x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Spre Europa

24 Apr 2005   •   00:00

CRONOLOGIA ADERARII ROMANIEI
1997. La 27 iunie 1997 are loc la Amsterdam summit-ul statelor membre ale UE cu tarile candidate la aderare. Aici Romania obtine statutul de candidat la aderare. Anul se incheie cu intrunirea din 12-13 decembrie 1997 a Consiliul European, la Luxembourg, unde se decide lansarea unui "proces global, inclusiv si evolutiv de aderare si negociere", in care sunt incluse cele zece state candidate din Europa Centrala si de Est (printre care si Romania), carora li se adauga si Ciprul.

1998. Uniunea Europeana decide pe 30 martie ca va deschide negocieri efective de aderare doar cu sase state din cele 11 nominalizate. Acestea sunt Cipru, Republica Ceha, Estonia, Polonia, Slovenia si Ungaria. O luna mai tarziu, pe 29 aprilie, este semnat la New York Protocolul de la Kyoto intre cele 15 state ale UE si SUA. Protocolul vizeaza schimbarile climaterice si reducerea emisiilor de gaze nocive.

1999. La 1 ianuarie moneda unica europeana, euro, intra in circulatie. Doar Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia si Spania adopta euro drept moneda lor oficiala.

La 1 mai intra in vigoare Tratatul de la Amsterdam, prin care era intarit statutul de candidat al Romaniei; iar Oficiul European de Lupta Anti-Frauda este infiintat sub coordonarea Executivului European.

Sfarsitul anului este marcat de intrunirea de la Helsinki a Consiliului European, din 10-11 decembrie, care a decis sa deschida negocierile de aderare cu Romania, Bulgaria, Lituania, Letonia, Slovenia si Malta (al doilea "val" de tari candidate).

2000. Anul debuteaza cu lansarea oficiala la 15 februarie 2000 a negocierilor de aderare cu Romania si restul statelor candidate din cel de-al doilea "val", in cadrul conferintei interguvernamentale de aderare Romania-UE. Romania isi asuma unilateral, in documentele de pozitie, data tinta de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea la UE. O luna mai tarziu, autoritatile de la Bucuresti prezinta Comisiei Europene "Strategia nationala de dezvoltare economica a Romaniei". In decembrie Romania este prezenta la Nisa, unde are loc reuniunea la nivel inalt a Uniunii. In cadrul acestei intruniri se semneaza Tratatul de la Nisa, care sta la baza unor viitoare extinderi ale UE.

2001. Pe 15-16 iunie Romania este prezenta la Göteborg, in Suedia, unde are loc reuniunea Consiliului European, care evalueaza stadiul extinderii UE. Cele 15 state ale UE recunosc necesitatea acordarii unui sprijin sporit Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la UE. Tot in acest an Comisia Europeana prezinta prin intermediul raportoarei pentru Romania, baroana Emma Nicholson, primul Raportul anual de tara, la data de 13 noiembrie.

2002. Cel de-al doilea Raport de tara pentru Romania al Comisiei Europene este dat publicitatii la 9 octombrie 2002. Doua saptamani mai tarziu, Consiliul European isi exprima sprijinul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in anul 2007, iar pe 14 decembrie, in cadrul unei reuniuni tot a Consiliului, care a avut loc la Copenhaga, autoritatile europene valideaza anul 2007 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la UE. Statele membre ale Uniunii acorda, de altfel, si o foaie de drum Romaniei si un ajutor financiar suplimentar pentru perioada 2004- 2006.

2003. Tratatul de la Nisa, care reglementeza viitoarele extinderi ale Uniunii Europene, intra in vigoare la 1 februarie. In acest cadru, la 9 aprilie, Parlamentul European da unda verde integrarii in Uniune Republicii Cehe, Estoniei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei, Slovaciei, programata pentru 2004.

O saptamana mai tarziu, tratatele de aderare ale celor zece state la UE sunt semnate. Romania primeste, la data de 5 noiembrie 2003, al treilea an la rand Raportul anual de tara al Comisiei Europene.

2004. UE decide in iunie crearea unei clauze de salvgardare atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria, prin activarea careia integrarea acestora va fi amanata cu un an. La 6 octombrie 2004, Romania primeste cel de-al patrulea Raportul anual de tara al Comisiei Europene, iar la mijlocul lunii decembrie inchide provizoriu toate capitolele de negociere. Trei zile mai tarziu, 17 decembrie 2004, Consiliul European declara inchise negocierile cu Romania si Bulgaria, recomandand semnarea Tratatelor de aderare ale celor doua tari la UE la data de 25 aprilie 2005.

2005. Textul Tratatului de aderare al Romaniei si Bulgariei este votat de Parlamentul European la 13 aprilie, iar acesta este semnat la Luxembourg pe 25 aprilie, atat de oficialii europeni, cat si de inalti reprezentanti ai celor doua state.

Acesta este si primul an in care UE va realiza un raport de monitorizare a candidatilor la aderare.

2006. Un alt raport de monitorizare va fi intocmit de oficialii Uniunii Europene. Acesta va cuprinde observatii foarte stricte legate de domeniile in care autoritatile romane mai au de realizat reforme. Tot in acest an cele 25 de state membre ar trebui sa ratifice Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.

2007. La 1 ianuarie, atat Romania, cat si Bulgaria ar trebui sa devina membrii ai Uniunii Europene.

Cu toate acestea, modelarea dupa normele europene nu inceteaza, deoarece nici Romania si nici Bulgaria nu au aceleasi drepturi cu statele mai vechi ale comunitatii europene. De progresul lor continuu este legata si obtinerea avantajelor de membru al UE.
×