x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Stapanii inimii romanului

Stapanii inimii romanului

15 Mai 2005   •   00:00

Romanii nu au gasit inspiratia nici in randul personalitatilor de pe mapamond, nici in randul celor de acasa. Iar unii nici nu si-au pus problema ca ar putea sa admire pe cineva.

  • de ANA-MARIA LUCA
  • ASA DA!
  • Mona Musca este ministrul care a demonstrat ca a fi femeie inseamna mai mult decat a fi gospodina, ca o femeie poate fi supremul model social
    Un procent important dintre concetatenii nostri, 38,7%, au hotarat definitiv ca nimeni nu le merita admiratia sincera. Motivele le sunt impartite: 17,4% se simt bine in propria piele, 3,7% cred in unicitatea individului, 3,6% cred ca au o personalitate prea puternica ca sa fie schimbata de un model, 2,6% n-au modele, 2,3% cred ca plagiatul nu este o optiune. Majoritatea oamenilor fara modele n-a vrut sau n-a stiut sa spuna un motiv exact pentru lipsa admiratiei.

    Un procent de 15,3% nici macar nu si-a pus problema ca ar exista cineva demn de admirat. Doar 46% dintre romani au o personalitate preferata. Dar nici acestia nu sunt hotarati. In concluzie, romanii nu prea au gusturi comune. Procentele sunt mici, sub 6%, si foarte stranse. Iar majoritatea de 44% apartine mai multor personalitati care au mai putin de 1% admiratori.

    LIDERII. Cui ii revine admiratia celor 6% dintre romani? Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, l-a lasat in urma pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, care n-a reusit sa adune decat 5,6%. Dar procentele le-a adunat de la publicul masculin din Maramures. In majoritate, admiratorii lui au peste 56 de ani, cu studii medii sau sub-medii. Mona Musca este admirata in Muntenia, de catre femeile intre 31 si 56 de ani, din mediul urban si cu studii superioare.

    Nici un barbat nu si-a manifestat admiratia fata de ministrul Culturii. Mona Musca a reusit sa-i "ia fata" - surpriza! - chiar Andreei Marin, pe care o admira 4,5% dintre romani. Si in acest caz, cei 4,5% sunt in totalitate femei, sub 31 de ani, in majoritate din Oltenia, mediul rural si care n-au terminat liceul.

    RESTUL PLUTONULUI. A vrut el Mircea Geoana sa-i imbuneze pe romani cu succesele sale diplomatice. Dar n-a tinut. Golurile inscrise de Gheorghe Hagi pentru echipa nationala de fotbal conteaza mai mult in inimile compatriotilor nostri, pret de 3,6%. Diplomatia i-a impresionat doar in proportie de 3,3%.

    Totusi, conducerea PSD a batut Stirile Pro TV. La punctaj. Ion Iliescu are 3%, Adrian Nastase, 2,9%, iar Andreea Esca, 2,8%. Gigi Becali, patronul Stelei, fost candidat la Presedintia Romaniei, l-a surclasat pe Ion Tiriac la popularitate. Dar e mai sus in clasament decat premierul Calin Popescu Tariceanu, care se bate cu Mihaela Tatu pentru vizibilitatea in sondaj, jos, la 1%.

    Surpriza este Corneliu Vadim Tudor. In clasamentul popularitatii este la mijloc, 1,8%. Dar locul ii face cinste. E chiar la egalitate cu Papa Ioan Paul al II-lea.

    "Lectura este la fel de pasionanta si mult mai interesanta decat fumatul unei tigari in WC. E mult mai usor sa convingi o iubita ca esti un tip valabil daca ii reciti din Nichita Stanescu"
    Mona Musca ministrul Culturii
    "Cum m-au schimbat "Surprizele"? Nu foarte mult. In esenta sunt acelasi om, doar ca nu eram o persoana cunoscuta. Tin tare mult la bunul-simt mostenit de acasa si nu sunt omul pe care timpul sa-l fi plasat cu capul in nori, simt pamantul sub talpi si astazi, ca si odinioara"
    Andreea Marin vedeta tv

