x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sibiu

de Dan Tomozei    |    04 Dec 2006   •   00:00
Sibiu

Din ce ai putea reconstitui imaginea si istoria unui oras? Uneori din fotografii. Istoria Cetatii Sibiu o putem regasi si in fotografii.

Reconstituire

Din ce ai putea reconstitui imaginea si istoria unui oras? Uneori din fotografii. Istoria Cetatii Sibiu o putem regasi si in fotografii. Dincolo de vreme, imaginea vechiului burg sibian revine greu, aproape imposibil de reconstruit pasind pe strazile de pe care azi termopanele, betoanele si stalpii uriasi de iluminat iti vorbesc de nou. si totusi, privind mai atent, descoperi case si locuri care au rezistat si care acum se chinuiesc sa se mentina in viata.

Isteria imobiliara combinata cu betia averilor necontrolate conduc spre disparitie istoria primilor ani ai secolului al XX-lea. O perioada in care fotografii au ajuns sa imortalizeze un oras ajuns astazi celebru.
Dan Stanescu, Horst Buchfelner, Adrian Velicescu, Otto Schemmel, Roland Zinck, Peter Ehrlich, Peter Roth, Gabriel Holam, Adrian Gugiu, Mircea Halcea, Jurgen Petrascu, Mircea Agabrian, Michael Kapp, Karl Klein, Mircea Pleteriu, Maria-Dora Popescu, Alexandru Ghitiu, Radu Stanese, Mircea Colceriu, Gheorghe Tulban, Vasile Cardei sunt doar o parte dintre fotografii care au facut istorie la Sibiu. Lor se alatura Fred Nuss (cel mai inalt si la propriu, si la figurat fotograf sibian), cel mai longeviv fotograf de ziar din Romania ajuns astazi la peste 70 de ani, dar tot verde.

DE LA FILOZOFIE LA FOTOGRAFIE. Dar peste toate imaginile si peste toate aparatele de capturat imaginile timpului, profesorul Gheorghe Lazaroiu (autorul portretului de batrana), dascal de filozofie, razbate peste vreme. Trecut in urma cu trei ani in lumea amintirilor, profesorul a pus bazele Fotoclubului Orizont Sibiu, care a ajuns sa stranga peste 500 de premii si peste 2.000 de participari la saloanele fotografice nationale si internationale. Cu doua preocupari de care parca nu se despartea nici in somn, tigarea Carpati si aparatul de fotografiat, profesorul Lazaroiu a ramas dedicat imaginilor in alb si negru, chiar daca tentatia culorii si a aparatelor electronice a reusit sa "strice" traditia. "O fotografie alb-negru este ca viata. Daca nu reusesti sa distingi nuantele de gri din imagine inseamna ca nu esti pregatit pentru viata", spunea profesorul in discutiile lungi purtate in apartamentul transformat in laborator foto.

Record de participare. Sub bagheta mesterilor fotografi sibieni, Fotoclubul Orizont organizeaza incepand cu anul 1982, din doi in doi ani, "Salonul International de Arta Fotografica" de la Sibiu. La fiecare editie ajung la Sibiu mii de fotografii din intreaga lume. Insa recordul de participare nu a fost depasit chiar de la prima editie. Atunci au fost primite si jurizate peste 15.000 de lucrari fotografice.

×
Subiecte în articol: sibiu editie de colectie