Pe zi ce trece, zonele verzi se imputineaza. Practic, se atenteaza la sanatatea noastra. Calitatea vietii cetatenilor este afectata in mare masura de problemele de mediu. Iar spatiile verzi, pe langa rolul estetic pe care il au, contribuie in mod esential la atenuarea poluarii atmosferice.
Pe zi ce trece, zonele verzi se imputineaza. Practic, se atenteaza la sanatatea noastra. Calitatea vietii cetatenilor este afectata in mare masura de problemele de mediu. Iar spatiile verzi, pe langa rolul estetic pe care il au, contribuie in mod esential la atenuarea poluarii atmosferice. "La nivelul Uniunii Europene conservarea biodiversitatii, care presupune atat conservarea vegetatiei, cat si a faunei, este una din preocuparile principale. Si, din pacate sau din fericire, doar in ultimul timp, si la nivelul tarii noastre", spune Doru Trasca, presedintele Asociatiei Ecologie Sport Turism din Bucuresti.
Lipsa de interes. 39% dintre barbatii chestionati de CURS sustin ca autoritatile din Romania sunt foarte putin sau deloc preocupate de conservarea vegetatiei. Aceeasi parere o au si 36% dintre femeile participante la sondaj. Poate mai increzatori in preocuparea autoritatilor vizavi de conservarea vegetatiei sunt 3% dintre persoanele cu varste intre 18 si 30 de ani, 2% dintre persoanele cu varste intre 31 si 55 de ani si tot 2% dintre cei de peste 56 de ani.
"Daca ne gandim la ultimele evenimente cand s-au defrisat portiuni din parcuri care si asa sunt rare in Bucuresti, pentru a se construi tot felul de cladiri cu diferite destinatii, imi pun intrebarea cum se implica reprezentantii nostri atat la nivel parlamentar, cat si la nivelul administratiei locale", spune Doru Trasca. "Exista o lege a mediului dar fie nu se aplica, fie are niste portite pentru a fi exploatata. Legea este destul de ambigua", concluzioneaza presedintele Asociatiei Ecologie Sport Turism.
La intrebarea "Cat de preocupat sunteti de conservarea vegetatiei?", cel mai mare procentaj l-a avut raspunul "destul de preocupat". 39% dintre respondentii de gen masculin si 40% dintre cei de gen feminin au optat pentru acest raspuns. "Foarte ocupati" de conservarea vegetatiei nu s-au aratat decat 11% dintre persoanele cu venituri sub medie si 22% dintre persoanele cu venituri peste medie. "Omul de rand", spune Doru Trasca, "este nepasator pentru ca nu are informatie. Nu realizeaza importanta spatiilor verzi, importanta biodiversitatii la nivel national si, prin urmare, nu face un capat de tara din aceasta problema. E adevarat ca intr-o societate saraca, cand n-ai ce pune pe masa, e cam greu sa faci ecologie sau sa lupti pentru protectia mediului".
|
"Omul de rand este nepasator pentru ca nu are informatie. Nu realizeaza importanta spatiilor verzi, importanta biodiversitatii la nivel national si, prin urmare, nu face un capat de tara din aceasta problema" |
Opinia Publica
|
Din sondajul CURS reiese ca barbati (52%) sau femei (45%), saraci (53%) sau bogati (42%), de la oras (34%) sau de la tara (65%), toti sunt de acord ca in localitatea in care traiesc exista multa vegetatie. Doar 5% dintre cei chestionati cu venituri mici au raspuns ca exista foarte putina vegetatie in localitatea in care traiesc. Acelasi raspuns l-au dat si 7% dintre participantii la sondaj cu venituri peste medie. |
Cat de preocupat
sunteti de conservarea vegetatiei?
|
- 39% dintre respondenti sunt destul de preocupati de conservarea vegetatiei |