"Nu numai cu paine va trai omul, ci cu tot cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu", a spus Domnul Iisus cand a fost ispitit de diavol pe Muntele Carantaniei sa prefaca pietrele in paine.
|
|
Si asa a dobandit omul grija zilei de maine si a indestularii. Dar Dumnezeu nu l-a lasat pe om de izbeliste. Pe Noe l-a binecuvantat si i-a grait asa: "Groaza si frica de voi sa aiba toate fiarele pamantului, toate pasarile cerului, tot ce se misca pe pamant si toti pestii marii; caci acestea vi le-am dat la indemana. Tot ce se misca si ce traieste sa va fie de mancare: toate vi le-am dat, ca si iarba verde. Numai carne cu sangele ei, in care este viata ei, sa nu mancati".
FIII LUI ISRAEL. Domnul i-a indrumat pe Moise si pe Aaron si le-a vorbit despre animalele pe care oamenii le puteau manca dintre toate dobitacele pamantului. "... Orice animal cu copita despicata⦠care isi rumega mancarea il puteti manca, ... (in afara de) ... camila, iepure, porc... Iar din toate vietuitoarele care sunt in apa veti manca pe acestea: care au aripi si solzi⦠, iar celelalte sunt spurcate pentru voi. Din pasari sa nu mancati: vulturul, corbul, soimul, cioara, strutul, cucuveaua, randunica, uliul, huhurezul, pescarusul, ibisul, lebada, pelicanul, cocostarcul, batlanul, pupaza si liliacul. Toate insectele inaripate... sunt spurcate pentru voi. Dintre ele sa mancati numai pe cele ce au picioarele dinapoi mai lungi, ca sa poata sari pe pamant: sa mancati lacusta, solanul, hargolul si hagabul. Din toate fiarele cu patru picioare, cele care calca pe labe sunt necurate pentru voi. Sunt necurate pentru voi (si): cartita, soarecele si soparla, ariciul, crocodilul, salamandra, melcul si cameleonul..."
MASA CRESTINULUI. "Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi folosesc. Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate zidesc", se arata in I Corinteni 10.23. "Nimeni sa nu caute la ale sale, ci fiecare pe ale aproapelui. Mancati tot ce se vinde in macelarie, fara sa intrebati nimic pentru cugetul vostru. Caci "al Domnului este pamantul si plinirea lui"... De aceea, ori de mancati, ori de beti, ori altceva de faceti, toate spre slava lui Dumnezeu sa le faceti." "Caci imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci dreptate si pace si bucurie in Duhul Sfant."
|
"Nimeni sa nu caute la ale sale, ci fiecare pe ale aproapelui. Mancati tot ce se vinde in macelarie, fara sa intrebati nimic pentru cugetul vostru. Caci "al Domnului este pamantul si plinirea lui"... De aceea, ori de mancati, ori de beti, ori altceva de faceti, toate spre slava lui Dumnezeu sa le faceti."
Corinteni 10.24-26 |
|
VIETUITOARELE
CURATE
Parintele Cleopa scria ca toate jivinele sunt curate in sine. Doar ca unele nu sunt bune pentru stomacul omenesc. "Stiut este ca pe alocuri oamenii s-au deprins a manca animale care in alte locuri sunt socotite gretoase. Astfel, unii mananca pisici, altii caini, altii broaste sau altele de acest fel. Deci, daca un anumit fel de carne i se pare unuia gretos, apoi nu inseamna de aici ca este spurcata... Iar daca vreo carne a vreunei insecte sau a oricarei alte vietuitoare, mai mica sau mai mare, produce crampe, deranjari stomacale sau intoxicatii, iarasi nu inseamna neaparat ca ea ar fi spurcata."
Citește pe Antena3.ro Domnului care i-a pregatit calea Fiului, a trait in pustie invesmantat in straie din par de camila si a mancat plantele numite lacuste si miere salbatica. Ioan boteza in pustie si indemna oamenii la pocainta spre iertarea pacatelor. Alti asceti mai tarziu i-au luat exemplul si au plecat singuri sa-si duca viata departe de lume si indestulare, ca sa auda Cuvantul Domnului si sa-l asculte cu luare aminte. Caci, spuneau ei, trupul indestulat nu poate atinge desavarsirea prin rugaciune. Caci spunea Domnul Iisus: "Eu sunt painea vietii; cel ce vine la Mine nu va flamanzi si cel ce crede in Mine nu va inseta niciodata". MAXIM MARTURISITORUL "Temelia tuturor lucrurilor bune, scaparea sufletului din legaturile vrajmasului, calea care duce la lumina si la viata - toate acestea se cuprind in urmatoarele metode: adunarea sinelui si postul continuu; adica supunerea inteleptei si simtitoarei reguli a abtinerii de la mancare, ramanerea intr-un singur loc si gandul neintrerupt la Dumnezeu." "De la aceasta, supunerea simturilor; de la aceasta, paza mintii; de la aceasta, imblanzirea ferocelor pasiuni care vin in trup; de aici, pacea gandurilor." |