x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sus, in deal

de Roxana Ioana Ancuta    |    22 Mai 2006   •   00:00
Sus, in deal
VIATA LA TARA
"Sus in deal", in comuna Hartiesti din judetul Arges, chiar a existat o casa care l-a inspirat pe Mihai Constantinescu atunci cand a scris textul pentru indragita piesa.

A fost o melodie pe care am cantat-o «la prima»", spune solistul despre "Sus in deal e-o casa". "Asta inseamna ca am luat chitara, am cantat melodia si... mi s-a parut extraordinara. S-a intamplat in 1986, la Casa de Cultura din Lehliu. Norocul meu a fost ca aveam un casetofon cu mine si am imprimat-o imediat. Tin minte ca tot atunci i-am cantat-o si unui prieten: «Fii atent, ce piesa extraordinara!», i-am spus, la care el mi-a zis: «Ei, nu-i chiar asa, ti se pare!». Dar mie mi s-a parut ceva foarte frumos, mi se imprimase in minte si am considerat ca trebuie sa-i fac repede niste versuri."

Mihai Constantinescu avea la tara, undeva in judetul Arges, niste prieteni. "Stateau in ultima casa, inainte de a urca pe deal. Mai sus de ei, insa, locuia o femeie. Intr-o casuta tare mica, din lemn... Atat de mica era casa, incat te gandeai daca nu cumva dormea in picioare, femeia." In vara aceluiasi an, adica in 1986, in drum spre mare, unde urma sa sutina niste spectacole, urmarit de imaginea acelei case, artistului i-au venit imediat in minte versurile: "Sus in deal e-o casa/Si acolo-i mandra mea". "Uite-asa s-a nascut povestea piesei. Probabil ca anumite lucruri care ies din prima si nu sunt elaborate, gandite, foarte judecate, sa zicem, au sansa mai mare sa prinda. Tot despre «Sus in deal...» ...In 1988, am fost invitat la Chisinau impreuna cu ceilalti artisti care au cantat in filmul «Maria Mirabela». I-am spus lui Eugen Doga, cel care scrisese muzica filmului, ca vreau sa cant si eu o piesa romaneasca. «Nu, ca o sa se strice echilibrul spectacolului», mi-a zis el. Pana la urma l-am convins, am cantat «Sus in deal...» si am avut un succes incredibil. Asa ca, vreo cinci ani a fost ca un soi de imn. Daca voia cineva sa tocmeasca o orchestra pentru o petrecere si nu stia sa cante «Sus in deal...», nu era bine".

BIS! In vara anului 1986, Mihai Constantinescu i-a facut cunostinta publicului nostru cu melodia in cauza. "In acel spectacol, am fost prost acompaniat, cu multe greseli... Cred ca si eu am cantat la fel de prost. Dar, in ciuda faptului ca a fost atat de rau prezentata, a facut trei bis-uri. Tin minte ca la primul bis mi-a fost rusine sa intru pe scena. Dupa aceea, au mai urmat doua. Parerea mea este ca marile piese sunt cele pe care publicul le indrageste imediat."

Constantinescu nu stie daca femeia care locuia singura in casa de pe deal a aflat ori si-a imaginat vreodata ca umila ei casa l-a inspirat in compunerea versurilor unui slagar nemuritor.

"Sus in deal e-o casa, Si acolo-i mandra mea Sprintena, frumoasa Daca o vezi n-o poti uita

Ochi de foc ca doua stele Soapta-i murmur de izvor Atragand numai o data Si-am aflat ce-nseamna dor" - Mihai Constantinescu, "Sus in deal"

"Un zambet, o floare O raza de soare Un zgomot de-aripa Un cantec de-o clipa Iubirea ca marea Nisipul si zarea O inima plina De dor si lumina La marginea padurii am fost Si vantul am rugat Sa-mi spuna cum sa te-ntalnesc Si cum sa-ti daruiesc…" - Mihai Constantinescu, "Un zambet, o floare"

N-A CREZUT CA EL ESTE AUTORUL

Un alt slagar al lui Mihai Constantinescu a fost si "Un zambet, o floare", "piesa pe care, tot asa, am facut-o din prima. Pe langa melodie, parerea mea este ca sunt foarte importante si versurile. Sa spui «Un zambet, o floare, o raza de soare, un zgomot de-aripa, un cantec de-o clipa», e ceva frumos. Mai frumos de atat nu poti sa doresti nimanui. In momentul in care am imprimat cantecul si l-am auzit la radio, vreau sa spun ca am avut mari emotii si niciodata nu am crezut ca acela care canta sunt eu si ca melodia, textul sunt ale mele".

CASA DIN DEAL A FOST INTERZISA TIMP DE UN AN SI JUMATATE

"La un moment dat, cineva «foarte grijuliu» mi-a spus cum se lamenta un tovaras devotat: «Vai, cum e posibil, sus in deal e-o casa si acolo-i... Adica e casa pe care o construieste tovarasul Ceausescu? Si ce, vrei sa zici ca acolo-i tovarasa Elena Ceausescu? Nu se poate asa ceva!!!». Casa lui Ceausescu era undeva, pe Dealul Uranusului... Dupa ce mi-a ascultat cantecul, cineva s-a sesizat si, astfel, au scos melodia de pe post. Aproape un an si jumatate n-a mai fost cantat. Poate se temeau ca se puteau face analogii. Mie mi s-a parut ca ideea asta era cel putin nebuneasca, dar... asta a fost." "Sus in deal e-o casa" a fost o piesa de mare succes, pe care o stia mai toata lumea. Acum Mihai Constantinescu a refacut-o si a inclus-o in prima parte a albumului "Best off", material muzical pe care-l va lansa in curand.

FARA PUBLIC, NIMIC NU E

"Un Zambet, o floare" a fost compusa in 1973. "Mi-a placut tare mult refrenul, pentru ca era foarte cantabil. Intotdeauna am indragit muzica ce se poate retine si, sunt convins, acest gen de muzica ramane peste timp. Sincer sa fiu, dupa ce am lansat piesa, veneau cu flori la mine siruri intregi de copii, de fetite si de mame. A fost ceva foarte frumos... Fara dragostea publicului, n-as fi rezistat." Mihai Constantinescu a compus si a cantat pentru copii. Cu siguranta, copiii de ieri, carora artistul le canta "O lume minunata", "Scaparici" sau "Un zambet, o floare" isi amintesc si mereu isi vor a aminti de aceste melodii, care au mers mana in mana cu ei, de-a lungul copilariei.
×