x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Stanca Dochia

Stanca Dochia

de Carmen Plesa    |    19 Dec 2005   •   00:00
Stanca Dochia
GENEZA ROMANTICA
O stanca din masivul Ceahlau pare sa fie singurul lucru palpabil din legenda Dochiei, presupusa fata a regelui dac Decebal. Daca e sa ne luam dupa povestea culeasa si publicata de Gheorghe Asachi, Traian a urmarit-o pe Dochia, de care se indragostise, pana in munti. Ca sa scape de el, fata i-a cerut ajutorul lui Zamolxes, care a transformat-o in stanca.

Venit sa cucereasca Dacia, imparatul Traian s-a indragostit de Dochia, fata lui Decebal, regele dac. Fata insa i-a refuzat avansurile si a fugit spre munti. Traian a urmarit-o. Obosita, cand a ajuns pe muntele Ceahlau, Dochia s-a rugat la Zamolxes, marele zeu al dacilor, s-o scape. Iar acesta a transformat-o intr-o stanca ce a ramas marturie pana astazi. Bineinteles, in functie de regiune si de generatie, legenda a mai fost completata pe ici pe colo. Astfel, in unele povesti, Dochia trece nu doar drept o fata frumoasa, ci si o viteaza luptatoare, care conducea una din ostile tatalui ei. A plecat spre Sarmizegetusa, sa-l salveze pe Decebal, care fusese incoltit de romani, dar nu a reusit. S-a retras spre Ceahlau, urmarita de romani. Pe munte, zeul dacilor s-a indurat de ea si a transformat-o in stanca.

VARIANTA. In alta varianta, Dochia, cu Traian pe urmele ei, a imprumutat hainele si turma unei ciobanite si s-a refugiat in munti. De altfel, pietrele mai mici care o inconjoara pe Dochia din Ceahlau trec drept oile care o insoteau si care au fost, la randul lor, impietrite de Zamolxes.

Mai exista cateva variante romantate ale originii stancii care vegheaza din Ceahlau. Dochia trece cand drept o soacra rea, cand o ciobanita batrana, care fara cele noua cojoace pe care si le lepadase pe drum, crezand ca vine primavara, a murit de frig. Aceasta Dochia patroneaza zilele de inceput ale lunii martie, cunoscute drept "babe", cand vremea este foarte schimbatoare. In aceasta varianta insa, nu apare imparatul Traian.

Din legenda lui Traian si a Dochiei, istoricii dau drept sigur un singur lucru: ca Dacia a fost cucerita de romani. In rest, legenda nu se prea sustine cu dovezi solide. Unii istorici vorbesc despre o femeie care ar fi Dochia si care apare pe columna lui Traian. Altii despre prezenta pe Arcul de Triumf al imparatului Constantin cel Mare a unei frumuseti de origine daca, ce ar putea fi Dochia. Insa nimic clar... "Aceste legende se regasesc de multe ori doar intr-o singura relatare sau au fost pur si simplu create mult mai tarziu. De cele mai multe ori au fost inventate in perioada romantica, secolul al XIX-lea, de scriitori care cautau sa dea o nuanta mai puternica genezei acestui popor", spune Ovidiu Cristea, cercetator istoric.

"Intre Piatra Detunata S-al Sahastrului Picior, Vezi o stanca ce-a fost fata De un mare domnitor. (...) Acea doamna e Dochia Zece oi s-a ei popor Ea domneaza-n vizunie Peste turme si pastori" - "Balada Dochia", culeasa de Gheorghe Asachi

×
Subiecte în articol: traian dochia stanca editie de colectie