    FEMEIA-MINISTRU SI STARUL DE TELEVIZIUNE
    Andreea Marin este primul jurnalist roman care a urcat pe Masivul Kilimanjaro
    Monica Octavia Musca este o femeie casatorita, mama a unui copil. Dar este si femeia politician care strange mana presedintelui tarii fara vreo urma de timiditate si care a dovedit ca tine piept atat unei dezbateri serioase, cat si glumelor pe seama faptului ca este femeie. Este femeia-ministru care vrea sa-i convinga pe tineri ca "lectura este la fel de pasionanta si mult mai interesanta decat fumatul unei tigari in WC". Este femeia-ministru care le-a spus baietilor ca e "mult mai usor sa convingi o iubita ca esti un tip valabil daca ii reciti din Nichita Stanescu". A fost femeia-deputat care a initiat o lege care sa previna si sa pedepseasca violenta domestica. E aceeasi femeie-deputat care a luptat pentru libertatea de exprimare si a fost unul dintre initiatorii Legii liberului acces la informatiile de interes public. A fost femeia politician cea mai mediatizata in 2004, pentru ca a stiut sa spuna lucrurilor pe nume intr-un stil original. "In Romania, imunitatea parlamentara nu se ridica nici macar cu Viagra", e una dintre replicile ei celebre.

    ANDREEA. Este femeia cu cel mai mare succes dintre doamnele presei romanesti. Aceasta, daca ar fi sa ne uitam in topul "Celor mai de succes 50 de femei" din Romania. Varful clasamentului l-a atins mai ales pentru ca este gazda emisiunii "Surprize-Surprize" in fiecare sambata la TVR1 de aproape sapte ani. Dar acest lucru nu o influenteaza, spune ea. "Cum m-au schimbat "Surprizele"? Nu foarte mult. In esenta sunt acelasi om, doar ca nu eram o persoana cunoscuta. Tin tare mult la bunul-simt mostenit de acasa si nu sunt omul pe care timpul sa-l fi plasat cu capul in nori, simt pamantul sub talpi si astazi, ca si odinioara", declara aceasta intr-un interviu acordat revistei Eva.

    Exista o personalitate pe care o apreciati foarte mult si ati dori sa fiti la fel ca ea? Daca da, cine?
  • In primele locuri ale clasamentului popularitatii sunt doua femei, care au fost votate in majoritate de catre femei. Nici un barbat nu si-a manifestat admiratia fata de Mona Musca.
  • Corneliu Vadim Tudor este la egalitate cu Papa Ioan Paul al II-lea.
  • Barbatii au modele in proportie mai mare decat femeile si sunt hotarati ca il prefera pe Traian Basescu.
  • Repondentii cu studii superioare si cu venituri peste medie sunt cei care si-au ales modele in proportie mai mare decat cei cu studii medii sau sub medii.
  • Cei care citesc ziarele sau urmaresc emisiunile tv mai des au gasit cel putin o personalitate de admirat si il prefera in procent mai mare pe Basescu.
  • Cei din mediul rural sunt mai receptivi la personalitati decat cei care locuiesc in mediul urban.
  • MANDRIA FOTBALULUI ROMANESC
    Gheorghe Hagi este considerat cel mai bun fotbalist pe care l-au avut romanii. "Veti ramane mereu in inima mea", le transmite Hagi suporterilor sai. Si-a inceput cariera ca jucator la Farul Constanta, jucand apoi pentru Sportul Studentesc, Steaua Bucuresti si a ajuns, intre 1990-1992, sa poarte echipamentul de la Real Madrid. Urmeaza apoi echipe cunoscute precum Brescia, Barcelona, Galatasaray. A jucat in 123 de meciuri ale echipei nationale si a inscris alaturi de tricolori 35 de goluri. La Gala de retragere din 2001 au participat 80.000 de fani din toata lumea. (Anca Alexe)

    UN DIPLOMAT PENTRU FIECARE
    Actualul presedinte al Partidului Social Democrat, fost candidat la Primaria Capitalei, fost ministru de Externe, fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Washington. La varsta de 37 de ani, in 2000, a fost cel mai tanar ambasador roman. A devenit diplomat in 1990 si a fost foarte repede promovat in pozitia de director al Departamentului de Afaceri Europene. Mircea Geoana a absolvit Politehnica, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si, in 1992, "Ecole Nationale d’Administration" de la Paris.

    BASESCU, PENTRU CA "IARNA NU-I CA VARA"
    Actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a fost comandant de nava, capitan de cursa lunga, sef al Agentiei NAVROM din Anvers, primar general al Capitalei, deputat in Parlamentul Romaniei si ministrul Transporturilor in guvernele Roman si Stolojan. Datorita charismei si stilului sau, Traian Basescu este apreciat de cea mai mare parte dintre romani. Unii il considera atipic, dar priceput in ceea ce face. Atii spun ca este smecher si imprevizibil. (Anca Alexe)
    ×
    Subiecte în articol: musca mona musca editie de colectie