la plimbare (ca sa-si faca necesitatile) trebuie sa va luati maturica si farasul! Un ziarist mai sugubat, trebuie sa-l numim aici pe Daniel Capatos, a scris un articol genial: a facut un calcul din care reiesea ca, la cati caini sunt in Bucuresti, ne revin 300 de grame de excremente pe cap de locuitor!
×
Subiecte în articol: editie de colectie